Reklama

Reklama

Zátoka

  • USA The Cove
Trailer

Zátoka, oscarový vítěz z roku 2010 v kategorii nejlepší dokumentární film, sleduje elitní tým aktivistů, filmařů a potápěčů, kteří se vydali na tajnou misi, jejímž cílem bylo proniknout do skryté zátoky v japonském Taiji a odhalit její hrozivé tajemství. Využívali při tom speciální techniky, včetně skrytých mikrofonů a kamer ve falešných kamenech, a díky tomu odhalili, jak děsivě tato malá přímořská vesnice přispívá k obrovským ekologickým zločinům, jenž se dějí celosvětově. Výsledkem je provokativní mix investigativní žurnalistiky, eko-dobrodružství a poutavých filmových obrazů, který dohromady tvoří nezapomenutelný příběh inspirující k akci diváky po celém světě. (HBO Europe)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (401)

GilEstel 

všechny recenze uživatele

Tradiční agitka ve stylu: Nezabíjejme zvířátka a neberme jim svobodu. Když se polepšil Richard O´Barry, i Vy se můžete polepšit. Na dokumentu mi vadí, že nevěnuje pozornost všem zúčastněným stranám a historickému vývoji problematiky rybolovu. Neb co zde máme nyní, se tu neobjevilo přes noc nebo během posledních několika let. Abychom problém řešili, musíme ho nejdřív lépe pochopit. Dokument jde cestou jednostranné agitace za záchranu delfínů. Dělá to značně zaníceně a emotivně. Bohužel méně promyšleně. Jediné, co se daří, je upozornit na to, že problém existuje. Naopak nahlédnout do širších souvislostí film neumožňuje. To mu bere na síle. Nejde samozřejmě jen o delfíny, ale o japonskou politiku a problematiku světového rybolovu obecně. No a že o praktikách zabíjení kytovců běžný Japonec nic neví? To přeci nemůže nikoho překvapovat. V Německu za 2. Světové války většina němců nevěděla, že jejich režim organizuje genocidu. Člověk velmi snadno přistoupí na filosofii, že o některé věci je lepší se nezajímat. Dávám 5 hvězd za dobrý úmysl autorů. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

Japonské TAIJI – největší dodavatel delfínů do všech středisek na světě .... Fakta, která ohromí, záběry jenž šokují ! Ric O'Barry – nejslavnější krotitel delfínů se snaží dát do pořádku to co způsobil. Samozřejmě ne sám. Má tým, protože v Taiji jsou místa, kam nikdo nesmí. A právě tam je třeba dát kamery, které světu ukáží POBŘEŽÍ DELFÍNÍ HRŮZY, ale hlavně KRVAVOU ZÁTOKU. Často nedokážu dost dobře posoudit, jestli všichni ti aktivisti bojují za správné věci. Ric a jeho parta však potvrzují pravdu, že ŽÁDNÁ ZMĚNA NENÍ DOSAŽENA DÍKY VLÁDÁM A ORGANIZACÍM, ALE DÍKY NADŠENÝM JEDINCŮM. (A stejně, jako je největším klamem přírody delfíní úsměv, lidstvo si může dál věřit v pomoc třeba od OSN.) CHTĚLI natočit dokument, ve kterém je vidět umírat delfíny. Chtěli natočit něco, co s lidmi ,,pohne“. Občas to opravdu není pro slabé povahy. A když vidím plavat o život delfína, říkám si, že je to horší než když umírá člověk, protože v tu chvíli LIDI NENÁVIDÍM. Silný dokument, který řekne vše co je třeba těm, kteří potřebují ,,osvětu“ ze světa kytovců a rybolovu. MASAKRY DELFÍNŮ V TAIJI ZAČÍNAJÍ KAŽDÉ ZÁŘÍ. POKUD TO NEZASTAVÍME!!!! Několik důvodů, proč má smysl film vidět: 1.) Chci slyšet historky, kterak delfín zachránil lidský život. 2.) Nevím, jak umřel můj hrdina Flipper. 3.) Nikdy jsem neslyšel o ,,chorobě z Minamata“. 4.) Jsem Kytovec a přemýšlím o japonském pobřeží. 5.) Nějak jsem z komentáře nepochopil, kdy mám jet do Japonska demonstrovat. PŘÍBĚH ***** NAPĚTÍ ** P.S.: Nezapomeňte vydržet do konce titulků !! ()

Reklama

iamek 

všechny recenze uživatele

Tenhle skvělý dokument, který posbíral již kolem 50ti cen na různých festivalech se musí vidět. Slova zde nestačí. Připravte si kapesníčky a koukejte jak se japonci chovají k delfínům a jiným živočichům. Lidé co film natáčeli mají můj velký obdiv jak riskovali doslova své životy pro dobro přírody. Jak jsem snímek viděl tak jsem si říkal, že mi už ani není líto dvou atomových bomb které na Japonsko spadlo za druhé světové války. Američani mohli přidat další. ()

teutates 

všechny recenze uživatele

Presvedčivé, dojemné, šokujúce, dychberúce... nepoznám nikoho kto by nemal delfíny ozaj rád, ale o to tu neide... to len tak na okraj. Som rád, že som to videl, myslím však že čo sa týka konkretné tohto a mnohých daľších dokumentov som v celku v obraze... avšak rád by som aby to videli mnohí ďalší, ktorí takéto veci doslovne odmietajú a idealizujú si konkretnú "kôpku piesku" na ktorom žijú (nevidím, nepočujem, nezaujíma ma to?) v mnohých smeroch na zamyslenie... 8/10 ()

sheen 

všechny recenze uživatele

Tak tento dokument bere dech, tomu by člověk ani nevěřil, že toto se děje v dnešní moderní, civilizované společnosti. To finální odhalení bylo opravdu drsné, měl jsem co dělat abych se udržel a dodíval se. Těm zodpovědným lidem za tyto zvěrstva přeji pomalou a bolestivou smrt a doufám, že na každého dojde. ()

Galerie (24)

Zajímavosti (5)

  • Společnost Kerner Optical, dříve Industrial Light and Magic model shop, pro natáčení vyrobila speciálně maskované kamery, které měly vzhled kamene. Tyto kamery pak pomohly zachytit utajené dění v zátoce. (PATTXA)
  • Film sa v Japonsku premieta v upravenej verzii - sú rozmazané tváre rybárov a pribudla poznámka, že panujú spory o tom, aké množstvo ortute sa nachádza v mäse delfínov, ktoré sa bežne predáva i podáva v školských jedálňach. (XR)
  • Herečka Hayden Panettiere zo seriálu Heroes (stvárnila Claire Bennetovú) protestovala proti zabíjaniu delfínov v Taidži už v roku 2007, keď spoločne s ďalšími piatimi surfermi vplávala do zátoky, kde lov prebieha. Herečka je tiež hovorkyňou kampane usilujúcej sa o zákaz lovu s poukázaním na krutosť a zbytočnosť zabíjania a tiež údajný fakt, že mäso delfínov obsahuje nebezpečne vysokú hladinu ortute a nie je preto vhodné na konzumáciu (Pipo83)

Související novinky

OSCAR 2010 - výsledky

OSCAR 2010 - výsledky

08.03.2010

Většina filmových fanoušků bude nejspíš z “prohry” Avatara zklamaná. Není ovšem na škodu, že dala Akademie přednost filmu, který nejenže nebyl ani v nejmenším zamýšlený jako \"oscarový\", ale jeho… (více)

Reklama

Reklama