Reklama

Reklama

První muži na prahu vesmíru

  • Česko První muži ve vesmíru (více)

Obsahy(1)

Balónové lety do stratosféry otevíraly cestu do kosmu.
V padesátých letech 20. století se Spojené státy a SSSR intenzivně připravovaly na proniknutí do kosmu. V rámci těchto příprav uskutečnilo americké letectvo v roce 1957 balonový let za hranice atmosféry, do výše 30 kilometrů. Hlavním úkolem této mise bylo zjistit vliv kosmického záření na lidské zdraví. Zkušební pilot v kabině balonu se tak stal nástupcem myší, křečků a opic, kteří byli do těchto výšek z pokusných důvodů vysílání předtím. Dalším pozoruhodným experimentem byl seskok padákem z výše 32 kilometrů, který se uskutečnil v roce 1959. Do stratosféry vynesl dobrovolníka z řad vojenských zkušebních pilotů opět balon naplněný heliem. Do výše 6 000 metrů letěl parašutista volným pádem a teprve na této úrovni otevřel padák. Jména mužů, kteří podnikali tyto riskantní pokusy, jsou už takřka zapomenuta, ale jejich odvaha a odhodlání přispěly významnou měrou k uskutečnění dávného přání lidstva - proniknout do hvězdných výšin. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (6)

Drom 

všechny recenze uživatele

Kdeže nějakej Gagarin. Ve vesmíru byli přece první američani! Teda alespoň tohle naznačuje tato dokumentární komedie o absolutně diletantském týmu balonových větroplachů. Nejdřív film slibuje balóny nad hranicí atmosféry, jelikož taková plynem plněná koule nejlépe lítá ve vakuu. Pak teda uberou a mluví o výšce 40 km, což není ani polovina k hranici udávané jako práh vesmíru a nakonec se ukáže, že to bylo 30 km. Když teda ta banda amatérů dokázala vzlétnout. Neprofesionální přístup zůčastněných je zvláště veselý. Tlaková zkouška kabiny? K čemu? Kontrola funkčnosti rádia? Proč? Hlásit pozemnímu středisku nějaké závady? Zbytečné. Ale neopomenou se obout do NASA, jací že to jsou neprofesionálové a že si od tohoto špičkového balonového týmu nenechali poradit. No, co vesmírná agentura zvorala a jak je vedlejší, co vadí mě je, že jsem se moc podrobností nedozvěděl. Bylo to spíše vyprávění několika dědů, co za psí kusy jim v mládí financovala americká vláda a lehké zveličování jejich (ne)vesmírného průkopnictví. ()

CageDepp 

všechny recenze uživatele

Hezký dokument o prvních cestách do vesmíru. Já bych se nikdy nepřihlásil, jako dobrovolník. A ty z NASA jsou pěkný kreténi, že můžou za smrt několika lidí. ()

Denver 

všechny recenze uživatele

Dokument je zaměřený především na Joea Kittingera, jeho rekordní seskok z 30km výšky a všemu, co skoku předcházelo včetně hlavních důvodů. Joe v dokumentu také nepřímo kritizuje NASA za havárii raketoplánu Challenger a požár v kabině Apolla 1. NASA prý tenkrát neposlechla jejich rady, takže k neštěstím nemuselo dojít. Už se asi nedozvíme, jestli je to pravda, ale myslím, že to do dokumentu nepatřilo. Jinak je to ale velice zajímavá záležitost. ()

Reklama

Reklama