Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Šerif MacKenna měl štěstí i smůlu v jediném okamžiku. Je poslední, kdo v rukou umírajícího Apače spatřil mapu legendárního Zlatého údolí. Po pokladu přitom touží bandité vedení cynickým lupičem Coloradem i řada lidí z města. Nikdo netuší, co jim jeho hledání může přinést. Když se zkušený MacKenna díky náhodě stane zajatcem banditů, zdá se, že je nic nemůže zastavit. Spojeni chamtivostí a strachem z pomstychtivých Apačů se vydávají vyzvednout obrovský zlatý poklad… Působivý western natočil režisér J. Lee Thompson, který vsadil na silný příběh, prostředí sluncem vyprahlého Monument Valley v Arizoně a Glen Canyonu v Utahu, stejně jako na herecké výkony obou hlavních hvězd – Omara Sharifa v úloze lupiče Colorada a Gregory Pecka, jenž ztělesnil šerifa MacKennu. Mohl se však opřít o propracovaný scénář producenta a scenáristy Carla Foremana, jenž je rovněž podepsán pod proslulým snímkem V pravé poledne. Svoji působivost dodnes neztratily hudba a písnička José Feliciana, stejně jako strhující a nečekaný závěr filmu. (Česká televize)

(více)

Recenze (154)

Martin741 

všechny recenze uživatele

Vyborny western zo 60. rokov. Je sice pravda, ze vtedy sa tocilo 100 westernov za rok, nastala akasi westernova inflacia a trochu pomalsi je rozjazd Mekenovho Zlata. Ale hraju tu slusni herci ako Omar Sharif a Gregory Peck. Nudnejsie tempo a slabsie dialogy v strede filmu vynahradzuje masakrozny zaver : 85 % ()

mortak 

všechny recenze uživatele

Mackennovo zlato propadlo v Americe, ale Hollywood měl řešení. Prodal tento dobrodružný western za železnou oponu, či do Indie, kde na něj chodili lidé jako na zjevení. Je to neskutečný brak, ve kterém se sice pořád něco děje, ale nic z toho nemá moc vliv na děj (celá čtvrthodinová expozice s novou skupinou je hned nato spláchnuta salvou výstřelů, Apači se objevují mizí dle potřeby scénáristy, tajemství unesené ženy držené po většinu filmu je odbyto v jedné krátké scéně atd atd). Do toho ještě krásná Julie "Catwoman" Newmar, která je přímo nabitá sexem A to právě v SSSR či Indii lidem chybělo. Čistý filmový výplach mozku. Mimochodem o dvacet let později udělal Hollywood to samé s podobným propadákem nevalných kvalit - Když se čas naplnil. ()

Reklama

pakobylka 

všechny recenze uživatele

Jak probíhá nákaza "zlatou horečkou". Své oběti si nevybírá - nerozlišuje mezi mladými a starými, bohatými a chudými ani zdravými a nemocnými ... Dnes už klasická dobrodružná westernová pohádka s otřepaným, nicméně VELICE zajímavě zfilmovaným příběhem, se zatraceně dobrým hereckým obsazením, s působivými kulisami, originální kamerou a půvabnou pointou. S ohledem na rok vzniku silně nadprůměrný snímek, který přináší dobrou zábavu i v 21. století. ()

agathon 

všechny recenze uživatele

Já si pořád říkal, proč se tady tolik lidí do mého v dětství tolik oblíbeného filmu tak naváží :) a světe div se, chápu to. Skutečně je v Thompsonově honbě za pokladem něco vnitřně rozháráno a gradace nepatří k jeho silným stránkám. Myslím si ale, že kouzlo toho filmu je někde jinde - jde vlastně o dobový pastiš, který do sebe skládá hned několik inspiračních zdrojů, různých tradic westernové tvorby a vytváří tak vlastně jakýsi celovečerní "trailer" na americký western jako celek. Ten kočkopsí efekt tak možná pramení právě z toho, že je tu vlastně od všeho trochu... Najdeme tu ozvuky indiánských westernů, stejně jako nezbytný motiv unijní kavalerie (mimochodem, všiml si někdo, že jsou to právě unijní vojáci? mezi nimi v historii westernu moc padouchů nebylo!!), vášnivou indiánku i poněkud naivní, ale sošně krásnou blond bělošskou hrdinku, jižanského banditu i vychytralé jakoby intelektuálské ziskuchtivce (celá ta postřílená skupinka kolem Eliho Walacha). I ten voice over, který je z narativního hlediska jinak jakoby úplně nadbytečný, je podle mě dalším prvkem, opravňujícím čtení filmu jako určitého metakomentáře žánrových klišé, s kterými film v tak hojné míře pracuje. A hvězdné obsazení už je jen stvrzující třešničkou na dortu. Uznávám ale, že celé tohle je možná jen snaha nějak seriózně obhájit hodnocení, o kterém mám jasno hlavně z důvodů nostalgických - MAckennovo zlato bylo jedním z mých nej nej westernů a přestože už to dneska jednoznačně bezchybný zážitek zdaleka není, nejdu pod čtyři hvězdičky! ()

JohnnyD 

všechny recenze uživatele

Výborný dobrodružný western so skvelým castingom (Julie Newmar je úplne živelná!), úplne fantastickou kamerou, na ktorej majestátne vyniká americká príroda, a v neposlednom rade originálny príbeh s finále, za ktoré by sa nehanbil ani Indiana Jones. Škoda len, že podobne ako iné dobové westerny, má asi tak o 20 až 30 minút dlhšiu minutáž, než by bolo vhodné (vidieť to najmä v prvej polovici, kde je úplne zbytočné množstvo postáv). A tie scény zo štúdia (často priamo v scéne kombinované s reálnymi lokáciami) sú ako päsť na oko. ()

Galerie (47)

Zajímavosti (21)

  • Film bol veľmi populárny v Indii, kde ho v kinách pre veľký záujem vysielali celý rok. Film sa neskôr dočkal aj hindskej verzie pod názvom Zalzala (1988). (Arsenal83)
  • Gregory Peck (Mackenna) si veľmi dobre rozumel s Edwardom G. Robinsonom (Adams), s ktorým mohol diskutovať o herectve, politike, náboženstve a výtvarnom umení. Peck označil Robinsona za "také malé dieťa v dospelej koži". (Arsenal83)

Reklama

Reklama