Reklama

Reklama

Domov aneb Kam směřuje naše cesta

  • Česko Home (více)
Trailer 1
Dokumentární / Drama / Rodinný
Francie, 2009, 95 min (Special Edition: 118 min, Director's Cut: 120 min, Televizní verze: 2x55 min)

Obsahy(1)

Úchvatný portrét našej zeme - nafilmovaný zhora, z pohľadu pomaly letiacej kamery. Autori dokumentu zároveň upozorňujú na ničenie životného prostredia, v dôsledku konzumnej politiky ľudskej spoločnosti. (RTVS)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (585)

boshke 

všechny recenze uživatele

Hnus. Fakt. A to jsem, prosím pěkně, životní prostředí studoval. Nechutně patetická hudba, nechutné tlačení na pilu osudovým komentářem, který navíc asi první půl hodinu působí spíše jako přednáška pro druhý stupeň základní školy - "voda se vyskytuje na planetě Zemi ve třech skupenstvích - pevném (led), kapalném (voda) a plynném (pára)", ne vážně?! Dramatické přelety nad Zemí se poněkud přejí už po prvních několika desítkách minut, takže ve finále není proč Home sledovat dále. Já jsem si to však masochisticky užíval a byl jsem zvědav, kolik ekopatosu se jim tam ještě podaří nacpat. Nechápejte mne špatně, sere mne, jak si tu planetu k*rvíme, ale je to asi ten cynik ve mne, který říká "lidi jsou idioti a dokud nebude pozdě, nic se nezmění". A pokud se lidi rozhodnou něco změnit, nebude to na základě tohohle debilního dokumentu. Potěšil leda poměrně positivní závěr filmu... 20% ()

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Po - Earth - ďalší vizuálne dokonalý dokument zameriavajúci sa tentoraz na ľudské obyvateľstvo planéty než na jej faunu a flóru. Veľa nádherných obrázkov, skvelá hudba a kvalitný komentár. Ale stále je to "len" dokument, tentoraz upozorňujúci na uponáhľanosť ľudskej civilizácie. Je tam aj odkaz na súčasný rok 2015 a najviac sa mi páčili tie pravdy (i keď to vyznie zle), čo všetci dobre vieme a je to poukázané aj tu, že raz nás na Zemi bude toľko, že bude panovať hladomor, nebude pitnej vody pre všetkých, ľadovce zmiznú z povrchu zemského, more stúpne a všetky mestá a aj veľkomestá vybudované v blízkosti vody, budú zatopené a ľudstvo sa bude sťahovať viac do vnútrozemia.. atď. Toto všetko bude mať za následok veľkú paniku a pravdepodobne aj vojny. Človek sa má na čo "tešiť". ()

Reklama

Marek1991 

všechny recenze uživatele

Všetky konšpiračné teórie by sa mali posudzovať samostatne, niektoré sú zrejme holé fakty pravdy, iné sú čiastočne pravdivé, iné sú nezmysly a o iných tvrdých veciach začnú ľudia po čase hovoriť ako o konšpiráciách, lebo príjmu ten názor, ktorí im vyhovuje. Ja sa na pohľad globálneho otepľovania pozerám tak, že to môže spôsobovať aj príroda, ale väčšiu časť, tú markantnejšiu spôsobujeme my. Nie som hlupák, vidím, čo sa deje naokolo, ako sa správame k jednotlivým veciam, k sebe navzájom, akí sme majetnícki kapitalisti, sebci a pohodlní. Navyše nadmernému neúnosnému plytvaniu nad hranicu našich zdrojov prispievajú aj niektoré náboženstvá, ktoré tvrdia, maj toľko detí, koľko zvládneš, či honba za bohatstvom, slávou, mocou a peniazmi. Príroda je rukojemník, ktorého keď zničíme sa nám to vráti. Navyše aj problémy s odlesňovaním a mnohé ďalšie pochopia niektorí odporcovia tohto, až keď sa im pred dverami možno raz utáboria Somálčania, či skôr Rómovia. Zatiaľ to pre nich bude len eko-agitka. My, ktorí sme to pochopili, však nemôžme čakať, kým sa všetci uvedomia, my musíme začať konať, aj keby si to tí iní už nikdy neuvedomili, je to naša povinnosť. Pre mňa to bolo ďalšie skvelé poukázanie na problém, ktorý je treba neustále pripomínať, lebo akosi zabúdame a čas beží. Videl som aj mnohé iné predchádzajúce a tento ich skvele dopĺňa, možno nie je ideálny, veľa vecí sa nespomenulo, tie treba hľadať v iných dokumentoch, veľa rád sa nerozdalo, iba sa rozprával náš príbeh a opisovalo sa dianie, ale aj tak je to výborný film. Pre mňa nebol ani dlhý, len sa niekedy tiahol pre ukazovanie obrázkov z prírody. Zo začiatkom trocha nesúhlasím, to je aj tým, že som veriaci, ale inak je to fantastické a odporúčal by som to iným pozrieť. ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Čarokrásné a současně mrazivé obrazy naší matičky Země z větší části snímané efektně ze vzduchu. Některé krajiny jakoby patřily do jiných světů, jiné jsou našinci důvěrně známé. Jediný problém byl s komentářem Z.Svěráka. Pro snímek nepříjemným hlasem (představoval bych si třeba Pavla Soukupa) čte školometsky didaktický komentář, který by se hodil jako výukový materiál na ZŠ. Při zavřených očích jsem se ocitl uprostřed Vyšetřování ztráty třídní knihy... Uvítal bych verzi beze slov jen s hudebním doprovodem. Každopádně příště si pustím raději komentář Glenn Closeové... ()

FFilipCZ 

všechny recenze uživatele

"Chtěl jsem být vědcem a stal se ze mě fotograf a kameraman", říká Yann Arthus Bertrand. "Z horkovzdušného balónu se stal ideální prostředek pro natáčení. Jeho pomalý let poskytuje dostatek času na nalezení nejvhodnějšího záběru. Nejdříve se zvolna přiblížíte a pak začnete pomalu stoupat. Přitom se před vámi pozvolna odkrývá celá krajina až k horizontu. Při fotografování a natáčení zvířat z výšky jsem objevil tvářnost zemského povrchu, ale i úsilí člověka při jeho činnostech, ať už jsou jakékoliv. Uvědomil jsem si důležitost teritorií. Když jsem se vrátil po čase do Keni, abych natáčel tento film, mimo hranice rezervace už nebyla prakticky žádná volně žijící zvířata. Za třicet let zde zmizelo 95 procent žiraf. V době, kdy jsme natáčeli tyto záběry, byli hroši opět zařazeni na seznam živočichů, kterým hrozí vyhubení. Létám už třicet let. Tyto cesty mě naučily vše, co vím. Objevil jsem při nich, jak lidé pracují, poznal jsem jejich archaická gesta, jejich políčka. Dodnes většina z nich pracuje holýma rukama. Např. čajové plantáže v Keni nabízejí neobyčejně bohatou paletu zelených barev. Na záběrech z výšky vypadají jako obrovité malířské dílo. Musím přiznat, že tyto obrazy miluji. Při své profesi se ale téměř každý den setkávám s neřešitelnými paradoxy. Jako jsou například skleníky u jezera Naivasha. Pěstují se zde květiny, které se vyvážejí do Evropy vzdálené více než 6000 kilometrů. To vyžaduje letecký transport a pesticidy na pěstování. Výsledkem je znečištění jezera a to nemluvíme o vodě spotřebované na zavlažování. Z ekologického hlediska je to hrůza. Keňané tu ale nacházejí práci. Sice špatně placenou, ale aspoň nějakou. Výsledkem je růst slamů. Ten v Nairobi je největší na světě. Když jsem kdysi opouštěl tuto zemi, nikdy by mě nenapadlo, že jednou budu natáčet lidi a města. Ale pokud se dnes zajímáte o přírodu, musíte se zajímat i o člověka a jeho vliv na tuto planetu. Změny klimatu jsou totiž patrné všude po světě. Po mnoha letech přemýšlení jsem se o tyto myšlenky chtěl podělit s ostatními. Proto jsem před nedávnem do mnoha zemí vrátil a natočil film 'Domov', který už zhlédlo na 150 miliónů lidí pěti kontinentů prostřednictvím mnoha médií." ()

Galerie (142)

Zajímavosti (10)

  • Na projektu Home se finančně podílela celá řada velkých světových společností, nejvíce firma PPR. (ČSFD)
  • Spolu s celosvětovou premiérou v kině a vydáním na DVD a Blu-ray se Home objevil i na YouTube, a to zcela oficiálně, s vlastním designem stránky i desítkami bonusových materiálů. Jeho "zisk" se podle tvůrců nebude počítat v dolarech, ale v počtu lidí, kteří ho uvidí. (ČSFD)
  • Emise plynů vytvářejících skleníkový efekt, které vznikly při natáčení snímku Home, byla vyrovnána podporou projektů na ochranu životního prostředí. [Zdro: SPI] (POMO)

Reklama

Reklama