Reklama

Reklama

VOD (1)

Biografické drama HBO vypráví o pozoruhodné ženě, u níž byl v dětství diagnostikován autismus. Temple Grandinová však dokázala překonat osudové překážky a stala se z ní vědkyně, spisovatelka, ochránkyně zvířat a průkopnice vzdělávání autistů. V hlavní roli Claire Danes.  „Nejsem jako jiní lidé. Já myslím v obrazech.“ To jsou slova Temple Grandinové, jejímuž osudu je věnováno biografické drama z produkce HBO, které režíroval Mick Jackson. Tato pozoruhodná žena, u níž byl v dětství diagnostikován autismus, dokázala s pomocí své matky, tety a učitele překonat všechny osudové překážky a proměnit svůj zvláštní dar v jedinečnou dráhu vědkyně, spisovatelky, ochránkyně zvířat a průkopnice vzdělávání lidí, kteří též trpí autismem. (HBO Europe)

(více)

Recenze (165)

Necrotongue 

všechny recenze uživatele

Úplnou náhodou jsem se dostal k tomuto filmu (nebo on ke mně?) a nic velkého jsem si od něj nesliboval; o to víc jsem byl nakonec příjemně překvapen. Claire Danes ty všemožně psychicky narušené ženy opravdu jdou, tady navíc výborně fungoval i scénář, a tak na mě celý film zapůsobil krajně příznivě. Bonusem, za který uděluji snímku zcela bezvýznamné plus (pro mě ale význam má), bylo zjištění, že titulní postava nebojovala za vyhubení nás masožravců, ale prosazovala myšlenku, s níž se dokážu plně ztotožnit. 4*+ ()

venison 

všechny recenze uživatele

Naprosto skvělé zpracování "true story" z produkce HBO !!! :-) Člověk si řekne, další chudák autista, co zase ke splnění amerického snu přišel, ale tohle je jiné.. Není to zachycení toho, jak na autisty pohlíží okolí, ale toho, jak okolí vnímá autista.. Navíc geniální autista.. Moc se mi líbilo zachycení Templiných vizí.. Perfektní výkon Claire Danes, životní role Catherine O'Hara a standardně skvělá Julia Ormond.. Ps: nenechte se odradit "dobytčím" tématem filmu !!! ()

Reklama

Šakal 

všechny recenze uživatele

Temple Grandin, to je autobiografický snímek o (silné) osobě stejného jména, autistce (a jentak mimochodem uznávané amer. vědkyni, spisovatelce...), která otevírala spoustu dveří a život si (po)skládala z jednotlivých obrazů a já si opět po čase dokázal (potvrdil), že předsudky jsou jednou z nejhorších možných věcí na světě. Tento snímek, to je celkem jednoduchá rovnice. Temple Grandin = Claire Danes resp. Claire Danes = Temple Grandin. Tato herečka si mě svou bezbřehou bezprostředností (resp. přirozeností) získala od samého počátku a já postupně „rezignoval a roztával“ až si Temple (a celý tento snímek) otevřel dveře (i) k mému srdci. Kritik by měl vždy (za každých okolností) zůstat nestranný a (u)držet si zdravý odstup. Já jsem však obyčejný (filmový) divák a tak si můžu dovolit (dopřát) malý luxus v podobě absence nestrannosti a můžu směle prohlásit následující: tyto „obrázky“ nemohly být poskládány již o moc lépe. Tento snímek (alespoň v mých očích) bezezbytku na(s)plňuje přízvisko „malý velký snímek“. A o čem, že (v prvé řadě) je? Třeba o (lidských) předsudcích, malosti, omezenosti a jedné silné osobnosti, která i přes svůj handicap dokázala v životě víc, než drtivá většina „nás zdravých“. P.s. i přes mnohými (včetně mě) zde vychválenou C. Danes musím dodat, že více než zdatně ji zde sekundují (resp. přihrávají) J. Ormond (jako její matka Eustacia) a D. Strathairn (coby její středoškolský profesor Dr. Carlock). Co říci závěrem? Temple Grandin patří mezi ty snímky, které (troufám si jednoznačně tvrdit) nikdy rekordy ve výdělečnosti zcela jistě lámat nebudou, to ale nic nemění na faktu, že svou (naši) pozornost si (po právu) zaslouží. S (osob.) dovětkem na závěr: ano, jsem cynik (víc než by bylo občas zdrávo), ale jak jsem právě zjistil, stále mě dokáže něco (někdo) dojmout. Tak snad mám ještě šanci...... :-) 90% ()

laik_60 

všechny recenze uživatele

Nedávno som videl silný pravdivý a kritický film FOOD o vplyve kadejakých firiem okolo fastfoodov, McDonalds, Monsanto, ako v honbe za ziskom silne ovplyvňujú politiku statu a poľnohospodárstvo nielen v Amerike. A tu sa zrazu objaví mlada Temple ako autistka vhupne rovno do toho virvaru a snaží sa snaží ... aspoň troska keď nie zvrátiť, tak aspoň zľahčiť ten proces okolo "výroby mäsa". Veľmi zaujímavý príbeh. Dobrý scenár, a excelentný výkon hlavnej predstaviteľky. S pohodou dvam 5b. (A ten film FOOD si choďte pozrieť, tam je ešte naturalistickejsie vidieť prácu texaských a chicagskych bitunkov) :) ()

hanagi 

všechny recenze uživatele

Mimořádný lidský příběh a úžasné herecké obsazení - a nemyslím tím jen Claire Danes, která mě neustále překvapuje a utvrzuje v tom, že tu máme další skvělou herečku (a schválně neříkám hvězdu!). TV tvorba se obejde bez zbytečných efektů, vystačí ji silný námět a jeho citlivé zpracování. Mimochodem, do té bedny bych nevlezla ani omylem, každý má prostě něco... ()

Galerie (25)

Zajímavosti (14)

  • Scéna před aukcí dobytka se odehrávala v Arizoně, ale byla natočena v Texasu. Původně chtěli točit v kanadském Calgary, ale Grandin namítla, že neexistuje způsob, jak by Calgary mohlo vypadat jako Arizona. (Nathaniell)
  • Ve scéně blízko konce filmu Temple (Claire Danes) drží hlavu první krávy, která má být poražena, a zmiňuje to, že si díky ní uvědomila, jak drahocenný byl život, a díky ní se cítila blízko k Bohu. Tato scéna byla založena na události v její autobiografii „Thinking In Pictures“, kterou popisuje jako svou první zkušenost s intenzivním náboženským cítěním. (Nathaniell)
  • V celém filmu se příležitostně objevují plakáty Alberta Einsteina. Předpokládá se, že Einstein měl Aspergerův syndrom. (Nathaniell)

Reklama

Reklama