Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Pět dětí na tvrzi a zákeřný soused za branami. Vítejte v tak trochu jiném středověku! Tento napínavý film ze středověku je určen divákům, kteří mají rádi dobrodružství, romantiku, humor a to nejlépe všechno dohromady. Jeho děj začíná ve chvíli, kdy Martin z Vamberka musí na rozkaz krále odejet do války bojovat proti Saracénům a pověří ochranou své tvrze nejstaršího syna Petra. Ten se (nikoli bezdůvodně) netěší zrovna veliké popularitě u svých sourozenců a ti mu jeho novou roli rozhodně nehodlají ulehčit. Nikdo ale netuší, že si na jejich panství dělá zálusk zlotřilý soused Albrecht z Krvenos, pán sousedního hradu, který se neštítí ničeho, aby dosáhl svého. Kolem tvrze se brzy začnou dít podezřelé věci. Děti musí rychle zapomenout na rozmíšky a začít čelit hrozícímu nebezpečí. Jenže co se z počátku zdálo jednoduché, změní se postupně v boj na život a na smrt… (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (153)

triatlet 

všechny recenze uživatele

Hodnotím seriálovou verzi, která je natahovaná. Problém není v tom, že celý první díl jsem si myslel, že si nějací skauti na letním táboře v roce 2008 hrají na středověk a ocitli se v jiném čase, kdy "středověk ještě neskončil", ale že mě z této mýlky tvůrci a herci nevyvedli až do závěrečného dílu. Jednu hvězdičku si zaslouží komparsisté, kteří prodlužovali nudný děj šermířskými souboji. To bylo nejprofesinálnější z celé unylé podívané. ()

Ombak▼Penari 

všechny recenze uživatele

Otázka jak to hodnotit. Jestli se na to budu dívat v rámci světové kinematografie, tak je to hrozné. V intencích tragické domácí produkce posledních let to ale nedopadlo zase tak strašně. Ano, výběr herců mohl být citlivější, ano, některé scény jsou prkenné jak kůlna a určitě to má celý roj dalších much, ale jako dětský film s nádechem středověku to docela pobavilo. Neřekl bych, že to bylo kdoví jak dobré, ale zas taková tragédie taky ne. Když vidím, jak dopadají třeba české pohádky z posledních let, tak si říkám "Zaplať pánbůh za ty dary." ()

Reklama

sir-dave 

všechny recenze uživatele

Asi záleží v jaké věkové skupině se nacházíte. Moje malé sestřenky jsou z toho nadšené, znají každý dialog a moc se jim to líbilo. Svůj účel to patrně splnilo. Pro starší publikum to už bude horší. Nejvíc bych pochválil hudbu a všechny exteriéry a interiéry. Jen ten Pavel Kříž mi tam ze svým výkonem neseděl... ()

Arachneuss 

všechny recenze uživatele

Svižně to plyne, má to krásnou hudbu a i vtipy se občas podaří. Zamrzí absence jakékoliv pořádné bitevní scény (parta bežících komparzistů v lesklé zbroji opravdu nestačí) a nulové rozvedení postav. Děti si film maximálně užijí, teenageři si také najdou své a dospělí si zavzpomínají na časy, kdy si na nedalekém pískovišti hráli na loupežníky a rytíře. O opakovaném shlédnutí ale pochybuji. ()

jitrnic 

všechny recenze uživatele

Janák je dobrý řemeslník a má na to točit dobré žánrovky. Je však příšerný scénárista a neumí vést herce - dětští herci strašidelně ochotničí a o moc lépe na tom není ani takový David Prachař nebo Matěj Hádek. Pavel Kříž je asi tak čtvrtinu svého pobytu na plátně zábavný, aspoň něco. A ještě chválím hudbu a pěkné exteriéry. Jinak hrůza. ()

Galerie (51)

Zajímavosti (8)

  • Původní název plánovaného sedmidílného seriálu byl „Než se táta vrátí“. (Taninaca)
  • Jedná se již o druhý český historický film, který byl v roce 2009 uveden v kinech, i když se původně počítalo se seriálem pro televizní obrazovky. Oním prvním je snímek Jménem krále, což měl být původně televizní „pilot“ k seriálu. (Taninaca)
  • V seriálu otec dětí Martin z Vamberka (David Prachař) jede na královskou výzvu do boje proti takzvaným saracénům. Etymologie pojmu „saracén“ se dosud nepodařila spolehlivě prokázat, nicméně jedná se o středověké označení Turků či Arabů, všeobecně se míní, že pojem je odvozen z řeckého Sarakenoi, což byl řecký název pro divoký arabský kmen Saraků. V českých středověkých rukopisech se termín saracén objevuje poprvé v roce 1148, avšak sloužil k označení příslušníku pohanských etnik na východě od českých hranic. (Nick321)

Reklama

Reklama