Reklama

Reklama

Na křídlech slávy

  • Československo Křídla slávy (více)
Trailer

Obsahy(1)

Světská sláva polní tráva… O pomíjivosti popularity hovoří příběh spisovatele (Colin Firth), který píše knihu o herecké hvězdě – arogantním a samolibém Cesaru Valentinovi (Peter O'Toole). Když se autor marně snaží Valentina kontaktovat, nakonec ho v afektu zabije. Sám přitom umírá a oba se společně odeberou na „onen svět“, který má podobu luxusního hotelu obývaného někdejšími celebritami. Umělci, politici, vědci, ti všichni se tu potkávají a stěhují se z patra do patra podle míry své momentální pozemské popularity. (North Video)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (84)

easaque 

všechny recenze uživatele

+3* Tenhle film nepatří mezi významné snímky, i když by pro české diváky měl, zejména kvůli režisérově národnosti. Navíc co se týče námětu, tak jde o originální počin. A není divu, že měl velké ambice - jak po herecké stránce, ale i výpravě, kvůli ní patřil svého času mezi nizozemské nejdražší filmy. Nejspíš na festivalech sklízel ovace kritiků, ale pro běžné diváky to tentokrát úplně není. Žánr komedie, který je tu na prvním místě je trochu zavádějící, protože humor není prvoplánový a spíš si ho užije jen divák, co má rozšířené obzory. Ale nechci ho zbytečně škatulkovat a já si ho vesměs slušně užil – zejména díky atmosféře tajemného místa, kde se většinu času odehrává. Nakonec mu nechám „jen“ silnější tři hvězdičky, které v sobě částečné doporučení nesou. [ PŘÍBĚH: 2 /// SMYSL: 1 /// ATMOSFÉRA: 2 /// TEMPO: 1 /// ORIGINALITA: 3 /// NÁLADA: 1+ /// ART: 1 /// STYL: 2 /// CASTING: 2 (3*MAX) ] ()

Hedka 

všechny recenze uživatele

Jasný príklad toho, ako možno vyjadriť hlbokú myšlienku tak nemožným spôsobom. Nastolený problém je veľmi trefný a aktuálny aj pre dnešok: Čo znamená svetská sláva?! Kto ostáva nesmrteľným?! Tvorcovia nám predložili svoj naozaj originálny pohľad na vec. Originalita by mi nevadila, podobenstvo s ostrovným životom je celkom dobrý nápad, ale totálne to pobabrali postavou Ježiša. Aj umelecký pohľad, či extravagancia by mali mať určité hranice! (Nehovoriac o tom, že umenie by predsa malo slúžiť Pravde!) ()

Reklama

femme fatale 

všechny recenze uživatele

Bez rozpaků přiznám, že jsem do této doby (než mi padla Wings of fame do rukou) neslyšela nic o jméně Otakař Votoček, ale o to více jsem byla překvapena....jeho neotřelý pohled na "o životě po životě" mě (a to nejen díky skvělému Peterovi O´toolovi) pobavil, donutil se nad nastoleným tématem zamyslet a nenechal mě na pochybách, že už v této době dosahoval Colin Firth dobrých hereckých kvalit. ()

ABLABLABLA 

všechny recenze uživatele

Hmmm velmi zajímavý a zároveň divný snímek. Jak jsem k němu vůbec přišla? Při přednášce Antické mytologie právě kvůli tomu, že je to velmi ale velmi neobvyklé pojetí a vyobrazení podsvětí. Přiznám se, že až skoro ke konci mi to celé nedávalo vůbec žádný smysl. Bylo to pozoruhodné a člověk se hodně zamýšlel, ale teda takový konec jsem rozhodně nečekala. Ale poštěstilo se mi vidět Colina Firtha takhle za mlada. A to že to natočil vlastně český režisér mě taky překvapilo. Popravdě jsem netušila, jak hodnotit..na jednu stranu by si film zasloužil klidně 5* vzhledem k tomu že vlastně řeší pomíjivost aneb Vanitas vanitarum et omnia vanitas, ale na druhou stranu plynul - trošku paradox - až moc pomalu bez nějaké akce atd.., což k tomu patřilo, ale já osobně takové snímky nemám moc ráda. Takže po dlouhém lámání si hlavy volím 3,5*. ()

Oskar 

všechny recenze uživatele

Důvodem, proč není český exulant Otakar Votoček všeobecně známý režisér, je pravděpodobně už to, že se za režiséra nepovažuje. Léta byl nukleárním chemikem a prohlašoval, že jeho ambicí je stát se spisovatelem. Je dobré to vědět, než začnete sledovat tento (znamenitě napsaný a možná trochu chladně zrežírovaný) film o spisovateli, který zavraždí pohrdavou filmovou hvězdu. Filmu něco chybí k tomu, aby byl strhující; aby kromě vynikajících nápadů a vypravěčské jistoty taky vyvolal nějakou silnější emoci. Pokud ale tentýž příběh existuje i v literární podobě, nesmírně rád bych si ho přečetl. Idea onoho světa jako luxusního hotelu pro privilegované, kteří jsou stěhováni z patra do patra podle míry jejich momentální pozemské obliby, je rozkošná a film je nabitý letmo troušenými vtipnými nápady o zdejším životě různých celebrit od Einsteina po Hemingwaye, které nikdy nejsou rozvedeny do nějaké doslovné konspirační teorie, ale právě tím dávají možnost si leccos domýšlet. To, že celou dobu vlastně nevíme jistě, zda brát tento svět jako "druhý břeh", sen některé z postav nebo snad dokonce sanatorium, vybízí k zapojení vlastní fantazie a to je v tak polopatickém médiu, jako je film, velmi vzácné a sympatické. 80% ()

Galerie (6)

Zajímavosti (2)

  • Film natočil český režisér, původně nukleární chemik. (M.B)
  • V době vzniku šlo údajně o nejnákladnější projekt v historii nizozemské kinematografie. (_ksilt)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno