Reklama

Reklama

Hledá se Eric

  • Velká Británie Looking for Eric (více)
Trailer

Obsahy(1)

Eric Bishop je pošťák a velký fotbalový fanoušek, jehož život se dostává do krize. Starosti mu způsobují dva nevlastní synové i dcera. Eric dokonce uvažuje o sebevraždě. V tom ho ale přijde v halucinacích navštívit fotbalová legenda a bývalý hráč Manchesteru United Eric Cantona, který mu má v životních problémech poradit. Podaří se mu to? (Ruud36)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (58)

noriaki 

všechny recenze uživatele

Podle názvu jsem si myslel, že ve filmu se vše bude točit kolem fandovství a fotbalu, jenže scénář je používá jen jako motiv vyprávění a staví na starém dobrém sociálním dramatu. Erik by mohl dostat jiného mentora a na vyznění by to nezměnilo vůbec nic. Ale dost možná by se režisérovi ten jeho nesourodý mix několika žánrů rozpadl pod rukama, protože vždycky když hrozilo že se vyprávění nenávratně rozklíží, přišel Cantona, prohodil pár frází a jelo se dál. Dlužno dodat, že Steve Evets většinu filmu utáhl v pohodě sám svým charisma a civilním herectvím a to mu scénář dvakrát nepomohl. Looking for Eric je povinnost pro fanoušky Manchesteru United, ale mohou ho sledovat i lidé, kterým kopaná neříká vůbec nic - a to o sobě moc fotbalových filmů tvrdit nemůže. ()

liborek_ 

všechny recenze uživatele

V kontextu Loachovy filmografie je Eric docela odbočka. Nejen pro poměrně nevýznamnou sociálně-politickou reflexi anglické společnosti, ale také pro velmi neobvyklý mix žánrů s až "mystickým" přesahem. Film se zpočátku jeví jako sociální drama (životem zklamaný a nespokojený pošťák uvažující o sebevraždě), jež je okořeněno pohádkovým zjevením filosofujícího Erica Cantony. Poté se však děj zamotá v kriminální smyčce (klíčový prvek = nechtěná pistole), aby nakonec vyústil do ztřeštěné komedie (velkolepé Cantonovské finále inspirované existencí YouTube). Je otázkou, nakolik divák přijme toto míchání žánrů a nakolik přijme (sebe)ironizující roli Erica Cantony - aniž by v tom viděl glorifikaci této někdejší fotbalové star. Cantonova přítomnost je však nosným prvkem celého děje - ne naopak. Cantona je důležitý pro děj, ne film pro Cantonovu slávu. S vymyšlenou postavou by účinek byl nulový a na využití již existujícího mýtu není nic špatného (ostatně ani na případné mýtotvornosti...). Hlavní postava je typický anglický chlapík ze střední třídy, pro něhož fotbal je jedinou vášní života. A po všech životních ztrátách a strastech je fotbal opět vhodnou berličkou pro udržení se při smyslech. Filosofující Cantona, fotbal jako filosofie, filosofie fotbalu aplikovaná na život. Člověk nemusí být fanouškem tohoto sportu (jako já), aby ocenil určitou přitažlivost tohoto fenoménu. Hledá se Eric není nejlepší Loachův film; působí občas až příliš vykonstruovaně a žánrové skoky mi trošku drhly. Nicméně jako "odpočinkový" film je ideální: Vtipný, nenáročný, dobře natočený, dobře zahraný... ()

Reklama

BuryGol 

všechny recenze uživatele

No vida, tak ono si stačí zahulit a najednou se objeví sám Eric Cantona, kterej dokáže zlepšit život a ještě hází jedno francouzský moudro za druhym. Do toho se ještě chlapíkovi synáček zaplete se špatnejma lidma a už to jede. Hodně pěknej filmek, kterej trochu kazí ten holywoodskej konec. Pro fanoušky Erica a hlavně Manchesteru United je to jako dělaný. ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

Vždycky jsem si říkal, co mi na tom chlápkovi s brežněvovským porostem nad očima a se zvednutým límcem tak imponuje. Teď už to chápu. Ken Loach natočil nevyvážený mix sociálního dramatu, komedie i love story a celé to šéfuje chodící charisma jménem Eric Cantona. Pro mě 116 minut neobyčejně zábavné podívané s neobyčejně pozitivním podtextem a neobyčejně jemným rastrem pohledu na anglický "proletariát". Vášnivá apoteóza fotbalu, kamarádství i beznadějných loserů, jimž vévodí bůh-člověk Cantona v nádherně sebe-parodické kreaci. I když jsem si v některých chvílích říkal, že tohle prostě Loachovi nemůže držet pohromadě, vždycky si to nějak zázračně sedlo a z kina jsem vycházel s pocitem obyvatele docela normální planety a docela normální společnosti. Dokud se pošťákům zjevují přízraky fotbalových géniů a radí jim, jak na lásku, nejsme ještě v prdeli. Hřejivý film plný formálních děr, ale s perfektním tahem na branku a koncovkou hodnou Erica. ()

Master19 

všechny recenze uživatele

Vůbec jsem netušil, že se Cantona pustil do herectví. Pro mě to bude samozřejmě legenda, super fotbalista a člověk, který si nenechá nic líbit. A taky zvednutý límeček, symbol sebejistoty. Tady se zamotává do sociálního dramatu britského loosera a fotbalové fanouška. Pak se z toho stává chvíli komedie, aby film skončil v kotrmelcích. Je to zvláštní podívaná, ale za úžasnou britskou "fock" angličtinu a hutné Ericovo (myšleno Cantonovo) charisma čtyři hvězdy. ()

Galerie (28)

Zajímavosti (1)

  • Ve filmu je možné zahlédnout bývalého českého fotbalistu Karla Poborského v dresu Manchesteru United, a to jako hráče, který gratuluje spoluhráči Eriku Cantonovi ke gólu proti Sunderlandu. (skudiblik)

Reklama

Reklama