Reklama

Reklama

Hvězdná brána

  • USA Stargate (více)
Trailer

Obsahy(1)

Vědecká expedice objevila poblíž pyramid zvláštní objekt pokrytý neznámými symboly. V přísném utajení ho začala zkoumat armáda, uběhla však dlouhá řada desetiletí, než se našel člověk, který by nápis rozluštil. Egyptolog Daniel Jackson zjistil, že znaky představují souřadnice pro cestu vesmírem na jakousi vzdálenou planetu. Padlo rozhodnutí vyslat tam průzkumnou jednotku pod velením plukovníka O'Neila. Symbol umožňující návrat na Zem ovšem na hvězdné bráně chybí, bude zřejmě teprve na místě určení. Expedice nutně potřebuje Danielovy znalosti, mladý vědec se tedy volky nevolky stává jejím členem. Nepraktický intelektuál se ocitá v prapodivném světě na úrovni staroegyptské civilizace, kde všichni lidé ve strachu otročí božskému vládci a nebezpečí číhá na každém kroku... (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (666)

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Krásně čistý průměr si Hvězdná brána vysloužila díky tomu, že nepatří k té většině filmů, jež jsou sci-fi, protože v nich příšerky útočí na USA (případně USA na příšerky, dle invence tvůrce). Občas se ve filmu objevil i nějaký celkem zdařilý nápad. Na druhou stranu se Hvězdná brána nevyhla povinné bitvě mezi mimozemšťany a Američany. Ale závěrečné uvědomění a revolučního ducha by mimozemské civilizaci mohl závidět i soudruh Lenin. ()

Kothy 

všechny recenze uživatele

Roland Emmerich nastartoval podklad pro super seriál. Akorát, že tam už si Kurta Russella nemohli dovolit. Lidé se díky Hvězdné bráně kterou našli v Egyptě a za pomoci Daniela Jacksona dostanou na pouštní planetu zvanou Abydos. Tam se setkávají s místními lidmi, které Goauld zvaný Re používá jako otroky. Svůj respekt s udržuje za pomoci Jaffů. Místním se za pomoci americké výpravy podaří falešného boha svrhnout a osvobodit se. Tenkrát nemohli vědět jaký chaos zabitím nejmocnějšího vládce soustavy a rozpoutají... "Táhni za Tutanchamonem ty jeden blbečku!" :D ()

Reklama

3DD!3 

všechny recenze uživatele

Roland Emmerich v roce 1994 narazil na zlatou žílu, když nenachal portálem vlnící se vody projít vojenskou jednotku do vzdálené galaxie na pouštní planetu, kterou ovládal bůh slunce Ra. Ra však nebyl bůh, ale mimozemšťan, který si lidi podrobil tak, aby ho jako boha uctívali. Průzkumníci, vedení plukovníkem O'Neillem se však postavili na stranu utlačovaných a bojovali proti falešnému bohu. O tři roky později dal úspěch filmu vzniknout televiznímu seriálu, který využil obrovského potenciálu nápadu cestovat pomocí hvězdné brány do vesmíru a stal se ještě slavnějším než původní předloha. No ale zpět k filmu. Příběh je opravdu dobrý a triky jsou na tu dobu vynikající. Herecké výkony nejsou převratné, ale jsou dostačující, Kurt Russell je navíc ještě ve formě a James Spader je jako Daniel Jackson příjemně potrhlý, ale zároveň i chytrý a hlavně je to "klaďas" :-) . Dlouho jsem nad hodnocením váhal. Původně jsem tady měl **** a uvažoval jsem, že je tam i nechám, ale to bych si lhal do kapsy. ***** ()

Dan9K 

všechny recenze uživatele

V podstatě se v nejdelší části filmu, a sice na Abydosu, jedná dějově o naprosto standardní díl pozdějších skvělých seriálů, s několika zásadními rozdíly; film byl prostě první, nabízí úvod do problematiky, na svou dobu (i mimo ní) se skvělými triky a vyniká zejména dvěma věcmi, úžasnou hudbou Davida Arnolda, který tak pokračuje v sympatické tradici filmově seriálových hudebních veličin se "Star" v názvu a také snahou o věrohodnost, kterou seriál již neoplývá. Ale až StarGate: SG-1 povýšila a rozvedla tenhle nadějný námět do takřka obludných rozměrů a zákrut a vznikl tak nejdelší sci-fi seriál všech dob, který je ještě navíc rozváděn (a nutno říci i trochu rozmělněn) do dalších a dalších filmů a spin-offů. A za to vděčím původnímu filmu, ačkoliv moje sympatie příliš nemá, snad i kvůli mně nesympatickým hercům. V současnosti si nedovedu představit, že by byl jen film StarGate....a nic víc... ()

H34D 

všechny recenze uživatele

Největší problém u Ronalda Emmericha mám s nezajímavými postavami, necharismatickými figurkami, které neprochází takřka žádným vývojem a tedy nejsou mi schopny "zpřístupnit" příběh, jak by se slušelo. Námět filmu může být slibný, jakože zde samozřejmě je, prostředky na jeho realizaci dostupné, ale když sleduji dění skrz oživlé "automaty na čtení scénáře", jenž přináší jedno klišé za druhým, nebaví mě to. Svět za bránou je téměř identický s tím naším, fantazii nebyla popuštěna uzda, sci-fi elementy nejsou propracované, film je zkrátka jen na "efekt" a ne na opravdové zamyšlení (přitom atmosféra je chabá). Možná je to jen tím, že Emerichovův "opus" zestárl více než seriál (nejen formou), ale tento druh hvězdné brány v ničem nepřevyšuje průměr... 5/10 ()

Galerie (55)

Zajímavosti (71)

  • Vo filme miestni obyvatelia Abydosu hovoria jedným z autentických dialektov starovekej egyptčiny. Dean Devlin a Roland Emmerich sa veľmi starostlivo pripravovali a nenechali nič na náhodu. O odbornú pomoc požiadali špecialistu, egyptológa Stuarta Tysona Smitha z Kalifornskej univerzity. (Piri)
  • Dean Devlin oznámil na Comic-Cone 2006, že pôvodne plánovanú filmovú trilógiu oficiálne dokončí. Samozrejme, bez akýchkoľvek nadväzovaní na seriálovú adaptáciu, ktorá je úplne oddelená od príbehu z filmu. (Piri)
  • Když Ra (Jaye Davidson) vyslýchá dva z mimozemšťanů, Horus (Djimon Hounsou) stojí na levé straně a druhý na straně pravé, avšak v dalším záběru, kdy si oba klekají na zem a Ra se chystá jednoho popravit, Horus klečí na straně pravé a druhý na straně levé. (Sign)

Související novinky

Amazon kupuje MGM

Amazon kupuje MGM

26.05.2021

Slavný James Bond zdá se našel nový domov. Společnost Amazon totiž čerstvě uzavřela dohodu se studiem MGM a celé si jej tak pořídila za 8,45 miliard dolarů. Rázem se tak knihovna streamovací služby… (více)

AFO bude bořit mýty

AFO bude bořit mýty

06.04.2019

Blíží se 54. ročník mezinárodního festivalu populárně-vědeckých filmů Academia Film Olomouc (AFO). Čeká vás 6 dní plných vědy, poznání, filmů a mnohem víc! Od 23. do 28. dubna si nenechte ujít tuto… (více)

Skladatel Hvězdné brány a bondovek v Praze

Skladatel Hvězdné brány a bondovek v Praze

17.05.2016

Držitel cen Grammy a Emmy, britský skladatel David Arnold, chystá na neděli 5. června svůj první koncert v České republice. Autor hudby k velkofilmům Hvězdná brána, Den nezávislosti, Casino Royale a… (více)

Strážci Galaxie s Kurtem Russellem

Strážci Galaxie s Kurtem Russellem

18.02.2016

Akční legenda z Hvězdné brány, Útěku z New Yorku nebo Tanga a Cashe ulovila další velkou roli. Kurt Russell se po Rychle a zběsile 7 objeví i ve druhých Strážcích Galaxie, kde si zahraje otce Petera… (více)

Reklama

Reklama