Reklama

Reklama

Pohřben zaživa

  • Česko Pohřbený (festivalový název) (více)
Trailer 2

170 000 čtverečních mil pouště, 90 minut kyslíku. Není cesty ven. Tvůj osud není nikdy zpečetěn… Paul Conroy je civilním pracovníkem v Iráku, kde je unesen a pohřben zaživa - tak by se dal ve stručnosti shrnout strhující thriller z dílny španělského režiséra Rodriga Cortése. Příběh muže uvězněného pod zemí, kde má k dispozici pouze mobilní telefon a pár dalších věcí, je natočen velmi sugestivním a napínavým způsobem s místy až dokumentární přesností. Zdá se, že jeho osudem je být pohřben zaživa, ale s tím se nehodlá smířit a je rozhodnut bojovat do poslední chvíle… Logika děje je zde vztažena právě k žánru thrilleru a nikoliv k tomu, zda by k takové situaci mohlo v Iráku dojít. Vynikající představitel ústřední role, Ryan Reynolds, svým výkonem dokáže hodinu a půl udržet tempo i pozornost diváka. Ve filmu se objevují i zajímavé společensko-politické otázky vybízející k reflexi ozbrojeného konfliktu nejen v této arabské zemi. Již při svém uvedení na festivalu v Sundance se filmu dostalo nadšeného přijetí. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (3)

Trailer 2

Recenze (999)

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Tahle klaustrofobie pro jednoho herce mě nenadchla. Chápu, že Paul byl traumatizovaný, ve stresu a trpící úzkostnými stavy. Jenže svým chováním si mě nezískal, a tak mi byl jeho osud lhostejný. Jedna hvězda za kritiku společnosti a hamižných firem bez soucitu, druhá za konec, který potěšil. Příště dám ovšem přednost Předčasnému pohřbu podle E.A.Poa... ()

POMO 

všechny recenze uživatele

Buried prekvapí tým, že nie je festivalovým nezávislákom, ale mainstreamovým bijákom. Pre niekoho to môže byť mínus, pre mňa je naopak jeho schopnosť s jedným hercom a na tak malom priestore strhnúť a rozemočniť masy jeho najväčšou devízou. Najbližšie tak má k Telefónnej búdke Joela Schumachera, v ktorej sa zúfalý hrdina vrtel na rovnako stiesnenom priestore, akurát vo vertikálnej polohe a s lepším výhladom :-) Výborne napísané, nakrútené aj zahrané. A so záverom, ktorý vám dá nekompromisné K.O.. ()

Reklama

castor 

všechny recenze uživatele

Poměrně odhodlaným chlapíkem musí španělský tvůrce Rodrigo Cortés být. Nacpat celý příběh do rakve je docela odvaha. Ocenit lze především to, že tvůrcům málokdy dojdou nápady, i když je škoda, že se tolik báli natočit třeba jen osmdesátiminutovou, a o to víc údernou jednohubku. Naštěstí ale divákům dopřávají, aby si mohli dokreslovat, co se nad zasypaným a pouze ležícím tělem hrdiny děje, jednoduše se mohou zorientovat, kdo nešťastníkovi volá a s jakým záměrem, i když nevidíme jejich tváře, protože kamera nevyleze z rakve. Nabízí nespočet všemožných úhlů, všemožných zoufalých grimas hlavního hrdiny (Ryan Reynolds roste, ale pár krůčků mu ještě pořád schází), několik hodně slušných momentů (předem čitelný a jasný, ale stále velmi dobrý závěr, rozhovor se zaměstnavatelem firmy, pro kterou hrdina filmu pracuje), ale vrchol alespoň pro mě nepřišel. Bohužel.. Pár kompromisů divák prostě udělat musí a přistoupit tak na režisérovu místy nelogickou hru (už jen ta zásoba vzduchu překračující zdravý rozum) je přímo povinností.. ale příjemnou!! 3 a ½.. ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Tak toto sa zmáklo dokonale! V priestore veľkosti jednej rakve natočiť celovečerák, tu je potrebná určitá dávka majstrovskej zručnosti, ktorou Cortés pravdepodobne naozaj disponuje. S pocitom miestami slabších okamihov sa po väčšine filmu divák naozaj nenudí a sú mu porcované neskutočne depresívne dávky desivého príbehu, plného zúfalestva a beznádeje. Príbeh a dejová línia sa občas transformuje do tiesnivej nervydrásajúcej drámy, ktorá sa dotýka všetkého od nezmyselnosti vojny, cez ľudskú sebeckosť až po životné hodnoty. Určite som však čakal trošku lepšie vypracované dialógy, ktoré boli vďaka možnostiam dejovej línie nosným pilierom celého filmu. Reynoldsa som si v poslednom čase obľúbil aj ako charakterového herca a aj tu mi potvrdil svoje stúpanie na rebríčku hereckej kvality. 80%. ()

Spooner 

všechny recenze uživatele

Originální nápad proměněn do dosti napínavé a atmosférické podívané. Pocit zoufalství a stísněného prostor dokázal režisér navodit dokonale, kamera je výborná a Ryan Reynolds dokazuje, že opravdu hrát umí. Jenom škoda, že to není o něco kratší, protože 90 minut je na podobný druh filmu trochu moc a kdyby se vystřihly scény typu volání mamince či had v rakvi, tak by to vůbec nevadilo. I tak jde o velmi nadprůměrný zážitek, který sice ještě trochu kazí nevhodně zvolená hudba, ale i tak ve mně pocit stísněnosti zůstává ještě teď.70% ()

Galerie (39)

Zajímavosti (15)

  • Ryan Reynolds byl do role Paula Conroye jedinou volbou. (Dr Lizal)
  • Pro film bylo použito sedm rakví. (CliffLee)

Související novinky

Nadpřirození De Niro a Weaverová

Nadpřirození De Niro a Weaverová

06.11.2010

Španěl Rodrigo Cortés si thrillerem Buried, ve kterém si Ryan Reynolds 90 minut poleží v rakvi šest stop pod zemí, udělal dobré jméno. A na dobré jméno se lepí opravdové hvězdy. V jeho mysteriózním… (více)

Reklama

Reklama