Reklama

Reklama

Luc Devreux a Andrew Scott jsou členové speciální vojenské jednotky „Univerzálních vojáků". Jako součásti přísně tajného vládního projektu, jehož cílem je stvoření dokonalého vojáka s neuvěřitelnou mrštností a mimořádnou silou, necítí bolest, nemají emoce, ani si nepamatují nic z dob, kdy byli normálními lidmi. Jsou těmi nejdokonalejšími bojovými stroji, dokud se nestane něco děsivého. Oběma se začnou vracet vzpomínky a vymknou se kontrole svých vojenských stvořitelů. (Bontonfilm)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (471)

JASON_X 

všechny recenze uživatele

Dostal jsem chuť si trochu proprat mozek a sáhl po téhle béčkové klasice. A i když podobný militaristický exhibice nijak zvlášť nežeru, Emmerichův Universal Soldier je jedna z výjimek. Perfektně zmáknutý akčňák bez nějakého závažnějšího nedostatku... no tedy možná až na "herecký" výkon Žána Klóda, kterému jdou přece jen líp kopačky než hraní. Ale jinak samá pozitiva - stoprocentně béčkový scénář, dostatek akce, slušná výprava, pěkné scenérie (přehrada, kaňon), pár efektních oldschoolových záběrů (výbuch benzinky, pád trucků ze skály), spousta vtipných hlášek i gagů a v neposlední řadě Dolfiho parádní držka a jeho stylový náhrdelník. ()

Dudek 

všechny recenze uživatele

Univerzální voják je klasický příběh postavený na dějové lince Terminátora, zdánlivě bezbranná žena utíká spolu s jedním obrovským silným člověkem (?) před tvorem ještě silnějším, než jsou oba dohromady – v tomto případě pomocí biologickou tkáň upravujícím přípravkům. Universální voják se snaží i pobavit, a co je na tom, že většina gagů jsou jen zoufalé pokusy, u kterých by se nezasmál ani člověk, kterého popadají pravidelné záchvaty smíchu díky požití halucinogenní látky. Většina gagů těží ze situací, kdy se ukazují rozdíly mezi normálním člověkem a „Universálem“, najdeme však i takové, které se pokouší dolovat vtipnost ze vzájemné konfrontace obou odlišných hrdinů, reportérky a vojáka. Podle této osnovy by se nemuselo jednat o špatný snímek, ale to co Emmerichovu pokusu o návrat starých dobrých SCI-FI snímků, v němž se nebrání četnému vykrádání jiných filmů, podtrhává nohy je katastrofální scénář a v mnohém selhávající režie. Dobrá, scénář bych ještě pochopil, tvůrci si totiž myslí, že akční SCI-FI nepotřebuje inteligentní dějovou zápletku a důvtipné dialogy, mýlí se, ale co my s tím naděláme? Horší je to ovšem právě s režií, která vypadá jako by oku vypadla jednomu dílu Walker, Texas, Rangera, zvláště konečná akční sekvence, kdy si konečně oba oponenti stojí „face to face“ a divák netrpělivě očekává, co z toho vzejde. Režisér klame, neumí překvapit a utišit divákovo očekávání, jen se jej snaží odsunou na konec, což je ovšem podvod, kterého by se nikdy neměl dopouštět. Místo temného SCI-FI snímku jsem dostal podivný paskvil, který se snaží tvářit, jako nejlepší film všech dob a přitom selhává v mnoha bodech. I přesto se na něj však dá dívat, pokud neusnete při sledování několika opravdu nudných okamžiků, máte velikou šanci, že přetrpíte až do konce, kde vás opět film zklame... ()

Reklama

Krissty 

všechny recenze uživatele

Na tenhle film jsem se koukla, protože se mi Van Damme i Lundgren dost líbí... Jde sice o dost průměrný průměr, ale mě to kupodivu celkem bavilo a musím se přiznat, že v hororech a akčních filmech mám často pro "béčkovost" slabost. A tahle moje slabost silně zapracovala i v tomto případě. Dalo by se říct, že všechna klišé, která vás po dobu trvání filmu napadnou, že by se mohla stát, se stanou. Takže všechno dopadlo přesně tak, jak jsem očekávala od začátku. Ale Van Dammova bitka v hospodě byla perfektní, asi se s ním kouknu ještě na něco, je radost ho sledovat. A mimochodem, plus u mě získala i závěrečná hudba. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

U amerických čerpacích stanic se vás obyčejně obsluha ptá, jestli chcete natankovat benzín, naftu a nebo jezdíte na Jeana-Clauda GR44. Dámy si většinou vybírají poslední variantu, neboť za pětidolarovku zastrčenou mezi pevné půlky je schopen ujet až 400 mil.. Mrštnému Belgičanovi hrát polomrtvého evidentně svědčí a předvádí jednu ze svých nejlepších kreací, nicméně pokud vám nostalgie dovolí odložit bílou slepeckou hůl, musíte uznat, že už tehdy se Emmerich notně přehříval a zasloužil si obložit ve vaně pytlíky ledu. Natrvalo.. ()

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Za normálních okolností bych už dneska zřejmě hodnotil Univerzálního vojáka jako průměrný akční kousek, ale i já patřím do kategorie těch, kteří ho v dětství doslova „žrali“. My co jsme na podobných filmech vyrůstali, prostě ani po letech nedokážeme nad něčím takovým zanevřít. Dolph moc dobrých rolí během kariéry nedostal, ale tady se mu opravdu zadařilo. Zdatně konkuroval J.C.V.D.. 70% ()

Galerie (73)

Zajímavosti (29)

  • Prvá verzia scenára bola nazvaná "Crystal Knights" ("Krištáľoví rytieri"). (m.a.t.o.)
  • V původní verzi byla linka s teroristy na přehradě falešná. V této verzi nemělo jít o teroristy, ale o najaté žoldáky, které následně univerzální vojáci zabijí, spolu se všemi svědky. Vše mělo sloužit k ospravedlnění programu Univerzální voják. Ve výsledném filmu nakonec byla ponechána verze s teroristy. (DEXTER099)
  • Tři z univerzálních vojáků, kteří by měli ve filmu být Američané, hrají evropští herci. Konkrétně Belgičan (Jean-Claude Van Damme - Luc Deveraux), Švéd (Dolph Lundgren - Andrew Scott) a Němec (Ralf Moeller - GR76). (ČSFD)

Související novinky

Dvě smutné zprávy ze zahraničí

Dvě smutné zprávy ze zahraničí

11.12.2020

V noci na pátek v Lotyšsku nečekaně opustil filmový svět režisér a scenárista Kim Ki-duk. Podle dostupných informací populární a oceňovaný korejský tvůrce zemřel na komplikace spojené s nákazou… (více)

Gerard Butler poletí do vesmíru

Gerard Butler poletí do vesmíru

15.04.2014

U Warner. Bros teď frčí obří destrukce. Po květnovém setkání s novou Godzillou se na začátku srpna ocitneme V oku tornáda, nejspíš to ale bude jen předkrm k dalšímu katastrofickému velkofilmu, který… (více)

Kdo bude postradatelný?

Kdo bude postradatelný?

03.01.2011

Dolph Lundgren se rozpovídal o tom, kdo se možná připojí k přeživším členům Slyovy party v The Expendables 2. Stallone chce získat hlavně mladší generaci svalovců jako Vin Diesel a Dwayne Johnson,… (více)

Reklama

Reklama