Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Pět dětí na tvrzi a zákeřný soused za branami. Vítejte v tak trochu jiném středověku! Tento napínavý film ze středověku je určen divákům, kteří mají rádi dobrodružství, romantiku, humor a to nejlépe všechno dohromady. Jeho děj začíná ve chvíli, kdy Martin z Vamberka musí na rozkaz krále odejet do války bojovat proti Saracénům a pověří ochranou své tvrze nejstaršího syna Petra. Ten se (nikoli bezdůvodně) netěší zrovna veliké popularitě u svých sourozenců a ti mu jeho novou roli rozhodně nehodlají ulehčit. Nikdo ale netuší, že si na jejich panství dělá zálusk zlotřilý soused Albrecht z Krvenos, pán sousedního hradu, který se neštítí ničeho, aby dosáhl svého. Kolem tvrze se brzy začnou dít podezřelé věci. Děti musí rychle zapomenout na rozmíšky a začít čelit hrozícímu nebezpečí. Jenže co se z počátku zdálo jednoduché, změní se postupně v boj na život a na smrt… (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (153)

Radek99 

všechny recenze uživatele

Dětské filmy a filmy pro mládež byly vždy tím, čím se naše národní kinematografie mohla chlubit, tohle jsme prostě uměli. Karel Janák se rozhodl jít v těchto stopách a navíc druhou nohou měl ještě nakročeno po k západním produkcím vedoucí pěšince velkovýpravného dobrodružného filmu a seriálu. To přímé srovnání s velkými vzory ale drtí - když si už do názvu projektu dám aluzi na kultovní rodinou duchařsko-rytířskou dětskou komedii Oldřicha Lipského, musím počítat s komparací...a z ní projekt Ať žijí rytíři! vychází celkem tristně. Karel Janák tu selhává především jako scénárista, s kvalitou scénáře Zdeňka Svěráka jeho dílko srovnávat opravdu nelze. Na české poměry by ještě ušla celkem dobrá výprava a dokonce i davové scény, útok královnina vojska oplýval celkem překvapivým počtem komparzistů, chyběly ale nápady, vybroušené repliky a hlášky, humor, prostě skoro všechno, co dělá dobrou dětskou komedii dobrou dětskou komedií... Pak tu ale máme ještě ono srovnání se světovou produkcí tohoto žánru - a vezmeme-li si coby příměr třeba ,,podobný" fantasy-rytířský seriál televize HBO Hra o trůny, cílený také především na mladého diváka, náhle tu zeje neuvěřitelně obrovská kvalitativní propast. Tak nevím, je-li tohle ta pravá cesta... ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Pokud to měl být film pro děti (mládež), tak tam ti dospělí zaclánějí zbytečně často. Nemluvě o tom, že málokdo tu vypadá jako větší ubožák než Pavel Kříž. Hlavní problém je, že to bylo původně točeno jako televizní seriál, takže tenhle sestřih do podoby celovečerního filmu vypadá jako slepenec řady více či méně zajímavých scén, který nedrží dvakrát stabilní tvar. Třeba je seriál lepší, když má na jednotlivé postavy víc času, ale já po tomhle stejně nemám žádnou chuť, abych to zjišťoval... ()

Reklama

peetriss 

všechny recenze uživatele

Režijně i scénáristicky slabé, povětšinou velmi nudné až uspávající a především hloupé. Dvě hvězdičky za, na český film, poměrně dobře zvládnuté akční dostavníkové či lukostřelecké scény, ale jinak Karel Janák nijak nevybočuje ze své pověstné rozpačité snahy vypadat co nejvíce cool. 30% ()

Djoker 

všechny recenze uživatele

Janákův retardovaný rukopis baví ve filmech pro mladistvé, kde prodá i svůj pubertální smysl pro humor. V pohádce musí být rozkročen mezi všechny věkové kategorie diváků a při snaze je uspokojit dost tápe. Jeho tak trochu jiný středověk se nepodařilo prodat i kvůli těžkopádným historickým vložkám, které vypadají jako z tuctových představení pro základní školy. ()

triatlet 

všechny recenze uživatele

Hodnotím seriálovou verzi, která je natahovaná. Problém není v tom, že celý první díl jsem si myslel, že si nějací skauti na letním táboře v roce 2008 hrají na středověk a ocitli se v jiném čase, kdy "středověk ještě neskončil", ale že mě z této mýlky tvůrci a herci nevyvedli až do závěrečného dílu. Jednu hvězdičku si zaslouží komparsisté, kteří prodlužovali nudný děj šermířskými souboji. To bylo nejprofesinálnější z celé unylé podívané. ()

Galerie (51)

Zajímavosti (8)

  • Původní název plánovaného sedmidílného seriálu byl „Než se táta vrátí“. (Taninaca)
  • Jedná se již o druhý český historický film, který byl v roce 2009 uveden v kinech, i když se původně počítalo se seriálem pro televizní obrazovky. Oním prvním je snímek Jménem krále, což měl být původně televizní „pilot“ k seriálu. (Taninaca)
  • Lenka Krobotová, ktorá stvárnila rolu kráľovnej, bola iba mesiac po pôrode, keď jej ponúkli zahrať si vo filme. Štáb preto musel vyriešiť jej brnenie, ktoré musela mať na sebe pri natáčaní. Nedotiahli jej na ňom skrutky, aby mohla svojho potomka kojiť. (Zdroj: ceskobudejovicky.denik.cz) (Raccoon.city)

Reklama

Reklama