Reklama

Reklama

Úctyhodní lidé

  • Itálie Gente di rispetto (více)

Mladá učitelka se nevědomky stává figurkou na krvavé mafiánské šachovnici... Do zapadlého sicilského městečka přijíždí mladá učitelka Elena – emancipovaná žena ze severu Itálie, která se náhle ocitá v pro ni neznámém světě, ovládaném a řízeném nepochopitelnými zákony. Brzy po jejím příjezdu vyděsí městečko záhadná série vražd. Kdo za nimi stojí a proč jako by vše směřovalo k osamocené nově příchozí, která se stává středobodem zájmu všech ve městě? Italský psychologický thriller vyniká pomalu budovaným napětím a lehce surreálnou atmosférou umocňovanou hudbou Ennia Morriconeho. Jedná se o jeden z posledních snímků režiséra Luigiho Zampy (Římanka, Otázka cti). (Česká televize)

(více)

Recenze (48)

topi 

všechny recenze uživatele

Chvílemi jsem měl pocit, že sleduji nějakou kafkárnu, tolik podivností, divných lidí a bizarních situací tomu vyloženě přispívalo. Krásná Jennifer O´Neill je přeložena do zapadákova kamsi na Sicílii, kde má vyučovat tamější děti. Hned první den zažívá nepříjemnou situaci, která posléze vyústí až k vraždě. A další mordy na sebe nenechávají dlouho čekat...Škoda, že ty mrtvoly byly gumové figuríny, to bylo tak strašně bijící do očí, že jsem se musel smát. Atmosféra z neznámého zla je však přítomná a postupné odkrývání děje připraví zajímavé vyústění. Co je ale total špička, je český dabing z roku 1978! Opět důkaz, že naši herci s těmi postavami dokázali splynout a dát jim i něco ze sebe. Radost sledovat! Eva Trejtnarová Hudečková, Eduard Cupák, Luděk Munzar, Zdeněk Dítě, Ferdinand Krůta, Vilém Besser, Soběslav Sejk, Petr Oliva... Naprostej luxus! ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

„Dáte mě zabít tady, nebo mám počkat doma..?“ Odbojná, emancipovaná učitelka se setkává se symptomy nemoci postihující Sicílii a zároveň zjišťuje, jak je obtížné vyhnout se jejím příčinám. Kromě groteskních aranžmá mrtvol zůstanou v paměti jen dvě věci. Americký bombardér ukrytý v křoví za barákem a především erotické scény paníčelky a profesora Nera. Postup je vždy stejný. Ona na něj začne ječet, on se na ní vrhne a začne ji líbat způsobem, jako by ji ze rtů vysával jed po uštknutí zmije. Strhne z ní šaty, vysvleče i sebe a pak... přišel na řadu střihač Franco Fraticelli. Pochopitelně myslím s nůžkami ve střižně.. ()

Reklama

dopitak 

všechny recenze uživatele

Nejlepší pozvánka na Sicílii. Sice asi nikdo z nás by nechtěl zažít to, co Elena, ale atmosféra tohohle snímku si vás plně podmaní, z technických kategorií bych vyzdvihl střih a samozřejmě dokonale vyladěnou hudbu. Žánrově se opravdu ze všeho nejvíc jedná o film mysteriózní, jakkoliv se tu neděje nic nadpřirozeného, jako divák jste odsouzeni "nemít jistotu" až do konce a vy tak můžete postupně přeskakovat jednu postavu za druhou a přemýšlet, jestli zrovna ta má v řádění mafie (nebo kdo za tím stojí) prsty. Milovník Nero opět miluje, Mason je nad věcí a O´Neill tomu dodává drzý šarm. Kolegy už zmíněný dokonalý český dabing (Filmové studio Barrandov dabing 1978: Eva Hudečková, Eduard Cupák, Míla Besser, Luděk Munzar a další umělci své profese) ještě podtrhuje skvělý dojem, tentokrát rozhodně platí že dabovaná verze lepší originálu. MOŽNÁ JEDEN Z PĚTI NEJLEPŠÍCH FILMŮ O ITALSKÉM JIHU. ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Naivní učitelka příždí do Bohem zapomenutého kraje a stane se figurkou na šachovnici, která má posloužit vyšším cílům. Mysteriozní drama s prvky neorealismu je především syrovou sociální sondou. Italská Sicílie jako alegorie světa. Mocní jsou proto mocní, že mají moc. Od začátku jsem měl neodbytný pocit, že vše směřuje k tragickému konci... Krásná O´Neillová předvedla s Nerem nefalšovanou italskou vášeň. Temný film zalitý palčivým sluncem. Skvostný dabing dua Hudečková - Cupák musí českého diváka potěšit. Chválit hudbu snad ani nemá cenu, Morricone je značka kvality. Krásné. ()

sud 

všechny recenze uživatele

Mistrně režírovaný psychothriller s pečlivě vytvářenou atmosférou. Divák nemá ani na okamžik náskok a mrazivou pointu odkrývá spolu s hlavní hrdinkou velmi velmi pomalu. Krásná Jennifer O'Neill podala výborný výkon a James Mason byl děsivě přesvědčivý, že z něj (navzdory věku) šel strach. Když se k tomu navíc přidá hudba Ennia Morriconeho, je o zážitek postaráno. I když nelze opomenout menší rozvleklost první poloviny a úsporné využití Franca Nera, jedná se i po tolika letech o velmi působivý film. 80%. ()

Galerie (21)

Zajímavosti (4)

  • Soundtrack, jehož autorem je Ennio Morricone, se stal jedním z nejznámějších hudebních soundtracků k filmům o mafii. (classic)
  • Film je součástí filmové skupiny, která se zabývá a popisuje fenomén a důsledky mafie, což bylo v italské kinematografii v těchto letech obzvláště populární. Zampovi nebylo sicilské prostředí pro jeho filmy cizí, ze spolupráce s Vitalianem Brancatim vzešly dva z jeho nejlepších filmů, Anni difficili (1948) a Anni facili (1953), které se celé nebo zčásti odehrávají v tomto regionu. (classic)

Reklama

Reklama