Reklama

Reklama

Experiment

  • USA The Experiment
Trailer

V šokujícím psychologickém thrilleru si zahrál Adrien Brody a Forest Whitaker. Téma filmu se točí kolem dvaceti čtyř mužů, kteří se účastní experimentu, který má simulovat život ve státním vězení.  V šokujícím psychologickém thrilleru natočeném na základě nechvalně známého Stanfordova vězeňského experimentu si zahráli oscaroví herci Adrien Brody a Forest Whitaker. Tým vědců provádí dvoutýdenní psychologický experiment, kterého se účastní čtyřiadvacet dobrovolníků. Pravidla jsou jednoduchá: některým ze zúčastněných bude přidělena role dozorců a ostatní budou vězni. Ačkoli jsou bachaři jasně poučeni, že musejí udržet pořádek mezi vězni bez použití násilí, po vypuknutí vzpoury mezi trestanci jdou jakákoli pravidla stranou. Čím více se muži vžívají do svých rolí, tím více se o slovo hlásí moc, strach a celý experiment se dostává absolutně mimo kontrolu... (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (402)

movieband 

všechny recenze uživatele

Sociálně psychologická sonda, kdy se ukazuje fakt, že když dáte utlačovanému možnost, tak utlačování zpozná celé jeho okolí. A kdyby násilím, to je ta lepší možnost. Psychický teror je tu na prvním místě a ponižování člověka je na denním pořádku. Z racionálně uvažujícího člověka se jednoduše stane člověk, který si stanovuje vlastní pravidla, morálku a zákony. Stačí mu dát moc a možnost stát se Bohem. Vítejte na hereckém koncertu Adriena Brodyho a Foresta Whitakera. 78% ()

sepp 

všechny recenze uživatele

Premyslel jsem i o 3*, ale nakonec jsem nemohl jit tak vysoko. Dve hvezdy za celkem slusne zpracovani a Whitakera, co mi vadilo byl (tradicne) Brody a hlavne fakt, ze takhle ten experiment neprobihal. A ja mam rad fakta nebo aspon snahu o nakou presnost ve filmu, ne ovsem ulety typu, ze v prubehu tam zemrel clovek apod. ()

Reklama

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Trochu nízke hodnotenie. Áno, viem, nie je to originál, ale preto nemusíme umelo znižovať kvalitu. Podľa mňa kruťas Forest Whitaker podal fantastický výkon a v ničom nezaostáva ani Adrien Brody. Určite to neni odvar, naopak bol som vtiahnutý do deja s dostatočným prívalom emotívneho vypätia najmä pri Forestových despotických prejavoch. Nemám dôvod znížiť hodnotenie ani o jednu hviezdu. ()

heyda 

všechny recenze uživatele

FAKT 1: Americká verze se může pochlubit mnohem lepším technickým provedením než její německý předchůdce a především se vyvarovává zbytečných nudných záběrů do světa přítelkyně. Chválím. FAKT 2: Herci jsou zde vybráni velmi dobře. FAKT 3: Ani tento remake se nedrží přesného popisu Stanfordského experimentu. Velká škoda. :-(( ... Nenudil jsem se, ale víc než 4 hvězdičky dát prostě nelze. Škoda, že opět neslyšíme vyvozený závěr, který kdysi vyřknul vedoucí experimentu - doktor Zimbardo. Za tento výrok byl Zimbardo mnohými psychology a odborníky kritizován, ale podle mě má pravdu: ´´Brutální zločiny například v době války nejsou dílem žádných psychopatů ani lidských zrůd, ale obyčejných lidí, vystavených nepřekonatelnému tlaku okolností.´´____Aneb jak říká náš doktor na studium etiky: ´´Lidská přirozenost je být dobrý, avšak špatná výchova, neetická společnost a jiné vnější negativní jevy naši přirozenost potlačují.´´ 75% ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Ach, jo. Veľká škoda, že tento film tak okato kopíroval svojho nemeckého predchodcu. A zároveň ho asi nekopíroval s dostatočnou sústredenosťou na vykreslenie atmosféry a charakterov postáv, pretože presne tie z neho pred desiatimi rokmi spravili hit. Amerika zase len precedila európsku stopercentnú kvalitu a vznikol len ďalší odvar, po ktorom ma prešla chuť na ďalšie porcie filmového menu. 55%. ()

Galerie (33)

Zajímavosti (6)

  • Stanfordský vězeňský experiment, který realizoval Dr. Philip G. Zimbardo, byl – stejně jako ve filmu – ukončen již po šesti dnech, a to 20. srpna roku 1971. (Vangelis)
  • Původně se počítalo s uvedením do kin. Nakonec šel snímek v USA rovnou na video a stejně tak ve většině ostatních zemí. (darek kartac)

Reklama

Reklama