Reklama

Reklama

Na křídlech slávy

  • Československo Křídla slávy (více)
Trailer

Obsahy(1)

Světská sláva polní tráva… O pomíjivosti popularity hovoří příběh spisovatele (Colin Firth), který píše knihu o herecké hvězdě – arogantním a samolibém Cesaru Valentinovi (Peter O'Toole). Když se autor marně snaží Valentina kontaktovat, nakonec ho v afektu zabije. Sám přitom umírá a oba se společně odeberou na „onen svět“, který má podobu luxusního hotelu obývaného někdejšími celebritami. Umělci, politici, vědci, ti všichni se tu potkávají a stěhují se z patra do patra podle míry své momentální pozemské popularity. (North Video)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (84)

dopitak 

všechny recenze uživatele

Colin Ondřej Brousek Firth přepluje řeku Stynx společně se svou obětí, viditelně zvadlým P. O´Toolem, aby bydlel v hotelu, dokud se na ně na Zemi nezapomene... Zajímavý námět? Tak proč je to nuda k ukousání? U podobenství bych čekal nějaké poselství, tlak na jednotlivé postavy, zkoumání jejich neexistence. Tady se kromě kola s Bédou Trávníčkem nic napínavého nestane. Míjíme se, a to dost. ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Se smutkem v duši se přiznám, že pro mě byl do dnes Otakar Votoček neznámý režisér. To se Křídly slávy výrazně změnilo a naopak lituji, že jeho tvorba není bohatší. Křídla slávy jsou působivé podobenství, kterému nechybí nadhled, humor a ani vynikající obsazení s úžasně snovými "kulisami"(respektive výběrem lokací, architektury a celkové stylizace in/exteriérů). O´Toole je famózní, jeho hrátky s anglickým jazykem doslova mistrovské, Firth se neztrácí ani na okamžik a Marie Trintignant je kouzelná...Promyšlenost tkaná jednoduchostí a narážkami na slavné postavy (hrající Albert E. s tvořícím Delgadem a vedle nich revoltujících Baadera a Meinhofové...). Sláva, vždyť čím je sláva? Její pomíjivost, její až ďábelsky jednoduché nalezení a ještě rychlejší pád dolů do zapomnění se střídá s krásami posmrtného života, schopnosti milovat v něm a čelit síle iluze snu. Snad jediným mínusem při vysílání na ČT2 byly (doslova!) tragické titulky, z kterých neangličtinář musel mít pocit naprosto strohého povídání postav (trochu mi to připomnělo asijské filmy, kde mluví postavy třeba minutu a na obrazovce máte tři slova...jenže tady, to šlo lehce poznat, jak pan překladatel vynechával tu krásu anglického jazyka na úkor jednoduchosti, ale nudné strohosti). Jeden z nejzajímavějších filmů o posmrtném životě/světě, co jsem měl možnost vidět, a současně zaprášený klenot, který by měl být vystavován s pýchou. ()

Reklama

MarekT 

všechny recenze uživatele

Příjemná humoreska, vypravující o světské slávě a polní trávě velmi originálním způsobem, v tomto směru mě nejvíce zaujalo hlavně ztvárnění posmrtného světa jako takového, jeho systém, vztahy, vybavení... Na dvě hodiny se tak povedly setřást obavy z posmrtného života. Výkony zúčastněných jsou fascinující, Colin Firth překvapil a v souvislosti s Peterem O'Toolem mě mrzí, že topka není nafukovací, jelikož z charakterních herců si více vážím pouze Granta a Mastroianniho. Podobné pocity zažívám i při pomyšlení na fakt, že jméno pana Votočka není v jeho rodné zemi moc známé, přitom stvořil dílo, které snese srovnání s jeho současníky, známými též pod označením "Čs. nová vlna" (není bez zajímavosti, že třeba s Menzelem nebo Formanem seděl v jedné třídě). 80% ()

Šakal 

všechny recenze uživatele

Nadčasový snímek a zejména trefná satira o pomíjivosti (věčné) slávy (popularity) a vztyčený ukazováček ( prostředníček?) všem těm dnešním rádoby celebritám aneb co může být horšího (pro některé) než SMRT?...no přece ZAPOMĚNÍ. Přiznávám, že do včerejšího dne jsem o „nějakém“ O. Votočkovy neměl nejmenší tušení. Velká škoda (pro film), že tento pán neměl větší režisérské ambice. Talent tedy rozhodně měl. Tak alespoň Colin Firth zde našlápnul kariéru. Pravda, není to tak úplně pravda. Tu našlápl o rok dříve zde http://www.csfd.cz/film/2986-valmont/. Forman a Votoček byli spolužáci a nutno dodat, že malinko čitelný rukopis Miloše Formana zde je viditelný. Zda je to náhoda ponechám bez komentáře. To Peter O'Toole měl nějaký ten snímek již za sebou a je to právě ON, jehož je nesmírným zážitkem pozorovat. Ta jistá paralela s pomíjivostí slávy velké hvězdy je právě v jeho případě o to působivější. A úplný závěr? To je jedním slovem lahůdka, stejně jako závěrečná píseň. Příjemné překvapení – 85% p.s. souhlas s uživ. DjKoma. Je vidět, že titulkáře ( viděno na Čt) platili za film a nikoliv taxa/slovo. Takhle osekanej, strohej a zprasenej překlad…..s tím se člověk vskutku každý den nesetká. Působilo to jako dosti rušivý element a nutno dodat, že žádné titulky by v tomto případě byly lepším řešením. p.p.s. a ponaučení z tohoto snímku? Když už se na zemi neproslavíte svou zásluhou jako ( herec, spisovatel , vynálezce, doktor….) nezoufejte, pořád ještě je tady jedna možnost… opatřit si Magnum, (vyhlídnout si osobu, která splňuje zmíněné požadavky) a prohnat ji kulku hlavou. Prosím, neberte to jako doslovný návod. Raději si vemte ponaučení, že “SLÁVA” přináší I stinné stránky jako je ztráta soukromí, paradoxně I samotu a že ten panický strach z ústupu slávy za to rozhodně nestojí. Jsou na světě daleko horší věci….. ()

pakobylka 

všechny recenze uživatele

O malém ostrůvku vrtkavé světské slávy v nekonečných vodách zapomnění. Brilantní podobenství o životě, které dohlédne až na samé dno lidské duše. Opírá se o nápadité vizuální ztvárnění posmrtného světa a dokáže být melancholické a maličko depresivní i svěží, úsměvné, dojemné a hravé. P.S.: Jsem ráda, že nejsem sama, komu se titulky na ČT zdály být nestydatě odbyté. ()

Galerie (6)

Zajímavosti (2)

  • Film natočil český režisér, původně nukleární chemik. (M.B)
  • V době vzniku šlo údajně o nejnákladnější projekt v historii nizozemské kinematografie. (_ksilt)

Reklama

Reklama