Reklama

Reklama

O kapitalismu s láskou

  • USA Capitalism: A Love Story (více)
Trailer 2

Obsahy(1)

Prostřednictvím filmu O kapitalismu s láskou se Michale Moore vrací k tématu, které se objevuje v celé jeho kariéře: ničivý dopad dominance velkých korporací na každodenní život člověka. S humorem a bez úcty klade nepříjemnou otázku na cenu, kterou Amerika platí za svou lásku ke kapitalismu. Nachází klasické zaběhnuté symptomy lásky: klam, zneužívání a zradu. A 14 000 zrušených pracovních míst každý den. Film hledá odpověď na otázku: Kdo jsme a proč se chováme tak, jak se chováme?
Film začíná srovnáním současné americké společnosti s Římským impériem v době jeho úpadku. Různé reality show a zápasy ve wrestlingu, stejně jako kdysi římské „chléb a hry“, mají odvést pozornost a umlčet davy, jejichž jediným úkolem je pracovat a mlčet. Moore za současný stav viní všechny, Reaganem počínaje a Bushem konče, a přitom diváka provádí počínaje bahnem pojišťovacích podvodů přes Wall Street až na trh s finančními deriváty, který je „tak zlovolně nesrozumitelný, že ani experti nedokáží vysvětlit, jakým způsobem funguje“... A Moore se marně ptá: „Kde jsou naše pemníze?“ Oficiální propaganda lidem vtloukla do hlav, že kapitalismus je dobré zřízení poskytující tak velkou svobodu, že nakonec všichni mají šanci zbohatnout. Moore poukazuje na to, že největším zločinem je právě samotný kapitalismus, který umožňuje plnit kapsy několika málo vyvoleným na úkor všech ostatních... (oficiální text distributora)

(více)

Videa (5)

Trailer 2

Recenze (137)

MM11 

všechny recenze uživatele

Michael Moore určitě umí. Je ovšem otázka co. Tenhle chlapík, pro jedny manipulující levicová kreatura, pro jiné rovný chlapík s čichem na pojmenování palčivostí, umí čerstvě a energicky přesvědčovat. Je bezvýhradně přesvědčen o své pravdě, což mu jedině pomáhá, jeho diváci vědí, že na jeho názor se dá spolehnout jako na stálý a spolehlivý. Ve filmu O kapitalismu s láskou už nevede křížová tažení proti skvrně v systému. Popošel za ty roky o něco dál a staví před tribunál sám systém. Velkými slovy se nešetří (v úvodní scéně se USA srovnává se starověkým Římem, respektive jeho úpadkovou etapou) a pátrá po významu slova kapitalismus. Debatuje s biskupem i normálním člověkem a pomalu kupí nezastupitelné statistiky. Moore je však chytrý a nikdy se neutopí ve vychytralých slovíčkařeních, ví moc dobře, že jeho diváci potřebují jasné stanovisko. Dá jim ho a kritici ho kvapně obviní s populismu. Samozřejmě, jenže si musíme uvědomit pro koho to dělá. Ve filmu pracuje s příběhy a apeluje na ty slabší a zneužitelnější, ty požadují dějinné zkratky a ďábelský střih, kde Moore s Ronalda Reagana udělá kardinálního vola do minuty. Je to manipulace a bezchybně udělaná. Přitom autor určitě moc dobře ví o čem mluví, "žraloci" z Wall Streetu mu pijou krev i s osobního hlediska. Proto tenhle film. A proto umně tvoří vlastní pravdu a nabádá ke společné změně, "sám to totiž nezmůže". Zná zkrátka své diváky více než dobře... ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Moorovo dokumenty mi nevadi, vetsinou to je docela zabava, bohuzel tentokrat je to pouze saskarna. Moore neustale po cely dlouhy dve hodiny mele dokola jak jsou bohaty lidi, banky, realitky, majitele podniku a podobne desne zli a jde jim jen o penize a vyuzivaj chudy lidi, ktery jsou vsichni desny dobraci, strasne radi by splaceli pujcky a podobne, ale proste nemuzou a fakt je to spis k smichu. Samozrejme tu je vetsina vet vytrzenejch z kontextu, vetsinou si proste buhviodkud vytahne nejakou vetu nekoho a nasledne ho zesmesni a k rozhovorum si zasadne vybira lidi, kterejm banka sebrala barak, prisli o praci a podobne a jsou tudiz nasrany a na vse nadavaj. To vse obcas prolozeny naprosto idiotskejma scenkama, kde Moore pribiha jak sasa k velkejm podnikum a dozaduje se schuzky s velkym sefem. Ale je videt, ze si z nej uz vicemene nikdo moc nedele a maj ho proste za tlusty hovadko, ktery bude neustale na neco nadavat. Navic to cely neni natoceny buhvijak zajimave, i kdyz tam rve Moore jako o zivot ruzny vsuvky ze starejch dokumentu, filmu a podobne. Jediny, co tak stoji za pochvalu, je asi slusna hudba. ()

Reklama

BMAJTZ 

všechny recenze uživatele

Tentokráte odkážu na osobu se kterou skutečně souhlasím. S komentářem od Tetsuo se naprosto ztotožňuji. Je fakt, že Moorovy dokumenty mají něco do sebe, bohužel sám Moore trochu pravdu překrucuje a snaží se ji naroubovat tak aby seděla do jeho názoru. Pokud je ale člověk schopen filtrovat osobní propagandu potom je tento dokument opravdu přínosem. ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Tentokrát Moore přestřelil. U jeho předchozích kousků jsem překrucování a jistou formu lhaní obhajoval jako jeho styl a vždy jsem v tom viděl, že jen do extrému žene názor, kterému se dá věřit. Tady ale jen patlá nesmyslné levičácké výkřiky a skutečně to moc nedává smysl. Zároveň jsem měl poprvé pocit, že pro něj obvyklé dvě hodiny jsou trochu moc. Slabé dvě hvězdy. ()

Kryton 

všechny recenze uživatele

Někomu ukradnu myšlenku: Nejslabší Moore! Poslední Moore působí jednoznačně bez obalu a rovnou tlačí diváka do pozice jakou Moore chce. Vím, že tohle on prostě dělá. Jenže dříve se člověk i během dokumentu bavil a cítil i nadhled a člověk si pak dokázal i udělat svůj vlastní názor. No jasně dyť Moore je levičák a brojí proti USA dneška a glorifikoval např. Kubu. Jenže tady ty ubulené obličeje už působí za 1) tohle téma už člověk viděl vícekrát...mě to připomnělo jistý dokument o bankovní nadvládě světa. 2) bohužel se mě americký kapitalismus v 50.letech nedotkl. Tady je velký kámen úrazu. Tento dokument je výhradně USA USE ONLY. Vše je tam vysvětlováno prostému americkému dělníkovi polopaticky a jsou mu dány příklady, které chápe a zná. V případě Střední Evropy nepoužitelné. Palec nahoru mu dám a i hvězdu navíc za tu pásku u Wall Streetu. S čím přijde Moore příště? ()

Galerie (10)

Zajímavosti (7)

  • Záznam prezidenta Franklina D. Roosevelta, jak hovoří o druhé listině práv, byl považován za ztracený. Moore ho objevil v jedné knihovně v Jižní Karolíně. (Othello)
  • Michael Moore považuje tento svůj dokument za nejvydařenější. (Othello)
  • Film vyšiel aj pod ďalšími alternatívnymi názvami, a to The New Movie a Untitled Michael Moore Project. (MikaelSVK)

Reklama

Reklama