Reklama

Reklama

Pět minut v nebi

  • Velká Británie Five Minutes of Heaven (více)
Trailer

Aby mohli žít, musí se nejprve vyrovnat s bolestnou minulostí.  V politicky rozbouřeném Severním Irsku se sedmnáctiletý protestant a člen ilegálních ulsterských dobrovolnických sil Alistair Little chce zapojit do dění, což si vyžádá život katolíka Jimmiho Griffina, staršího bratra Joea Griffina. Teprve jedenáctiletý Joe se nechtěně stane svědkem této sektářské vraždy a zbytek života žije pod tíhou výčitek své matky, která mu zazlívá, že dovolil, aby bratra zabili. Po více jak třiceti letech se oba muži mají setkat před televizními kamerami a hledat společně cestu, jak se s minulostí vyrovnat. Nikde ovšem není psáno, že taková cesta existuje. V komorním, dvěma cenami z prestižního filmového festivalu v Sundance ověnčeném dramatu německého režiséra Olivera Hirschbiegela excelují Liam Neeson a James Nesbitt. (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (72)

emma53 

všechny recenze uživatele

Přes třicet let stará událost, která by se dala co do minut spočítat na prstech jedné ruky, způsobila hluboké jizvy na duších obou mužů a oni ji ani po tak dlouhé době nejsou schopni vytěsnit a zapomenout. Já bych ten příběh rozhodně neházela do koše, jako někteří zdejší uživatelé, už jen pro ten celkem neobvyklý námět. Jak Liam Neeson, tak hlavně James Nesbitt hráli své role skvělě a uvěřitelně a scéna, kdy mělo dojít ke střetnutí před kamerou byla asi nejzajímavější.- SPOILER : i když při takovém setkání by mělo být logicky zajištěné bezpečnostní opatření. Dalo se přece jasně předpokládat, že může dojít k vyřizování starých účtů použitím zbraně - KONEC SPOILERU. Za velké pozitivum příběhu považuji, že nás nenutí odsuzovat vraha ani litovat oběť a je to jen na divákovi, jaký si z toho vyvodí závěr Jejich vnitřní uvažování bylo taky velmi zajímavé a všechny události musely nevyhnutelně skončit osobní konfrontací. Já bych tomu vytkla jen pár hluchých a zbytečně natahovaných míst a ten konec, to snad néé? Tam asi Oliverovi už došel dech. ()

decay 

všechny recenze uživatele

Výborný scenár, ktorý má obrovský potenciál. Bohužiaľ režisér spravil všetko dosť povrchne, v podstate v ničom nešiel do hĺbky. Celý čas som očakával nejakú formu konfrontácie, alebo dialóg medzi oboma charaktermi a namiesto toho sa film každú chvíľu púšťa do niečoho, z čoho nič zmysluplné nevzíde na povrch. Sekvencie z minulosti a prestrihy skutočných záberov sú výborným prvkom, ale potom to padá na deji, ktorý sa odohráva v súčasnosti. Veľká škoda. ()

Reklama

Morholt 

všechny recenze uživatele

Alistair jako 17tiletý protestantský mladík zabije katolíka před zraky jeho malého bratra. Po 33 letech (jak příznačné) má prostřednictvím televizního pořadu dojít k jejich setkání. Liam Neeson mi tady přišel poněkud statický a postrádající emoce, což mi celkový dojem lehce pokazilo, ale na druhou stranu James Nesbitt byl famózní a jeho nervozitu přrd setkáním jsem takřka cítil. Stigmata války mezi protestanty a katolíky jsou pořád aktuální a vesměs z nich vznikají kvalitní snímky. Jako je třeba tento. 85% ()

Hal_Moore 

všechny recenze uživatele

Velice minimalistické, emocemi přeplněné melancholické drama o setkání dvou mužů, jejichž životní dilemata nemůžou být rozdílnější, avšak oba dva spojuje jedina tragická událost, jež vše zapříčinila. Zatímco Liam Neeson působí stejně jako film samotný - melancholicky, pln emocí a hlavně minimalisticky, to projev Jamese Nesbitta je až přímo ďábelský a ďábelsky děsivý, místy až hyperaktivní a Nesbitt působí, jako by se měl každičkou minutou zhroutit. Oba herci předvedli naprosto odlišné herectví a já přesto tleskám oběma za to, jak si se svými charaktery dokázali poradit. Co se týče Five Minutes of Heaven, možná místy působí studeně, studeně a prázdně, stejně jako Neesonův byt. Závěr je sice trošku američtější a hraje divákovi na city, celkově jde však o hodně silné drama a hodně silný zážitek. ()

sona123 

všechny recenze uživatele

Vynikající! Téma irského konfliktu už bylo na filmové plátno převedeno xkrát. Tento přístup je neotřelý, poctivý a velmi citlivý. Když byla tehdejší "válka" v nejlepším, mladý Alistair se rozhodl udělat něco, čím se zařadí do své "party" - a tak se ...ale nemá smysl pustit se do obsahu. Ten je důležitý, to určitě, ale mnohem cennější je způsob vyprávění. Jasně, už mockrát jsme viděli, že za bojem mezi dvěma nepřátelskými stranami je vždycky jednotlivec a jeho příběh. Tady se však dostáváme ještě dál - nejde jen o příběh, ale obecné téma, téma viny, trestu a odpuštění. Scénář - excelentní. Herecké výkony? Bravurní (zejména Nesbitt tu předvádí něco, co se málokdy vidí). Závěr? Lepší vymyslet nešlo. Proč je proboha film docela neznámý a má tak nízké hodnocení? Trestuhodné. ()

Galerie (15)

Zajímavosti (7)

  • Anamaria Marinca získala na festivalu evropského filmu v Lecce cenu za nejlepší výkon ve vedlejší roli. (Terva)
  • Natáčení probíhalo v Severním Irsku v Belfastu, Dundonaldu, Lurganu, Newtownardsu a Glenarmu. (Terva)
  • James Nesbitt soutěžil o cenu Broadcasting Press Guild v kategorii nejlepší herec. (Terva)

Reklama

Reklama