Reklama

Reklama

Experiment

  • USA The Experiment
Trailer

V šokujícím psychologickém thrilleru si zahrál Adrien Brody a Forest Whitaker. Téma filmu se točí kolem dvaceti čtyř mužů, kteří se účastní experimentu, který má simulovat život ve státním vězení.  V šokujícím psychologickém thrilleru natočeném na základě nechvalně známého Stanfordova vězeňského experimentu si zahráli oscaroví herci Adrien Brody a Forest Whitaker. Tým vědců provádí dvoutýdenní psychologický experiment, kterého se účastní čtyřiadvacet dobrovolníků. Pravidla jsou jednoduchá: některým ze zúčastněných bude přidělena role dozorců a ostatní budou vězni. Ačkoli jsou bachaři jasně poučeni, že musejí udržet pořádek mezi vězni bez použití násilí, po vypuknutí vzpoury mezi trestanci jdou jakákoli pravidla stranou. Čím více se muži vžívají do svých rolí, tím více se o slovo hlásí moc, strach a celý experiment se dostává absolutně mimo kontrolu... (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (402)

NinonL 

všechny recenze uživatele

Originál z roku 2001 se mi líbil zhruba stejně. Zde je moc dobrý konec. Od děje už jsem věděla, co zhruba čekat a dočkala jsem se. Dovnitř vcházeli všichni s nadějí na snadný výdělek, se spoustou předsevzetí a zásad, ze kterých nikdo nechtěl slevit. Byli rozděleni na dozorce a vězně, a to s nimi něco zásadního udělalo. Ven vyšli jako zlomené trosky. Kdo nevěří, ať se podívá, co podobná "hra" udělá s Homo sapiens. ()

heyda 

všechny recenze uživatele

FAKT 1: Americká verze se může pochlubit mnohem lepším technickým provedením než její německý předchůdce a především se vyvarovává zbytečných nudných záběrů do světa přítelkyně. Chválím. FAKT 2: Herci jsou zde vybráni velmi dobře. FAKT 3: Ani tento remake se nedrží přesného popisu Stanfordského experimentu. Velká škoda. :-(( ... Nenudil jsem se, ale víc než 4 hvězdičky dát prostě nelze. Škoda, že opět neslyšíme vyvozený závěr, který kdysi vyřknul vedoucí experimentu - doktor Zimbardo. Za tento výrok byl Zimbardo mnohými psychology a odborníky kritizován, ale podle mě má pravdu: ´´Brutální zločiny například v době války nejsou dílem žádných psychopatů ani lidských zrůd, ale obyčejných lidí, vystavených nepřekonatelnému tlaku okolností.´´____Aneb jak říká náš doktor na studium etiky: ´´Lidská přirozenost je být dobrý, avšak špatná výchova, neetická společnost a jiné vnější negativní jevy naši přirozenost potlačují.´´ 75% ()

Reklama

Hismael 

všechny recenze uživatele

Docela dobrý námět, ve kterém dojde ke spoustě zbytečných incidentů, které nejsou příliš věrohodné. Na nich je bohužel celý film postavený. Zatím co by si kdokoliv mohl myslet, že to vlastně bude taková dovolená v izolaci s několika pravidly, v některých lidech se probudí podivné šílenství, pravidla se i přes výhružku ukončení experimentu nedodržují a tak ho nestačí ani dokončit. Hlavní problém je hlavně v tom, že jednání postav nepůsobí moc přirozeně, ale spíš tak, aby vzniklo co nejvíc problémů. ()

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

The Experiment je remakem slušného (nikoli však vynikajícího) německého filmu Das Experiment, který jsem viděl poměrně dávno, takže se vyhnu bližšímu srovnání. Je zde hned několik problémů. The Experiment je po vzoru svého předchůdce strašně předvídatelný, divák je schopen naprosto přesně odhadnout, co se bude dít dál - a to i bez znalosti původního filmu, či povědomí o skutečné události z roku 1971. Dalším problémem jsou bez výjimky nesympatické postavy - i ten Adrien Brody, který mi normálně vůbec nevadí, zde na mne působil velmi nepříjemně. No a do třetice ta nejzásadnější výtka - když v psychologickém thrilleru nejste absolutně schopni uvěřit vývoji postav, je zle. Kdyby se jednalo o originální projekt, byl bych smířlivější, za daných okolností však nemůžu dát víc než dvě hvězdy - remake, který není lepší než originál, je špatný. ()

PauloZ 

všechny recenze uživatele

Po dlouhé době se ke mě dostalo výtečné psychololgické dramíčko. Přitom jsem podle relativně nízkého hodnocení nečekal, že mi to tak sedne! Výborně podaná přeměna obyčejných lidí v role, které jsou jim uměle přiřazeny. Už velice dlouho jsem nikomu tak moc nepřál, aby ve filmu dostal na držku, jak tady Forestu Whitakerovi. Skvěle zahraná role! Mám chuť pálit 5*, protože to fakt sype a atmoška je na konci hustá, jak dým ze škodárny :-) "Pořád věříš, že jsme inteligentně výš než opice?" Perfektní psycho! ()

Galerie (33)

Zajímavosti (6)

  • Remake filmu založeného na knize, která byla inspirována skutečným experimentem ve vězení Stanford. (darek kartac)
  • Původně se počítalo s uvedením do kin. Nakonec šel snímek v USA rovnou na video a stejně tak ve většině ostatních zemí. (darek kartac)
  • Stanfordský vězeňský experiment, který realizoval Dr. Philip G. Zimbardo, byl – stejně jako ve filmu – ukončen již po šesti dnech, a to 20. srpna roku 1971. (Vangelis)

Reklama

Reklama