Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Syrové drama o mladém páru, který se snaží uniknout svému osudu na střeše vlaku z Mexika do vysněných Spojených států. Willy „Casper“ žije v mexické Tapachule a patří mezi členy zločineckého gangu Mara Salvatrucha. Pravidla gangu jsou pro něj vším, brutální násilí a smrt vnímá jako přirozenou součást svého života. Jeho celý dosavadní život se ovšem změní ve chvíli, kdy vyjde najevo jeho utajovaný vztah s dívkou Marthou Marlene. Ta během potyčky s jedním z členů gangu tragicky umírá a Casper se rozhodne její smrt pomstít a tím se postavit svému gangu. Jedinou šancí na přežití se pro něj stává střecha vlaku mířícího do Spojených států. Tam se setkává s běženci z dalších zemí Střední Ameriky, mezi nimi je i mladá honduraská dívka Sayra. Jejich rozdílné životní osudy se tím protínají a společně míří vstříc nejisté budoucnosti... Filmový debut amerického režiséra Caryho Fukunagy je spletitým příběhem o vyděděncích, kteří touží po naději na únik z bezútěšného prostředí Střední Ameriky. Snímek vyniká realistickým a věrným zachycením prostředí pouličních gangů a života běženců. Při svém uvedení v roce 2009 na filmovém festivalu v Sundance získal snímek ocenění za nejlepší režii a kameru. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (280)

MartinezZ 

všechny recenze uživatele

Mexický příběh o cestě do Ameriky a dívce, která se zachrání paradoxně tím, že se sama vystaví ještě většímu nebezpečí po boku mladého chlapce, který nechtěl přihlížet zbytečnému násilí a krutostem a zradil svůj klan. Z filmu jasně prýští poselství "Podívejte se, v ostatních končinách země se žije mnohem hůř a lidi řeší opravdové problémy" a zřejmě bych tak měl film hodnotit s přihlédnutím k tomu o hodně výš, ale mě to prostě nijak nikam nezasáhlo, asi se ozvala ta cynická část mozku. Chvíli se brebentí, chvíli střílí mexické gangy vymaštěných potetovaných lebek, ale výsledný dojem obětování se vlastnímu přesvědčení a pro dobro druhých jako očista od svých hříchů to na mě nepůsobilo. Příště prosím vymyslet něco trochu jiného, než procitnutí zlodějíčka z opravdu ošklivého místa. ()

Shit 

všechny recenze uživatele

Zajímavě propojenej útěk uprchlíků z Mexika do Ameriky s tématikou mexických gangů. Jak část s gangy, která je celkem syrově drsná a připomíná podobný filmy z Jižní Ameriky, tak útěk jsou dobře natočený a vlastně na sobě nezávislý, ale díky dvoum postavám, se tyhle dva příběhy propojí, jenomže mi přišlo, že film až moc okatě míří k nevyhnutelnýmu a předvýdatelnýmu konci, kterej nikterak nepřekvapí a spíš trochu zklame. ()

Reklama

Marze 

všechny recenze uživatele

Film přináší příběh od počátku tak přímočarý jako koleje, jež pro zástupy uprchlíků zosobňují jedinou naději – útěk za americkým snem. Svět, jejž film představuje, je zosobněné španělské nada čili nic; nic než nicota. Hrdiny tu nečeká žádná šance ani únik. Ze nevládnou ušlechtilé city ani velké vášně, nýbrž potetovaná partička, jejíž krutý kápo s sebou vláčí synka v plenkách, a surové přijímací rituály, kterým se vystavují nedospělé děti – rády a hrdě, protože dostanou zbraň a "povolení" zabíjet. Zkrátka od první vteřiny je zjevné, že bezútěšná road movie, kde se vlak podobá rozvrzanému Titaniku a hrdinům nezbývá čas na lásku, jen na letmý pocit blízkosti a důvěry ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Cary Fukunaga ma nalákal Temným prípadom takže som bol na jeho "rail-movie" primerane zvedavý. Nakoniec som bol rád, keď film skončil. Po filmovej stránke mu nemožno veľa vytknúť, je to dobre, takmer dokumentárne nakrútený príbeh. Môj problém spočíva v tom, že ma problematika chudoby v Latinskej Amerike, zvyky, rituály a boje pouličných gangov vôbec nezaujímajú. Pripadalo mi to, ako keď oblaky sarančí tiahnu za potravou. V tomto prípade na sever, pretože tam je potravy ešte dosť aj pre špecialistov na naťahovanie ruky. Dosť často som si pri sledovaní filmu uvedomil, akí sú si podobní všetci títo rýchlo sa množiaci čistí príjemcovia akejkoľvek pomoci. V niektorých pasážach bolo úplne jedno, či sa to nakrúcalo v Guatemale, Mexiku alebo niekde na východnom Slovensku. Preto sú tri hviezdičky odo mňa maximom možného. ()

oje 

všechny recenze uživatele

Určitě zajímavý snímek, jehož úspěch je ukryt zejména v znázornění zajímavého chudinském prostředí, ve kterém se odehrává. Se zájmem se nechájí sledovat jak surové a nekompromisní gangy a jejich rituály ve slumech, tak i cesta na střeše vlaku. Na té pak reflektují líbivé momenty, jako například scéna, kdy cestujícím zemědělci z okolí tratě hází kukuřice, aby měli co jíst, s dramatickým a sadistickým porcováním mačetou. Střídá se tak úsměv s hrůzou. Do kotle se zamíchá ještě trochu romantiky a protože ruka režiséra byla šikovná, výsledek je pěkný film, kterému k plnému počtu příliš neschází. Jaké další cesty vedou ze slumů ukáže například Milionář z chatrče. Alternativa: Slumdog Milionaire, Cidade de Deus. ()

Galerie (59)

Zajímavosti (8)

  • Na konci filmu označené mesto ako "Reynosa, Tamaulipas" je vlastne "Monterrey, Nuevo Leon." (vander19)
  • Cary Fukunaga písal scenár dva roky. Veľa času pri tom strávil s cestujúcimi vo vlaku a gangstermi v Strednej Amerike. Dvoch členov gangu využil na to, aby sa jazyk, ktorý je použitý vo filme, čo najviac podobal skutočnému. (ČSFD)
  • Keď Casper (Edgar Flores) vylezie pri úteku na vlak, tak mu v dvoch po sebe idúcich scénach chýba tetovanie v tvare slzy, ktoré má pri oku. (vander19)

Související novinky

Jana Eyrová jako gotický horor

Jana Eyrová jako gotický horor

23.11.2009

Ano, všechno teď bude goth a emo. 260 miliónů za první víkend je 260 miliónů za první víkend (vy víte, o kterém filmu je řeč). Dokonce i klasika Charlotte Brontëové bude v nové filmové adaptaci… (více)

Reklama

Reklama