Reklama

Reklama

Pohřben zaživa

  • Česko Pohřbený (festivalový název) (více)
Trailer 2

170 000 čtverečních mil pouště, 90 minut kyslíku. Není cesty ven. Tvůj osud není nikdy zpečetěn… Paul Conroy je civilním pracovníkem v Iráku, kde je unesen a pohřben zaživa - tak by se dal ve stručnosti shrnout strhující thriller z dílny španělského režiséra Rodriga Cortése. Příběh muže uvězněného pod zemí, kde má k dispozici pouze mobilní telefon a pár dalších věcí, je natočen velmi sugestivním a napínavým způsobem s místy až dokumentární přesností. Zdá se, že jeho osudem je být pohřben zaživa, ale s tím se nehodlá smířit a je rozhodnut bojovat do poslední chvíle… Logika děje je zde vztažena právě k žánru thrilleru a nikoliv k tomu, zda by k takové situaci mohlo v Iráku dojít. Vynikající představitel ústřední role, Ryan Reynolds, svým výkonem dokáže hodinu a půl udržet tempo i pozornost diváka. Ve filmu se objevují i zajímavé společensko-politické otázky vybízející k reflexi ozbrojeného konfliktu nejen v této arabské zemi. Již při svém uvedení na festivalu v Sundance se filmu dostalo nadšeného přijetí. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (3)

Trailer 2

Recenze (999)

Botič 

všechny recenze uživatele

A lítají třísky!!! Vynikající ukázka toho, jak málo stáčí k útoku na divákovu signální - prostřednictvím obav z toho, že se jednou probudí každý ve své vlastní rakvi. Výborná a zatraceně ztísněná devadesátiminutovka s fuckujícím Ryanem Reynoldsem na ploše cca 2,5 m x 1 m. Tak bezmocně jsem se cítil jen u několika málo filmů (V devíti u Čelistí, o několik let později se Sandrou Bullock lapenou v Síti a nedávno u Pádu do tmy). Když už to vypadá, že film ztrácí, spolu s hlavním hrdinou, dech přijde nečekaně nový, osvěžující prvek a drásá nervy až do závěrečné desetiminutovky, která si hraje s divákem a očekáváním takovým způsobem, že máte chuť křičet: "Až vylezeš ven, nakopej všem zadky!!!". Jedna z nejlepších One man show za poslední roky! Wille promiň! PS: rozhodně nic pro klaustrofobiky. ()

Davies182 

všechny recenze uživatele

Beru zpět vše, co jsem kdy tvrdil o kulervoucích začátcích filmů: Buried hned po úvodních titulcích "vystartuje" s tak úderným knock-outem, že jsem se potmě svíjel nervozitou ještě dvacet následujících minut - absolutně nezapomenutelné. Zpětně - když teď hodnotím po dni - mě ještě příjemně zaráží, že všechno uteklo podivuhodně rychle - člověk by od filmu s tak jednoduchými kulisami čekal, že se bude nudit. Ne. Zářný příklad toho, co všechno se dá vytřískat z talentovaného herce a dobrého nápadu. Škoda těch několika papírem šustících scének navíc, ale moc se nezlobím... P.S. Konec by měl dostat každého, kdo nerad spoilery, a kdo si před shlédnutím nezjišťuje od snímku první poslední. ()

Reklama

Viktooorka 

všechny recenze uživatele

Proč si člověk svítí zapalovačem před displejem mobilu, aby viděl, co zadává, nebo když hledá signál? V Íráku asi nemají mobily made in China :o) Evidentně logika v tomhle filmu nehraje hlavní roli, což mě osobně nevadí, když mi ukážete, jak se dává výpověď v Americe! Řadí se mezi ty nejhnusnější scény, které jsem viděla! Jinak co říct, strach z malého prostoru nemám, ale odedneška mi v něm už nebude tak přjemně. Ryan odvádí dobrou práci, slušná atmosféra a má představivost souhlasí s tím zbytkem, co se odehávalo na druhým konci aparátu! Z toho všeho mi je ouzko! Jdu volat příteli. ()

choze 

všechny recenze uživatele

Ryan Reynolds jako nejosamělejší člověk na světě (ač celým světem bedlivě sledován na Youtube), který si potřebuje vyřídit pár životně důležitých telefonních hovorů. Klaustrofobie dekády, ve které můžete vidět variaci na TELEFONNÍ BUDKU (hrdina uvězněný na jednom místě, životně důležitá komunikace přes telefon), ale ta stála na něčem jiném (hrdina je úkolován záporákem a veden tak k napravení svého křivého charakteru). Ne, že by tu Ryan taky nedostal nějaký ten úkol a nepochopil, že terorista nemusí být nutně fanatik, ale jen obyčejný zoufalý člověk jako on, ale je to o něčem jiném. Ultimátní minimalismus, atmosférické jako sviň, hodně silných scén, hodně znásilňování logiky a samozřejmě palčivá otázka, jak jen to proboha celé dopadne. ()

Zeck 

všechny recenze uživatele

Sledoval jsem 90 minut zpoceného chlápka, který v jednom kuse někam volá mobilem, přesto těchto 90 minut uteklo mnohem rychleji, než klasický film z různého prostředí. Buried skvěle graduje, má perfektní scénář a skvělé "mobilové" dialogy. Napsat dobrý scénář na tak prostý film, to je umění a já ho oceňuji. 90% 25.11. 2010 ()

Galerie (39)

Zajímavosti (15)

  • Pro film bylo použito sedm rakví. (CliffLee)
  • Rozpočet filmu je menší ako 2 milióny dolárov. (Shakers)
  • Průměrný člověk dokáže přežít zavřený v dřevěné rakvi přibližně 60 až 90 minut. Pokud by tam byl malý otvor, můžeme počítat i více. Paul (Ryan Reynolds) strávil v rakvi podle filmu 90 minut. Přestože propadal panice, zběsile dýchal, telefonoval, měl zapálený zapalovač či kašlal, můžeme celkem s jistotou říci, že mohl mít na konci stále zbytek kyslíku. (civrss)

Související novinky

Nadpřirození De Niro a Weaverová

Nadpřirození De Niro a Weaverová

06.11.2010

Španěl Rodrigo Cortés si thrillerem Buried, ve kterém si Ryan Reynolds 90 minut poleží v rakvi šest stop pod zemí, udělal dobré jméno. A na dobré jméno se lepí opravdové hvězdy. V jeho mysteriózním… (více)

Reklama

Reklama