Reklama

Reklama

Codex Gigas - Ďáblova bible

(TV film)
všechny plakáty
Česko, 2007, 48 min

Režie:

Naďa Kverková

Scénář:

Naďa Kverková

Hrají:

Jiří Zavřel (vypravěč)

Obsahy(1)

Neobvyklý a velmi zajímavý dokument vznikl jako producentský záměr Národní knihovny ČR v Praze. Představuje jeden ze středověkých divů světa, Codex Gigas neboli Ďáblovu bibli. Ve své době se CG těšil velké popularitě, jak učenců, tak milovníků kuriozit. K těm patřil i císař Rudolf II., který bibli získal do svých sbírek. Spolu s mnoha jinými uměleckými předměty ji otamtud odvezli v roce 1848 švédští vojáci a od té doby je uchovávána ve Švédské národní knihovně ve Stockholmu. Švédsko za posledních tři sta padesát let opustil CG jen třikrát. Naposled se Ďáblova bible vydala v září roku 2007 za přísných bezpečnostních opatření do země svého původu a byla vystavena v Národní knihovně ČR. Film je vlastně putováním po místech spjatých s historií CG. Málokdo ví, že kniha vážící 75 kilogramů, vázaná v dřevěných deskách o rozměrech 90x50 cm, vznikla na přelomu 12. a 13. století v dnes již neexistujícím benediktinském klášteře v Podlažicích u Chrudimi. Její sepsání provází pověst o hřísném mnichovi, který prý s pomocí ďábla zhotovil toto dílo jako výraz pokání za jednu noc. Odborníci se však domnívají, že se jedná o dílo, které vznikalo po dobu nejméně dvaceti let a jejímž autorem byla patrně jedna osoba. Tento unikátní opus putoval dále po benediktinských klášterech v Břevnově a Broumově, až nakonec skončil na Pražském hradě. Události konce třicetileté války nakonec způsobily, že se Codex Gigas s českými zeměmi - asi - navěky rozloučil. Ale to je i v XXI. století osud mnoha uměleckých památek, nejen evropských, které se do země svého původu patrně už nikdy nevrátí. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (9)

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Najzaujímavejší je samotný názov dokumentu, obsažne to už nie je žiadna sláva, o knihe samotnej málo než sa čakalo, navyše to spracovanie je uspávajúce, k čomu prispieva aj pravidelná klavírna hudba. ()

Skip 

všechny recenze uživatele

Dokument přibližuje velmi zajímavým způsobem jednu z nejzáhadnějších a největších knih světa. Fakta i legendy jsou podávány srozumitelně a záměr tvůrců se tak více méně zdařil. ()

ecceHOMMO 

všechny recenze uživatele

Konzervatívne spracovanie príbehu o putovaní jednej významnej knihy sveta Codexu Gigas je v poriadku, avšak faktom je, že to bolo podané neskutočne nudne a ako divák som mal pocit, že to už sledujem snáď aj dve hodiny (a nie 48 minút). ()

Reklama

Reklama