Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Když se Miklós Fenyö (Tamás Szabó Kimmel) vrací s rodiči do Maďarska, odkud před pár lety emigrovali do USA, přiváží si gramofonové desky a touhu stát se slavným rockerem. Jenže v zemi vládnou komunisti a úspěšný zpívající rebel jim leží hluboko v žaludku.  Romantická muzikálová komedie se odehrává v polovině 60. let, kdy se rodiče Miklóse Fenyöa vracejí do komunistického Maďarska - v době, kdy se naopak všichni snaží utéct na Západ. Po několika letech emigrace, kdy se v USA snažili naplnit americký sen, jsou tedy zpátky v Budapešti a osmnáctiletý napomádovaný světák Miki, který zpívá, hraje na kytaru a zbožňuje Jerryho Lee Lewise, si sebou přivezl kufr plný amerických gramofonových desek. Chce se stát hvězdou, a když se setká s kamarády z dětství, snaží se jim předat to, co za oceánem pochytil o rokenrolu. Jenže právě tahle hudba pije krev komunistickým papalášům i jejich přisluhovačům, a mladičký rebelant v havajské košili a s americkým přízvukem záhy pocítí na vlastní kůži, co znamená žít v nesvobodě. Má jedinou možnost jak se prosadit - přihlásí se do soutěže mladých talentů, aby všem dokázal, že má ve staronové vlasti své místo. I své někdejší lásce, která si našla jiného.
Filmová muzikálová romance, kterou režíroval Gergely Fonyó, vychází z divadelního představení, jež svými začátky inspiroval maďarský rocker Miklós Fenyö. Na plátně ho ztělesňuje Tamás Szabó Kimmel. (oficiální text distributora)

(více)

Diskuze

Des2

Des2 (hodnocení, recenze)

Je pravda, že jsem tenhle film viděla ve Varech, kde byl jedním z mála optimisticky laděných filmů, takže působil jako balzám... Ale za těmi pěti hvězdičkami si stojím. Někteří to sice srovnávají se Šakalími lety, ale tyhle dva muzikály spojuje jenom námět, všechno ostatní je jinak. Made in Hungaria má spoustu energie, skvělou atmosféru, vtipné scény a dokonalou hudbu... hlavně to funguje jako celek, ta muzikálová čísla do děje pasují. Od začátku až do konce jsem se bavila a to mi ke spokojenosti stačí.

 (hodnocení, recenze)

No vidím že názory sú rôzne na tento film. Nechápem prečo bol vôbec na festival navrhnutý film, ktorý je natočený čisto pre domáci publikum. Ďalšia vec, porovnávať tento film s českými muzikály sa mi zdá pritiahnuté za vlasy. A to nehovorím preto, že by som mal voľajaké pochybnosti o kvalitách českých muzikálov. To vôbec nie. Nehovorím že by sa nedalo kopec vecí tomuto dielu vytknúť , ale si myslím že podstata je vo vzniku tejto kapely , ktorá potom desaťročia bola na vrchole popovej scéne v Maďarsku. Ďalšia vec čo tu je totálne od veci, tak to je ako to tu niekto nazval ,, nafintená blbosť,, . Pravdou je že pre tých čo o tej kapele nikdy nič nepočuli , sa to zdá divne. Ale s takýmto imidžom tá kapela vystupovala ešte pred desiatimi rokmi a to pred vypredaným štadiónom. Takže vyjadriť sa o niečom na základe pozerania 1/7 filmu a pri tom nemať o tom ani šajnu , že o čom to vlastne je, a hodnotiť - tak to nepovažujem za veľmi šťastný krok. Ale to je vec názoru dotyčného , na ktorý má samozrejme právo. A teraz vyzývam užívateľov Des2 a gr8 escape , aby sa mi ozvali . Za vaše komentáre máte u mňa audio nahrávku z výberovky tejto kapely , ktorá je o mnoho lepšia než tie skladby , ktoré boli vo filme prezentované. Samozrejme ak máte záujem.

Reklama

Reklama