Reklama

Reklama

VOD (1)

Biografické drama HBO vypráví o pozoruhodné ženě, u níž byl v dětství diagnostikován autismus. Temple Grandinová však dokázala překonat osudové překážky a stala se z ní vědkyně, spisovatelka, ochránkyně zvířat a průkopnice vzdělávání autistů. V hlavní roli Claire Danes.  „Nejsem jako jiní lidé. Já myslím v obrazech.“ To jsou slova Temple Grandinové, jejímuž osudu je věnováno biografické drama z produkce HBO, které režíroval Mick Jackson. Tato pozoruhodná žena, u níž byl v dětství diagnostikován autismus, dokázala s pomocí své matky, tety a učitele překonat všechny osudové překážky a proměnit svůj zvláštní dar v jedinečnou dráhu vědkyně, spisovatelky, ochránkyně zvířat a průkopnice vzdělávání lidí, kteří též trpí autismem. (HBO Europe)

(více)

Recenze (165)

Necrotongue 

všechny recenze uživatele

Úplnou náhodou jsem se dostal k tomuto filmu (nebo on ke mně?) a nic velkého jsem si od něj nesliboval; o to víc jsem byl nakonec příjemně překvapen. Claire Danes ty všemožně psychicky narušené ženy opravdu jdou, tady navíc výborně fungoval i scénář, a tak na mě celý film zapůsobil krajně příznivě. Bonusem, za který uděluji snímku zcela bezvýznamné plus (pro mě ale význam má), bylo zjištění, že titulní postava nebojovala za vyhubení nás masožravců, ale prosazovala myšlenku, s níž se dokážu plně ztotožnit. 4*+ ()

Mahalik 

všechny recenze uživatele

Hnula mnou! Temple, myslím. Mluvila o dveřích. Že jsou to vchody do jiných světů. "... a kam odcházejí?" Do nebe. Nezvykle pojatý film o ženě, která viděla svět v osách, procentech a pravítkách. Líbilo se mi to načasování, drajf, úcta a pocit, že jsem jen já a Temple. Temple a já. Krom Danesové, která předvedla neskutečný výkon plný bolesti, mě zaujal mentor (D. Strathairn), který dovedl Temple k uvažování, navedl ji na cestu a ponechal osudu. Samotnou. A její řeč pronášená při závěrečném sprintu mezi obdivem a lítostí, mě zanechala v mlčení, s mrazením v zádech. A tak si to taky chci uchovat v paměti. Ohromná věc! ()

Reklama

Dzeyna 

všechny recenze uživatele

Vážně povedené. Temple je sympatická, ale až moc svá. Ostatně jako každý jiný autista. Nicméně se mi líbí, jak jí hrozně baví věda a to její vstupování do dveří. Tak jednoduché a přece účinné. Jediné, co mi vadí je "humánní" zabíjení krav, ale co už, hodí se to tam a celé prostředí farem a jatek se k její osobnosti více než hodí. ()

venison 

všechny recenze uživatele

Naprosto skvělé zpracování "true story" z produkce HBO !!! :-) Člověk si řekne, další chudák autista, co zase ke splnění amerického snu přišel, ale tohle je jiné.. Není to zachycení toho, jak na autisty pohlíží okolí, ale toho, jak okolí vnímá autista.. Navíc geniální autista.. Moc se mi líbilo zachycení Templiných vizí.. Perfektní výkon Claire Danes, životní role Catherine O'Hara a standardně skvělá Julia Ormond.. Ps: nenechte se odradit "dobytčím" tématem filmu !!! ()

whack 

všechny recenze uživatele

Inšpiratívna sonda do stavu mysle autistickej ženy Temple Grandin, ktorá v mnohých štátoch USA úspešne bojovala za humánnejšie vraždenie zvierat na bitúnkoch. Nahliadnutie do jej psychiky je fascinujúce a veľmi realisticky zobrazené. Dokázal som sa úplne vcítiť do jej mysle, do toho, prečo nerozumie ľuďom a prečo je taká empatická k zvieratám. Povedal by som, že jej absolútne rozumiem. ()

Galerie (25)

Zajímavosti (14)

  • HBO koupilo stádo krav pro scény s dobytkem v tomto filmu. (Nathaniell)
  • Ve scéně blízko konce filmu Temple (Claire Danes) drží hlavu první krávy, která má být poražena, a zmiňuje to, že si díky ní uvědomila, jak drahocenný byl život, a díky ní se cítila blízko k Bohu. Tato scéna byla založena na události v její autobiografii „Thinking In Pictures“, kterou popisuje jako svou první zkušenost s intenzivním náboženským cítěním. (Nathaniell)
  • V původním návrhu scénáře byla romantická zápletka, ale sama Temple byla neústupně proti tomu, protože romantiku nikdy nezažila. (Nathaniell)

Reklama

Reklama