Reklama

Reklama

Ježíš je normální!

  • Slovensko Ježiš je normálny! (více)
všechny plakáty
Trailer
Česko / Slovensko, 2008, 67 min

Obsahy(1)

Dokumentární film, který klade otázky související s tématem víry, manipulace a výchovy dětí v kontroverzních křesťanských skupinách. Režisérka fimu, Tereza Nvotová jako malé dítě chodila do bilingvální "Školy budoucnosti".

Byla tam vychovávána americkými misionáři, kteří patřili do charismatického křesťanského Hnutí víry. Děti se v této škole kromě angličtiny učily uzdravovat, mluvit s Ježíšem, zpívat s rukama nahoře a patřit do elity "vítězů" nad ďáblem. Když Tereza po deseti letech procházela prostranstvím u pražského metra Anděl, někdo na ni znenadání začal křičet, že ji Ježíš miluje. Byli to členové církve "Triumfální centrum víry" uprostřed své pouliční evangelizace. Tereza se tehdy zarazila, vzpomněla si na své dětství a na příští shromáždění církve se zašla podívat.Po dvou letech sledování této skupiny vznikl film. Potkáme v něm Tereziny bývalé spolužáky ze "Školy budoucnosti" s jejich třídním učitelem a dozvíme se, jak na své dětství pohlíží dnes. Zároveň budeme mít šanci shlédnout unikátní záběry zevnitř kontroverzního křesťanského společenství. Kromě dospělých se setkáme i s dětmi členů církve a absolvujeme s nimi „dětskou konferenci“, kterou „navštívil Ježíš.“Dokument si neklade za cíl odpovídat na složité otázky víry. Chce otevřít dveře diskusi, kde končí hranice svobody a začíná manipulace. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (218)

yakoob

všechny recenze uživatele

Jako křesťan, který s tímto učením evangelia prosperity taky nesouhlasí, můžu těžko hodnotit podání dokumentu...Mám dát odpad!, když s tím nesouhlasím nebo 5 hvězdiček, když vnímám, že konečně vidíme jaké to je, když si někdo dává do úst jméno Ježíš, pod záminkou křesťanství?...Mrzí mne to, že to vrhá špatný stín na "nefanatické" křesťany, ale ještě víc mne mrzí to, že komentář LIVINGDEADu se přiklání k druhému extrému...Jak by vypadal dokument o jeho životě?...Ježíš je pro mne Pán...Satan už je dávno poražen...a věřím v to, že jednou Bůh bude soudit každého a z každého slova a činu budeme skládat účty...Nevím jak vy, ale já se pekla bojím, ale jen díky Kristu už nemám strach...Mne tento dokument neodradil od víry, ale naopak, ještě více přiblížil... ()

Cushing 

všechny recenze uživatele

Nejlepší dokument poslední doby. Nedává odpovědi, neodsuzuje, jen ukazuje a dává subjektivní důraz tam, kde cítí tu potřebu, nutí se ptát a zamýšlet se nad duchovním úhorem nás, tedy těch, jejichž karmou je bloudit po těchto polobarbarských končinách... Je lépe zůstat nedotčen? Projít si katechezí a udělat si vlastní názor? Přimknout se k víře jako nepostradatelnému průvodci životem? Bravo, Terezko! PS. Trochu se směju nad zdejšími výlevy těch, co zklamaně hlásí: tak tenhle dokument mě neoslovil... Až se chce zlomyslně poznamenat: Ale milánkové, jak by VÁS mohl oslovit? ()

Reklama

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Máloco ve mě v poslední době nahromadilo tolik destruktivní energie jako sledování pošuků s rukama nad hlavou a modlitbama ala (křesťanskej) rockovej koncert. A ještě víc bych si podal tu p*č* co to zkouší na dětech. Dokument jako takovej myslim nemá nějak promyšlenou stavbu, scénář a už vůbec ústřední myšlenku, alespoň ve směru k divákovi. Není to v tomto případě úplně na škodu, jenže přece jen mi tam větší konfrontace chyběla. Jako dílo 20leté holky, která si prošla právě tímhle systémem debilizace mozku a rozhodla se s tím vyrovnat filmem to ale určitě zaslouží pozornost. ()

Sfinkter 

všechny recenze uživatele

Tento dokument natočila slečna, která je o čtyři roky mladší nežli já, z tohoto pohledu považuji tento snímek za její velký úspěch. Co k obsahu - víra je mocná čarodějka a dle mého existuje tolik typů víry, kolik existuje lidí. Ale jen těch lidí, kteří jsou schopni vlastního názoru. Triumfální centrum víry je pouze další výstavní skříní, která láká ostatní lidi na pozlátka, ostatní, kteří nejsou schopni kráčet tímto životem sami. S dětmi je to naprostá manipulace a sezení dospělých se hodně podobá drogovým večírkům, v tom má víra stejnou sílu. To dokládá i závěrečný smích a poznámky typu, že my, diváci, to nechápeme. Ale já to chápu a jejich víru jim brát nebudu, jen je poprosím, pokud jste schopni léčby, neuzdravujte věřící důchodce na svých konferencích, ale zavítejte někdy na dětskou onkologii, děkuji. ()

Hádés 

všechny recenze uživatele

Tenhle dokument vidím jako skvělou možnost, aby si lidé uvědomili nebezpečí náboženství. Je chyba myslet si, že časy křížových tažení a inkvizice jsou dávno pryč. Chápu, že pro pár slabomyslných jedinců, bez víry v sama sebe, touto pseudo-vírou možná přežijí částečně ve společnosti, ale nechápu vnucování to ostatním lidem. A ještě méně chápu, spíše odsuzuji, jako by měl každý normálně a moderně myslící člověk odsuzovat to, že to cpou do hlavy dětem. Ti lidé jsou buď totálně šílení, anebo sjíždějí na drogách, nic víc snad k tomu nejde říct. ()

Galerie (13)

Zajímavosti (1)

  • Režisérka Nvotová ve filmu reflektuje vlastní zkušenost ze školy amerických misionářů „Hnutí víry“ při setkání s bývalými spolužáky a s třídním učitelem. (FFilipCZ)

Reklama

Reklama