Reklama

Reklama

Stínu neutečeš

  • Česko Vnučka (neoficiální název)
všechny plakáty
Trailer

Obsahy(1)

Pátrání po rodinném tajemství, které je ukryto v minulosti. Řehoř si žije spokojeně. Jeho žena Evženie ne. Po šedesáti letech manželství přichází osmdesátiletá Evženie za svou vnučkou – právničkou Katkou, aby jí pomohla rozvést s pětaosmdesátiletým manželem Řehořem. Katka je šokována babiččiným rozhodnutím i její tvrdostí a neústupností. Co se muselo stát ve vztahu prarodičů, že to ani celá desetiletí nezahladila? Katka nechce rozbít svou milovanou rodinu a pokusí se rozluštit babiččin důvod. Odkryje dramatickou minulost vlastní rodiny, ale tajemství prarodičů pro ni zůstane neodhaleno. Babička riskuje ztrátu vnučky a pravdu jí zatají, tíhu dávné viny nechce přenést na další generaci. Sama se pokusí s minulostí vyrovnat a smířit. A Řehoř? Ochrání ho Katka? (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (61)

honajz2 

všechny recenze uživatele

Aniž bych to měl nějak v úmyslu, mám za sebou celou tvorbu Lenky Kny. a ačkoli ani jeden z jejich filmů není bůhvíjak povedený, tenhle se jí asi povedl nejlíp. Prvních 10 minut vypadá jako nějaký celkem solidní český pokus o psycho film, celkově to má docela dobrou kameru, o postavách víme dost a námět sám o sobě taky není marný, jenže i tak se Kny nepovedlo s tak dobrým náčrtem vytvořit podařené umělecké dílo. Scénář je zvláštně vedený a divně graduje, chování postav je nedůvěryhodné a ne každá je plně využita (třeba ta, kterou ztvárnil Hádek - co tam kromě převozníka měl za funkci? Proč ta romantická linka mezi ním a Katkou tak rychle vyšuměla do ztracena, proč se s ní ani trochu nepracovalo?), herecké výkony jsou slabé a většina herců často přehrává. Navíc Kny nějakou atmosféru neumí vytvořit a ačkoli se to tady podepsalo asi nejmíň, i tak je ten film vleklý, nudný a vatoidním scénám se taky nevyhne (např. ta out of nowhere masturbační scéna - a teoreticky tam jsou dvě, teda pokud Řehoř nemá problémy s močením). Nějaká snaha na tom znát je, proto ten film nechci moc zatracovat, navíc se snaží být něčím jiným, než se zde normálně točí, a to já budu cenit vždycky, ale prostě víc jak lepší dvě hvězdy dát fakt nemohu. Navíc ten závěr mi též přišel strašně náhlý, jako by Kny nevěděla, jak to zakončit, tak tam prostě prdla to nejočekávanější. Äle stejně mě mrzí, že u tohohle stylu nezůstala a začala točit romantické komedie, třeba by se časem začala zlepšovat a za něco by to stálo. Potenciál to totiž má. Ale asi to byl propadák a aby Kny mohla dál točit, rozhodla se tvořit to, po čem touží diváci... A pak česká kinematografie vypadá tak jak vypadá. Lepší 2* ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

Že to nebudí svou trapností hlasitý smích jako největší letošní zvěrstva, je věc jedna. Že tam krom hartusivého Landovského není snad jediná pozitivní stránka, je věc druhá. Amatérské, prkenné, arytmické a skrz naskrz televizní. Téma sice zajímavé, ale tohle středoškolské zpracování ho sráží na kolena. Pokud chcete něco podobného, ale o tři třídy lepšího, zkuste zajít do divadla na Uhdeho Zázrak v černém domě. Od toho se Lenka Kny měla učit, jak se staví příběh o rodinném tajemství. Tahle směsice divných dialogů, vybydlených postav a křečovitého lyrismu si pozornost nezaslouží. Určitě ne v čase, kdy vznikají filmy jako Protektor či 3 sezony v pekle. ()

Reklama

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Jestli může manželská krize trvat 60 let tak to potěš koště! Tohle je zde zcela evidentně nepochopený film. Většina hodnotících mi tak trochu vlastně připomíná vnučku Katku. Ani ona nechápe dobu ve které prarodiče žili a co sebou nesla. Stalin, hladomor na Ukrajině, válka a fakt, že NKVD odvlekávala Rusy a Ukrajince z Čech zpět do Sajuzu atd... Ti štastnější skončili někde v Norislku s návratem nejistým... Kdo tohle neví, bude se těžko chytat. Kdo dá filmu šanci, má možnost spolu s Katkou rozplést ten starodávný příběh a rodinnou bolest. Já tomuto psychologickému dramtu šanci dal a nelituji. Ano, film plyne pomalu. Záběry jsou táhlé, někdy snad i zbytečně dlouhé. Ale stáří nemá rádo spěch. A stáří film vykreslil dokonale. Adamová s Lanďákem tu hrají naprosto skvěle. Mimochodem včera jsem viděl babičky dobíjejte přesně, kde šla z Havelkové fakt hrůza, ale Adamová ji v tomhle filmu ještě trumfla. Ty její naštvané kukuče brrrr... ! Někdo zde kritizuje Landovského ruštinu, já nejsem Ukrajinec, nevím tedy jak moc se jazyk liší. A k tomu, že byl celý film ožralý se raději vůbec nehodlám vyjadřovat. Prostě hrál skvěle jeho roli jsem mu naprosto věřil a ten mix jazyka mi tam seděl. K téhle dvojici elitních hereckých bardů šoupli překrásnou mlaďounkou Helenu Dvořákovou a to bylo to pravé. Skvěle tam konstrastuje jak svojí nevinností, tak svojí naivností, která se pomalu s tím jak proniká hlouběji do osudu rodiny rozpouští jak vosk nad plamenem... Zdejší hodnocení fakt nechápu. Dávám za 4 králíky. * * * * ()

Ony 

všechny recenze uživatele

Babička je senilní a zlá, takže zabývat se jejími nápady = nic víc než mít záminku pro natočení tohoto filmu. Podobných vychytávek je ve scénáři víc a bohužel k nim musím připočíst i závěr, od kterého jsem si bůhvíproč dovolila něco očekávat. Určitě se ale dají najít i klady, především depresivní atmosféra venkovské samoty (kameraman Diviš Marek se nezapře) a Pavel Landovský (jeho postava je jako jediná vyšinutá správným způsobem). Během projekce jsem cítila spíš nervozitu než napětí, ale i to se počítá; na nudu si stěžovat nemůžu. Co mě ale rušilo, byly zbytečné a směšné scény. Z toho, jak se vždycky tvářili osudově, když pluli na tom voru, jsem málem mlátila hlavou o zem. Navíc všichni divně mluví a ta holka je divná celá. Ještě otázečku: Proč krájela ten dort? ()

zette 

všechny recenze uživatele

Motiv Evzenie k rozvodu po tolika letech mi unika. Kdyz neberu v potaz, ze Landovsky svou povahou hral snad sam sebe a zivot s nim si nedokazu predstavit:-). Namet vice nez zajimavy, cely pribeh je ale hodne plose odvypraveny a temer bez atmosfery. Za me promarneny potencial, na rezisersky debut ovsem zadna tragedie. ()

Galerie (9)

Zajímavosti (2)

  • Natáčelo se převážně v Děčíně a v Praze a okolí. (sator)
  • Původní název byl Vnučka. (sator)

Související novinky

Jaroslava Adamová 1925 - 2012

Jaroslava Adamová 1925 - 2012

16.06.2012

V sobotních ranních hodinách zemřela v Praze ve věku 87 let herečka Jaroslava Adamová. Začínala jako statistka v Národním divadle a divadle Větrník už za studií na konzervatoři, kde absolvovala v… (více)

Reklama

Reklama