Reklama

Reklama

Na křídlech slávy

  • Československo Křídla slávy (více)
Trailer

Obsahy(1)

Světská sláva polní tráva… O pomíjivosti popularity hovoří příběh spisovatele (Colin Firth), který píše knihu o herecké hvězdě – arogantním a samolibém Cesaru Valentinovi (Peter O'Toole). Když se autor marně snaží Valentina kontaktovat, nakonec ho v afektu zabije. Sám přitom umírá a oba se společně odeberou na „onen svět“, který má podobu luxusního hotelu obývaného někdejšími celebritami. Umělci, politici, vědci, ti všichni se tu potkávají a stěhují se z patra do patra podle míry své momentální pozemské popularity. (North Video)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (84)

Nach 

všechny recenze uživatele

Zajímavý artový snímek, kde není důležitá logika, ale poselství. O tom, že sláva je pomíjivá, stejně tak jako život i "věčnost". Ale i v těch nejkrajnějších situacích se může najít odpuštění a přátelství mezi lidmi, kteří si dříve třeba neměli vůbec co říct. Skvělé herecké výkony, zajímavý scénář. Prostě a jednoduše čtyři hvězdy. Tedy: 75%. ()

Eodeon 

všechny recenze uživatele

světská sláva polní tráva. tak. tím by se dala všeobsažně vystihnout domnělá myšlenková bohatost Křídel slávy. námět, skrze který se jí tvůrci chápou, je snad ještě prostší (až bych se vůbec nebál říct primitivní): podobenství o zásvětí, v němž se nobilita člověka odvíjí od - třeba i nechvalné - popularity ve světě živých. nerad bych vzbudil dojem, že obsahovou jednoduchost považuji za cosi v každém případě negativního. kdepak. právě zde je patrné, že někdy i docela samozřejmá, všeobecně známá, neobjevná, ovšem trefná a pravdivá teze může unést délku celovečerního filmu, jež leží celou vahou pouze na ni. nebylo by tomu tak bez špičkového zpracování, v němž z představitelů dvou hlavních rolí vyniká hlavně Peter O'Toole a největší obdiv zaslouží kdokoliv se podílel na mizanscéně, zejména v interiérech, a způsob, jakým jsou nasnímány kamerou dodává filmu výjimečné kouzlo. nicméně to je jediný zajímavý detail. není to ani myšlenka, ani prostý námět o svérázném posmrtném bytí, co drží pozornost soudného diváka po celou tu věčnost, za to vděčíme napětí, které vzniká z nejednoznačnosti. nevíme s jistotou, že místo, ve kterém se hlavní hrdinové po smrti ocitli, je místo posmrtného odpočinku a nemůžeme si být jisti ani jeho pravou povahou, ani pravidly, jež v něm fungují. musíme se spoléhat na to, čemu věří samy postavy a i mezi nimi jsou takové, které mají na věc vlastní, docela odlišný názor. nabízí se celá řada pozoruhodných interpretací. podle jiné jde o sen jedné z obou hlavních postav, která si v posledních okamžicích před faktickou smrtí vysnila ideální zásvětní prostor, v němž nechybí žádné rozkoše světa minulého a jež navíc skýtá jedinečnou příležitost vyrovnat se s nepřemožitelným, slavným protivníkem. kritika využívající freudiánskou psychoanalýzu by se na Křídlech slávy zajisté vyřádila, ovšem to by celý film nesměl končit uzavřením se do té nejprostomyslnější, nejprimitivnější ze všech možností - té, která je o to hůře, nejvíce zřejmá už od samého začátku. achjo. ale za ty sociálně kritické okamžiky si film nezaslouží vyloženě negativní hodnocení. proto průměr. ()

Reklama

Sheldra 

všechny recenze uživatele

Jsem dost ráda, že neukázali, jak to vypadá v nebi, kde jsou normální smrtelníci – vzhledem k tomu, jak nadšeně vyřazené hvězdy působily a jak se postupně snižovala kvalita ubytování i služeb, asi to bude další důvod, proč se zatím nechystat do futrálu. Nápad je to zajímavej, ale možná by nebylo špatný trošku víc vysvětlit duševní pohnutky – na to, aby mladej zastřelil svůj idol jen proto, že mu nereaguje na dopisy, mi přišla Firthova postava až moc normální. Nějak je to takový nedotažený... O’Toole a Firth hrajou slušně, ale určitě jsem od nich zhlédla lepší výkony. Venkoncem z toho mám takovej smutně průměrnej dojem. ()

ScarPoul 

všechny recenze uživatele

Film, ktorý je postavený na peknej myšlienke a ktorý si vypomáha vymysleným svetom, ktorý si rozhodne zaslúži obdiv, pretože je to nápad za milión. No možno za milión nie, ale rozhodne je to nápad podarený, ktorý vlastne drží príbeh v medziach pozerateľnosti. Posmrtný život v podobe hotela, kde je každý ubytovaný podľa toho ako je slávny na zemi, tvorí kulisu pre vzťah dvoch hrdinov spisovateľa Colina Firtha a slávneho herca v podaní Petera O´Toolea, ktorý ukradol spisovateľov román a privlastnil si ho. Za čo ho spisovateľ zabije a sám zomiera pri nehode. Tak sa obidvaja dostávajú na rovnaké miesto a snažia si to vyriešiť medzi sebou. Do toho sa obidvaja zahľadia do rovnakej dievčiny a všetko naberie celkom zvláštny spád. Film je alegóriu na totalitu, smrť a pominuteľnosť slávy. Miestami je vtipný, zatiaľ čo dramatické sekvencie nefungujú tak ako by mali. O romantickej línií ani nehovorím. Je vtipné pozerať sa na mŕtveho Einsteina a Hamingwaya, ale to je asi tak všetko. Votoček sa aj napriek snahe vypovedať akosi minul účinkom. Film to nie je zlý, al eje to presne jeden z tých filmov, na ktoré musíte byť správne nastavený inak vás minú účinkom. A priznám sa, že dnes ma tento film minul. ()

femme fatale 

všechny recenze uživatele

Bez rozpaků přiznám, že jsem do této doby (než mi padla Wings of fame do rukou) neslyšela nic o jméně Otakař Votoček, ale o to více jsem byla překvapena....jeho neotřelý pohled na "o životě po životě" mě (a to nejen díky skvělému Peterovi O´toolovi) pobavil, donutil se nad nastoleným tématem zamyslet a nenechal mě na pochybách, že už v této době dosahoval Colin Firth dobrých hereckých kvalit. ()

Galerie (6)

Zajímavosti (2)

  • Film natočil český režisér, původně nukleární chemik. (M.B)
  • V době vzniku šlo údajně o nejnákladnější projekt v historii nizozemské kinematografie. (_ksilt)

Reklama

Reklama