Reklama

Reklama

Zavtrak na trave

  • Sovětský svaz Завтрак на траве (více)
všechny plakáty
Krátkometrážní / Animovaný
Sovětský svaz, 1987, 25 min

Režie:

Priit Pärn

Scénář:

Priit Pärn
(další profese)

Obsahy(1)

Snídaně v trávě je rozdělena do pěti částí, které jsou odkazem na slavný obraz Edouarda Maneta. Film zachycuje problémy čtyř osob se společností i s vnitřními démony. Sovětské publikum tento surrealistický film přijalo s velkým nadšením, neboť velmi dobře odhalilo, že Priit Pärn jím kritizuje sovětský styl života. (Snorlax)

Recenze (4)

Jezinka.Jezinka 

všechny recenze uživatele

Impresionistické obrazy mi připadají pozoruhodně depresivní a Pärnova Snídaně v trávě je depresivní také. To, co jsme viděli ze snídaně, je ohavné a to ještě můžeme mluvit o štěstí, že nám neukázali i tu trávu. ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Ošklivě nakreslené postavy podivně těkají a já si nemůžu pomoci, ale nevidím v tom nic jiného, než kritiku schopnosti nakreslit alespoň jednu nehnusou postavičku. ()

ElizabethBay 

všechny recenze uživatele

Snímek je nejspíše nejlepším krátkometrážním filmem, jaký jsem doposud viděla. Je tak mnohovrstevnatý a intertextuální. Je ostrou satirou na komunistický režim a zároveň je úžasnou kompilací výtvarného umění. Opravdu doporučuji všem a rozhodně je potřeba vícero shlédnutí, aby člověk dokázal odhalit a docenit všechny ty vrstvy, odkazy a narážky, které se v něm skrývají. ()

tuberatanka 

všechny recenze uživatele

Estónsko bola krajina okupovaná Sovietskym zväzom, avšak západné štáty okupáciu neuznali, naďalej uznávali Estónsko ako samostatnú krajinu. Vďaka tomu mal tento štát zvláštny štatút medzi sovietskymi republikami, a možno aj vďaka tomu tam mohli vznikať filmy ako je tento. Surreálne rozprávkové výplachy obvyklé u Priita Pärna sa tu tentokrát nečakane striedajú aj s trochu civilnejším, ale podobne hravo impresionistickým (a zvláštne smutným) pohľadom na scény z každodenného života, a na svoju dobu odvážnou a bizarnou spoločenskou kritikou včítane zopár pomerne otvorených ironických či parodických obrazov zo života v Sovietskom zväze.To všetko dopĺňa zvláštne psychedelická bigbítová hudba, ktorá akoby vznikla v 60tych rokoch. Mnohovrstevnatá vec, ktorá môže spočiatku pôsobiť ako chaos (zo začiatku som sa v tom aj trochu stratil), ale dokopy výborne sedí do seba. (ako aj pri zvyšných jeho filmoch, aj pri tomto viacnásobné zhliadnutie odkryje kopu nových vecí). ()

Reklama

Reklama