Reklama

Reklama

Vražda

(seriál)
  • Česko Zločin (více)
TV spot 7
Krimi / Drama / Mysteriózní / Thriller
Dánsko / Norsko / Švédsko / Německo, (2007–2012), 38 h 5 min (Minutáž: 54–58 min)

Tvůrci:

Søren Sveistrup

Hudba:

Frans Bak

Hrají:

Sofie Gråbøl, Lars Mikkelsen, Bjarne Henriksen, Ann Eleonora Jørgensen, Marie Askehave, Michael Moritzen, Søren Malling, Nicolaj Kopernikus, Bent Mejding (více)
(další profese)

Série(3) / Epizody(40)

Obsahy(1)

Seriál se zabývá jediným případem vraždy. Dvacet dílů je rozloženo do dvaceti dnů vyšetřování. Studentka Nanna Birk Larsen je nalezena mrtvá v autě na dně řeky. Soudní pitva prokáže, že dívka byla před smrtí mučena a znásilněna. Vyšetřování se ujímá komisařka Sarah Lund. Měl to být její poslední den v kodaňské mordpartě. Má se stěhovat za přítelem do Švédska. Na oddělení je už její nástupce Jan Meyer. Lund však obětuje své soukromí, je odhodlána najít vraha. Pátrání přivádí vzájemnou antipatií trpící dvojici Lund-Meyer mimo jiné na kodaňskou radnici, kde je v plném proudu volební boj o post primátora. Protože podezření padá i na politiky z radnice, získává případ politickou dimenzi. Dalším okruhem podezřelých je rodina mrtvé dívky a zaměstnanci špeditérské firmy jejího otce. Vrah může být i mezi spolužáky a učiteli. (wero1000)

(více)

Videa (9)

TV spot 7

Recenze (144)

bloodcountes 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Ačkoli mě to nijak neuchvátilo, tak mě to ani nepustilo a koukala jsem po 20 dní v kuse. To je asi ta severská magie, kterou fakt můžu. Politická linka mě zajímala mnohem víc než kriminální a objevila jsem Larse Mikkelsena. Je fascinující. Vraha jsem uhodla, ale přišlo mi to příliš banální, tak jsem ho zase zavrhla. Taky mi to přišlo jako hodně neuvěřitelný, fakt jsem to neskousla. Tohle by psychicky zvládl jenom opravdu hodně hodně nadprůměrný či naopak hodně zrůdný člověk:))) Zatímco Larsenova jsem byla ihned, tak k Majerovi jsem si nacházela cestu postupně (bavilo mě pozorovat se, jak postupně měknu:))) a tak mě ten konec...no víteco. Jinak to bylo moc dlouhý, Sofie byla hodně fajn a hodně jsem ji chápala... všelijaký lapsy a nelogičnosti už neberu tak drasticky - z jiných severských filmů už vím, že Dánové jsou prostě o dost jiní než my a taky se jinak chovaj, jinak reagujou a jinak komunikujou. Možná to bylo všechno dáno tím a není to jen nějakou neobratností scénáře. Druhou řadu už nejspíš sledovat nebudu, není tam ani Hartman ani Majer a myslím, že 20 hodin vyšetřování vražd mi na dlouho bude stačit:)) ()

Eluin 

všechny recenze uživatele

Nakonec 4 hvězdy, ten závěr mi moc nesedl a koneckonců ani to, jak se vždy někdo strašně moc podezříval, aby se poté objevil zase někdo jiný a v mysli mi vytanula myšlenka, že seriál skončil zejména proto, že už nebylo koho dalšího podezřívat :-). Závěrečný efekt tak trochu vyšuměl do ztracena. Jinak je to ale detektivní seriál velmi dobrý. ()

Reklama

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Lepšie ako americká dvojička z roku 2011 (technicky, herecky), ale trocha naťahované, niekedy skoro hodinová časť posunie dej len máličko. Keďže ide o presnú kopírku, dá sa povedať to isté, že prvé dve série stoja za to a potom to začína upadať. Kým sa zaoberajú jedným prípadom, má to svoje čaro, potom sa už varí len na základe predchádzajúceho úspechu. ()

Faila 

všechny recenze uživatele

První série byla trochu zdlouhavá, v některých dílech se děj téměř neposunul, spíše se ještě víc (a zbytečně) zamotával - zkrácení následujících dvou sérií na polovinu byl dobrý krok. Za mě je ale Zločin perfektní seriál s kvalitním hereckým obsazením, vynikající hudbou, propracovanými příběhy a úžasnou atmosférou. ()

amirgal 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Po té, co jsem se vypořádala se zločiny českého dabingu, mohu přinést také trochu toho svého dříví do lesa. Marigold tady vtipně poznamenal, že seriál je natolik paranoidní, že očekával, že se mezi sebou začnou zatýkat i členové štábu. Nicméně já jsem nabyla pocitu, že již před natáčením byl zatčen dramaturg, střihač, scénárista a fotograf. Režisér byl patrně ve vazbě a zbytek štábu se rozdělil na tři skupiny, které se věnovaly třem natáčecím místům separovaně, přičemž se pak patrně velmi neochotně vzdávaly každého decimetru natočeného materiálu. Rozvleklým scénám založeným na neustálém opakování replik a situací, případně jejich několikanásobným předjímáním, dabing ještě více škodil zplošťováním už tak dost plochých replik ... pravda dánština i čeština jsou konsonantické jazyky, ale někdy ani to nepomáhá ... Někdy ve čtvrtém díle asi pustili z basy scénaristu a dramaturga nabrali další. V dalších dílech už se vrátil z výslechů i režisér a vzal s sebou i střihače. Jen fotografa, který asi dostal nějaký větší flastr, nahradili tím, že natáčeli vesměs ve tmě. Ale zpět k ději. Po prvotní rozvleklosti mne příjemně překvapila akcelerace, která vrcholí v polovině seriálu. Zápletka je postavena na neprofesionalitě policie na jedné straně a neuvěřitelné schopnosti lhát o každé volovině u všech okolo na straně druhé. Policejní neschopnost spolčená s policejní zbrklostí je frustrujícím motivem celého seriálu. Lhaní a mlžení pak zajišťuje dostatečné paranoidní zázemí. Nicméně od pátnáctého dílu se ono vršení neschopnosti a lží vymkne z rukou i skupině scénáristů. Seriál se snaží buďto nabrat dech na posledních pět dílů, které není čím naplnit, nebo je to delší projekt, který se přetemperoval a rozpadl ... a stejně nakonec zůstal in media res. V každém případě se v seriálu objeví některé skutečností, které nevysvětlí ani policisté ani scénáristé ani desatero pátera Knoxe a nezbývá tedy než doufat, že "si toho divák nevšimne". Všimne. Jinak je vidět, bratři Mikkelsonovic se pobratřili. Temný hudební podkres byl skvělý. Tým radnice vítězí čtyři-jedna-jedna. Je těžké nalézt sourodé hodnocení pro celý průběh seriálu. Po prvních dílech bylo tak na dvě, pak se zvýšilo na pět a pak zase kleslo v posledních pěti dílech ... no snad z toho mého hodnocení budete moudřejší než já. ()

Galerie (251)

Zajímavosti (7)

  • Tvůrci seriálu se při natáčení rozhodli neprozradit vraha ani samotným hercům. Vzhledem k tomu, že se seriál natáčel díl po díle, nikdo do poslední chvíle nevěděl, kdo je pachatelem, a to ani samotný pachatel. (luciasce)
  • Novelizace založená na první sérii s názvem „The Killing: Book One“ byla vydána Macmillanem v roce 2012. Knihu napsal britský spisovatel David Hewson. Následovaly „The Killing: Book Two“ v lednu 2013 a „The Killing: Book Three“ v únoru 2014. (Trajektt)
  • Sofie Gråbøl (Sarah Lund) nedoufala, že by se mohla natáčet další série seriálu, protože první byla ukončená s uzavřeným koncem. Nicméně se dostalo na natáčení druhé a nakonec dokonce i třetí série díky velkému úspěchu jak na domácí scéně, tak v zahraničí. (luciasce)

Související novinky

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

31.12.2021

Přichází den, kdy se každoročně obracíme na nejoblíbenější uživatele, aby se nám svěřili se svými topkami 3 filmů (a případně 3 seriálů) uplynulého roku. Od loňska je navíc doplňují i vybraní… (více)

Reklama

Reklama