Reklama

Reklama

Ježíš je normální!

  • Slovensko Ježiš je normálny! (více)
všechny plakáty
Trailer
Česko / Slovensko, 2008, 67 min

Obsahy(1)

Dokumentární film, který klade otázky související s tématem víry, manipulace a výchovy dětí v kontroverzních křesťanských skupinách. Režisérka fimu, Tereza Nvotová jako malé dítě chodila do bilingvální "Školy budoucnosti".

Byla tam vychovávána americkými misionáři, kteří patřili do charismatického křesťanského Hnutí víry. Děti se v této škole kromě angličtiny učily uzdravovat, mluvit s Ježíšem, zpívat s rukama nahoře a patřit do elity "vítězů" nad ďáblem. Když Tereza po deseti letech procházela prostranstvím u pražského metra Anděl, někdo na ni znenadání začal křičet, že ji Ježíš miluje. Byli to členové církve "Triumfální centrum víry" uprostřed své pouliční evangelizace. Tereza se tehdy zarazila, vzpomněla si na své dětství a na příští shromáždění církve se zašla podívat.Po dvou letech sledování této skupiny vznikl film. Potkáme v něm Tereziny bývalé spolužáky ze "Školy budoucnosti" s jejich třídním učitelem a dozvíme se, jak na své dětství pohlíží dnes. Zároveň budeme mít šanci shlédnout unikátní záběry zevnitř kontroverzního křesťanského společenství. Kromě dospělých se setkáme i s dětmi členů církve a absolvujeme s nimi „dětskou konferenci“, kterou „navštívil Ježíš.“Dokument si neklade za cíl odpovídat na složité otázky víry. Chce otevřít dveře diskusi, kde končí hranice svobody a začíná manipulace. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (218)

BoXBe 

všechny recenze uživatele

Joj, člověka z blbosti a fanatismu druhých až rozbolí v břiše. Nvotová koncipovala dokument moc hezky a chybějící pátá hvězdička je už pouze za absenci konfrontace těchto šťastných bláznů s nějakými sebevědomými zastánci ateistů, katolíků nebo nějakých "normálních" křesťanů...třeba ten učitel z jejich základní školy je v podstatě archetypem člena nějaké sekty, typický příklad a ta ženská co tam duje do těch dětí, ta zaslouží stíhání nebo nějaký policejní dohled. Je nebezpečná a zasloužila by silný proud ledové vody... Já těm lidem ten jejich fanaticky šťastný výraz v jejich očích přeju, ale jakmile to začne zasahovat do života dětem a lidem, kteří si nejsou jistí v životě a bere jim to alternativy, tak bych je fakt nejraději nakopal do zadku!!! :(( ()

Hádés 

všechny recenze uživatele

Tenhle dokument vidím jako skvělou možnost, aby si lidé uvědomili nebezpečí náboženství. Je chyba myslet si, že časy křížových tažení a inkvizice jsou dávno pryč. Chápu, že pro pár slabomyslných jedinců, bez víry v sama sebe, touto pseudo-vírou možná přežijí částečně ve společnosti, ale nechápu vnucování to ostatním lidem. A ještě méně chápu, spíše odsuzuji, jako by měl každý normálně a moderně myslící člověk odsuzovat to, že to cpou do hlavy dětem. Ti lidé jsou buď totálně šílení, anebo sjíždějí na drogách, nic víc snad k tomu nejde říct. ()

Reklama

paascha 

všechny recenze uživatele

Fanatik je fanatik, a je úplně fuk, čemu věří. A film o fanatikovi musí být tímto šílenstvím nutně poznamenaný a naplněný, jinak je to sračka. A když se z fanatika stane bývalý fanatik a o bývalých spolufanaticích natočí film, který není ani fanaticky souhlasný, ani fanaticky odmítavý, dokonce ani fanaticky zesměšňující, pořád je to jen jako. Ani ryba, ani rak, ani píča, ani pták. Prostě na hovno, Ježíš, neježíš! ()

heyda 

všechny recenze uživatele

OH MY GOD, a to já myslel, že takový šílenosti fungují jen v USA. Těch malých dětí je mi líto. Už takhle od malička čelit diktatuře v podání ženské, která za každým slovem řekne Haleluja, protože vlastně nemá co říct. Zakáže jim hrát si s kostičkama, dojít si na záchod, protože Ježíš si taky nemohl odskočit. Hustí do nich takové kecy jako, že Ježíš je největší borec borců. Ty děcka až vyrostou, tak budou totálně mimo. Ježíš jako hrdina pro děti, něco jako superman. To se na mě nezlobte, ale tihle hlásači víry by zasloužili pozavírat do věznic s nejvyšší ostrahou. Místo, aby hlásali třeba nějaké morální zásady a hodnoty např. jak se chovat k druhým lidem, že každý člověk má v životě nějaké povinnosti, které musí dodržovat. Ale tihle s prominutím kreténi, kteří v našich luzích a hájích vykřikují hesla jako Bůh je skvělý - haleluja - bůh vás miluje - haleluja, ti naši společnost ničí. Můžete si všimnout, jak si ty malý děcka chtějí hrát a né poslouchat ty kraviny. Nejsmutnější je to, co se pak stalo tomu klukovi. kdy se mu pod tím tlakem zjevují různé halucinace apod. To je už docela síla! ... Naopak se mi líbila ta holčička. Ta to vystihla nejlépe, když jim ta kravka vysvětlovala, že byl Bůh (vousatý) a byla nějaká holka a oni se spolu spojili v jednoho člověka. Ta holčička na to odvětí: ´´A pak ta holčička měla fousy.´´ To je racionální uvažování malého dítěte. Nejvíc to nandala tomu učiteli ta sympatická mladá Slovenka, která na plnou hubu řekla, že si z toho mládí pamatuje jen to, že Beatles jsou satanisti. Čímž mu dala smeč a já jí tleskám. Smutnější je však to, že z té skupinky mladých lidí (vysokoškoláků nebo už pracantů) se jen 2 dívají na tu minulost s trochou odporu. Je to tato hezká slečna a ten mladý kluk Zoro, který studuje psychologii. Názor Terky Nvotové na její dětství v křesťanské škole tam bohužel nezazněl, ale leccos si můžeme z dokumentu domyslet. 50% ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Máloco ve mě v poslední době nahromadilo tolik destruktivní energie jako sledování pošuků s rukama nad hlavou a modlitbama ala (křesťanskej) rockovej koncert. A ještě víc bych si podal tu p*č* co to zkouší na dětech. Dokument jako takovej myslim nemá nějak promyšlenou stavbu, scénář a už vůbec ústřední myšlenku, alespoň ve směru k divákovi. Není to v tomto případě úplně na škodu, jenže přece jen mi tam větší konfrontace chyběla. Jako dílo 20leté holky, která si prošla právě tímhle systémem debilizace mozku a rozhodla se s tím vyrovnat filmem to ale určitě zaslouží pozornost. ()

Galerie (13)

Zajímavosti (1)

  • Režisérka Nvotová ve filmu reflektuje vlastní zkušenost ze školy amerických misionářů „Hnutí víry“ při setkání s bývalými spolužáky a s třídním učitelem. (FFilipCZ)

Reklama

Reklama