Reklama

Reklama

Japonský příběh lásky a nenávisti

  • Velká Británie Japan: A Story of Love and Hate
Velká Británie / Japonsko, 2008, 60 min

Režie:

Sean McAllister

Scénář:

Sean McAllister

Kamera:

Sean McAllister

VOD (1)

Obsahy(1)

Sean McAllister je britský dokumentarista, kterého slavná BBC jednoho dne vyslala do Japonska natočit film o tom, co tuto zemi pohání. Představy byly různé, ale většinou se točily kolem neónů velkoměst a zaneprázdněných Japonců, kteří si nikdy neberou dovolenou. Nakonec ovšem Sean filmoval v malém městě a jeho hrdina Naoki byl úplně, ale úplně jiný. Naoki, někdejší radikální komunista a pozdější podnikatel, dnes třikrát rozvedený padesátník, pracuje na půl úvazku na poště a živí ho dívka dvakrát mladší než on. Ta má několik příjmů, z nichž nejpodstatnější tvoří gáže gejši… (Česká televize)

(více)

Recenze (27)

Reanimated 

všechny recenze uživatele

Po Strachu a chvění mě i zde čekalo jisté vystřízlivění z ideálů, které o milovaném Japonsku chovám. Teď už je mi jasné, proč se můj japonský kamarád ze studií ve Finsku nechtěl z Evropy vracet domů. Čeká ho tam tvrdá robota, v níž musí dokazovat oddanost firmě i celé společnosti. A nedej bože, aby byl neúspěšný. V takovém případě ho totiž podrží jen rodina, stát rozhodně ne. Skvělý komentář: gudaulin ()

VanTom 

všechny recenze uživatele

Hodně otevřená zpověď japonského páru, příslušníků "nové rozrůstající se vrstvy v japonské společnosti, tzv. nejchudších pracujících", žijícího v maličkém bytě bez oken a i přes tvrdou práci v několika zaměstnáních neustále balancujícího na hranici chudoby. Dokument je to opravdu ostrý a kritický, ukazující, že západní kapitalismus v kombinaci s východní mentalitou (výsledky, výsledky, výsledky) a tradicionalismem produkuje navenek vyleštěné bohatsví, ale ve skrytu nelítostně drtí a vysává obyčejné lidi, kteří bez dostatečné sociální záchranné sítě mohou v mžiku skončit jako bezdomovci (nebo sebevrazi). ()

Reklama

stub 

všechny recenze uživatele

Mimořádné překvapení. Maximální syrovost a autenticita, úhel pohledu, který u dokumentaristiky kladu nad ostatní. Ihned naprosto hladce vklouzne pod povrch, kde odhaluje zbytečnost příčin a bezvýchodnost následků zároveň. Nad hluboce lidskou existenciální výpovědí se vznáší temný, tíživý kontext okolního světa, jehož směřování je Naoki tak ryzím příkladem (s trochou cynismu se odvážím poznamenat, že snímek do značné míry odhaluje, za jakou cenu Japonci stále drží svou již ca 20 let se hroutící ekonomiku). ()

werewolf69 

všechny recenze uživatele

Myslím že nič podobne som zatiaľ nevidel, skutočne v istom slova zmysle zarážajúci dokument. Asi budem musieť sám v sebe prehodnotiť čo všetko som si myslel alebo snáď vysníval o Japonsku. Tento dokument vďaka svojmu realizmu ponúkol viac než čokoľvek iné čo by sme snáď mohli zhliadnuť na tuto tému. ()

dawe04 

všechny recenze uživatele

Zapomeňte na hrdě se tyčící Tokijskou věž, hypermoderní infrastrukturu, luxusní restaurace a rej světel a barev. Tohle v Cestománii neuvidíte. Realistický, krutý, smutný i nevěřícný pohled na odvrácenou tvář japonské společnosti. "Hrdinům" budete držet palce po celou dobu a doufat, že vás v této fascinující zemi potkají jen výše zmíněné pýchy. ()

Galerie (1)

Zajímavosti (1)

  • Po skončení natáčení obdržel pár finanční odměnu a přestěhoval se do třípokojového bytu s balkónem. Výrazného zlepšení doznal i jejich vztah. (Lumpy)

Reklama

Reklama