Reklama

Reklama

Nebojte se tmy

  • USA Don't Be Afraid of the Dark (více)
Trailer 1

Bojíte se tmy? Ne? Začnete. Guillermo del Toro se o to postará. Klasický lehce pohádkový horor s Katie Holmes, Guyem Pearcem a malou Bailee Madison, se Vám dostane pod kůži. Alex (Pearce) se spolu se svou dcerou Sally (Madison) a přítelkyní Kim (Holmes) přestěhuje do starobylého venkovského sídla. Zvídavá Sally záhy objevuje tajemný sklep se zapečetěným krbem. Neodolá a krb otevře. Z jeho útrob se začínají ozývat vtíravé hlasy... (oficiální text distributora)

(více)

Videa (12)

Trailer 1

Recenze (388)

TheMaker 

všechny recenze uživatele

Ano, je to průměrný film, ale má své kouzlo, něco mne k němu přitahuje a bude to asi ta malá roztomilá holčička v hlavní roli, která se mi už moc líbila v Zkus mě rozesmát. Takže přidávám jednu hvězdičku navíc za Bailee Madison. UPOZORNĚNÍ: Jestli opravdu očekáváte, že se u tohoto filmu budete bát, jste na omylu! ,-) ()

Davies182 

všechny recenze uživatele

Hororová pohádka pro dospělé ve stylu Faunova labyrintu, ve které partička nadpřirozených bytostí zatápí malé Sally. Herecký výkon (zejména) hlavní dětské hrdinky je výnikajicí, napětí je budováno velmi pomalu a střídmě, nejstrašidelnější okamžiky bohužel neguje hudební podkres. Překvapila odzbrojující brutalita - i když leckdy jen v náznacích. Celkově spokojenost, jen jsem se málo bál. ()

Reklama

Matty 

všechny recenze uživatele

Horor s vyloženými kartami hrát nemůžete. Titulní výzva je přibližně od poloviny filmu úsměvná, neboť nemáme důvod bát se tmy, když víme, co v ní číhá. Hrát nemůžete ani s talentem manželky Toma Cruise, ale vysvětlujte to hollywoodským producentům (SPOILER: alespoň, že je Katie za své herectví v závěru po zásluze odměněna). Kdyby bylo zachováno zvídavé dětské hledisko, dávající během průzkumnického, lehce magického rozehřívání vzpomenout na Faunův labyrint, bez odboček k tradičně nechápajícím postavám otce a náhradní matky, film by snad fungoval alespoň jako metafora dětského boje o pozornost dospělých (Sally jde svým novým kamarádům vstříc kvůli nudě a osamělosti). Jakýkoliv druhý plán je ale ubit debilitou zápletky a postav. Zatímco béčkový původ ústředního zla má své kouzlo a fanoušci žánru jistě ocení, že jeho kořeny sahají kamsi ke gotickému hororu, pro chování lidí, běhajících dokolečka jako morčata v kleci, namísto toho, aby se věcem postavili čelem (nebo, rozumněji, vzali nohy na ramena), omluvu nenacházím. Obávám se, že zaplnit onu prázdnotu by nedokázala ani imaginace del Tora, kdyby svůj scénář režíroval. Apendix: nejvíce mne vyděsil dvojí výskyt slova „skicy“ v titulcích, s nimiž je film promítán. 55% ()

Ruut 

všechny recenze uživatele

A Del Torova manufaktura opět boduje. Nebojte se tmy je určitě slabší než Princ bez království + Sirotčinec + Faunův labyrint (= neděsí a je hooodně předvídatelný) - i tak je tato "pohádka o vílách Zuběnkách" o třídu lepší než to, co nám obvykle distributoři v rámci hororové produkce do kin servírují. 70% ()

ScarPoul 

všechny recenze uživatele

Podľa môjho názoru nie až tak strašné ako sa z hodnotení javí. Dont be afraid of the Dark je síce jednoduchý film, bez výraznejšej scény, alebo pod kožu sa derúceho napätia, ale ten náznak niečoho temného a rozprávkového tam je. Práve toto pohrávanie si s atmosférou a tiež žánrové zameranie, ktoré nie je hororové, ale len s hororovými prvkami spôsobuje, že mi nelogickosť, alebo nepútavosť až tak nevadila. Nixey na malom priestore totiž dokázal spraviť vierohodný mytologický príbeh. U neho zamrzí, že nešiel viacej do hĺbky, a že boj s príšerami nebol omnoho výraznejší. Zaváňa to premárneným potenciálom, ale našťastie sa film nehrá na veľké umenie ani na to, že by vás chcel stále lakať. Tí čo očakávali niečo budú asi sklamaný. Tí čo neočakávali nič môžu byť len milo prekvapený. ()

Galerie (103)

Zajímavosti (13)

  • V původním filmu z roku 1973 se Sally jmenovala Alexova (Guy Pearce) manželka. (Pavlínka9)
  • Nápad na tento film dostal Guillermo del Toro na základe diel od spisovateľa Arthura Machena: „Milujem waleského autora Arthura Machena a jeho myšlienku, že rozprávková tradícia pochádza z temného miesta, ktoré je odvodené od malých, predľudských stvorení, ktoré sú skutočnou, naozaj odpornou háveďou, ale sú svojím spôsobom magické a žijú takýmto spôsobom stovky rokov. Jeho knihy ma k tomu prinútili.“ (Arsenal83)

Reklama

Reklama