Reklama

Reklama

Cesta do středu Země

  • USA Journey to the Center of the Earth (více)
Trailer

Obsahy(1)

Na začátku filmu se seznamujeme s profesorem Lindenbrookem (James Mason), pracujícím na univerzitě v Edinburghu. Tomu se dostane do rukou neobvyklá hornina, pocházející z Islandu. V této hornině jsou vyryty značky, které používal vědec Arne Sacnussem. Ten se vydal na výpravu do středu Země a už se nevrátil. Profesor Lindenbrook se rozhodne vypravit v jeho stopách. Vezme s sebou i svoji dceru Jenny a jejího snoubence Aleca. Přidá se k nim i Carla Göteborgová, manželka zesnulého vědce Göteborga, který se pokusil Lindenbrookovi ukrást jeho výpravu. Byl však sám zabit hrabětem Sacnussemem, potomkem Arne Sacnussema ,jenž se rozhodl jít v jejich stopách a dobýt tak slávu a bohatství. Naše přátele rozhodně nečeká lehká cesta. Jestli se jim podaří úspěšně dokončit svoji výpravu a přežít všechna nebezpečí, to se dozvíte v tomto filmu, natočeném podle populárního románu Julese Verna. (Šimpy)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (57)

kaylin 

všechny recenze uživatele

James Mason je pro mě více méně zárukou kvality v každém případě a nezklamal mě ani v tomto snímku, který je navíc krásně fantasy, a to hlavně díky výborné předloze, ale i díky zpracování. Tohle jsou ty staré efekty, které prostě miluji, navíc práce s ještěrkami se povedla. Vypadají nádherně uvěřitelné jako obří ještěři. Naivní a přitom nádherné. ()

TheRaven 

všechny recenze uživatele

A v základu se toho Verna nakonec docela drží, tvůrci pouze přidali pár dalších detailů pro větší dramatičnost. Oproti předloze film trochu mění tón, je mnohem veselejší a okázalejší, což ale nakonec ani tak nevadí – nehodnotíme zpracování předlohy, ale film jako takový. No, byla to pěkně humorná pytlíkovina, se spoustou zajímavých efektů, trhlých postav a jednou hezkou kachničkou (mimochodem, fór s kachničkou a jejím milencem byl geniální). ()

Reklama

curunir 

všechny recenze uživatele

,,DOBRÝ BOŽE, KRÁĽ NEBIES A ZEME...!" ,,NEVYMEDZUJTE HRANICE JEHO KRÁĽOVSTVA." __ Ja skrátka nepochopím o čo horšia je piplavá Harryhausenova stop-motion animácia od zopár ,,premaskovaných" a zväčšených jašteríc (napr. aj One Million B.C, Stratený svet...), ktoré si aj tak pred kamerou (ne)robia čo chcú, že ten nebol nikdy nominovaný na Oscara narozdiel od tvorcov tohto filmu. Juj, komplikovaná veta, že? :-) Samozrejme v tých trikoch je aj po rokoch vidieť kvalitu, avšak len čo sa týka ako (optického) doplnku výpravy. Záber z chameleónovej papule je fantastický. Film je to však aj po rokoch dobre pozerateľný, síce tých 130 minút by potrebovalo prestrihať, no napr. ani pri tak prehnane dlhom zostupe do útrob Zeme sa zainteresovaný divák úplne nenudí. Potešilo ma, že aj sympatická kačička nakoniec neskončí podľa šablóny rodinného filmu. Hudba? Herrmann herrmannovsky najherrmannovskejší. O rozporoch medzi skutočnou vedou a ilúziami uja Verna sa na tomto webe nemá rozprávať, takže týmto komentár uzatváram. (328. hodnotenie, 16. komentár k filmu). ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Má nejoblíbenější verze Verneova velkolepého dobrodružství. Věděli jste, že i Hitler byl přesvědčen o světě uprostřed Země a financoval výpravu, která měla objevit vchod? Okultní společnost Thule, jejíž členem Hitler byl, hledala též Atlantidu, Archu úmluvy či Grál, jak se mohl ostatně přesvědčit i Indiana Jones ve svých neuvěřitelných dobrodružstvích. Fascinující výtvarná stránka filmu ukazuje poctivé řemeslo 50.let. Pravda, hrozí-li, že při koupání zahlédneme celé nahé tělo, kamera najde důmyslný cenzurní záběr. To je tak směšné, až z dnešního pohledu roztomile kouzelné. Využití skutečných, ale domaskovaných ještěrů by dnes rovněž pobavilo. K tomuhle filmu však patří stejně dobře, jako celý fantastický svět. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Ak sa naivita rovná roztomilosť, tak v nej dosiahol vrchol práve tento film. Z dnešného hľadiska maximálne naivné, ale napriek tomu sa stále jedná aj po polstoročí o veľmi solídnu zábavu plnú trikov a svižného deja. Ten trvá 132 minút a nepamätám si, že by som sa v nejakej jeho pasáži začal nudiť. Rôzne neskoršie remaky dokazujú, že tomuto verneovskému subžánru a jeho naivite svedčalo práve toto obdobie, keď divákom absolútne prevrátená logika vôbec neprekážala. Dôkazom sú aj diela Karla Zemana. ()

Galerie (43)

Zajímavosti (8)

  • Mnoho lidí v davových scénách byli studenti Edinburské univerzity. (Marek06)
  • Dimetrodonm se kterým se hrdinové příběhu utkali, je rod vymřelého masožravého pelykosaura. Žil v období permu (mladší prvohory, asi před 280 až 265 miliony let). Jeho zvláštním znakem byla výrazná hřbetní plachta, sloužící zřejmě k termoregulaci nebo k vnitrodruhové signalizaci. Ve své době představoval nepochybně dominantního predátora, při délce 3,5 metru a hmotnosti asi 200 kg byl největším dravým tvorem svých ekosystémů. Ve filmu za skutečný exemplář zaskakovala zvětšený a domaskovaný Leguán nosorohý. (sator)

Reklama

Reklama