Reklama

Reklama

Konspirační teorie o 11. září 2001

(TV film)
  • Velká Británie 9/11: The Conspiracy Files
Velká Británie, 2007, 51 min

Obsahy(1)

Kolem útoků na „dvojčata" se vytvořily desítky domněnek a podezření. Dokument BBC se v tom pokusí vyznat a objevit pravdu. Konspirační teorie o 11. září 2001 – investigativní dokument BBC pátrající po tajemném pozadí útoku na newyorská „dvojčata". Konspirativní teorie shromáždily desítky informací, které s patřičným výkladem vedly k závěrům o pojistných podvodech, tajných řízených demolicích budovy č. 7, což vše vedlo k vládnímu spiknutí a válce v Iráku a Afghánistánu. Na internetu zhlédly filmy typu Loose Change stamiliony lidí. Teoretici spiknutí upozorňovali především na to, že v budově číslo 7 byla tajná pracoviště CIA, odkud prý byl celý útok na New York řízen, a proto musela být budova zničena také. Upozorňovali také na to, že pouhé dva měsíce před útokem si realitní magnát a majitel dvojčat Larry Silverstein nechal budovy pojistit proti teroristickým útokům na 3,5 miliardy dolarů. Tým autorů dokumentu rozebírá krok za krokem spletitý vývoj událostí a přináší nová svědectví. (Česká televize)

(více)

Recenze (65)

otík 

všechny recenze uživatele

Tradiční dokument, který je tak trochu tendenční a přestože nabízí jak konspirační teorii, tak i její pochybnosti, přiklání se svou vahou důkazů spíše na stranu konspirace. Jde o zajímavé myšlenky, uvidíme zde také vzácné obrázky a svědectví, přesto pro naši část zeměkoule to je jen dokument o něčem, co se nás dotklo jen okrajově. Vše se motá ani ne tak kolem pádu obou věží Světového obchodního centra, ale spíše kolem pádu blízkého mrakodrapu označeného jako budova č. 7, kde sídlila CIA a její zřícení je tak trochu záhadou. ()

becki_tu 

všechny recenze uživatele

Konspirační teorie ohledně 11. září byly, jsou a budou. Jenže pořád je zde skupina nezávislých expertů, kteří vcelku věrohodně vysvětlují "nesrovnalosti", se kterými přicházejí právě tvůrci nejrůznějších konspiračních teorií. Ano, teorie o tom, že za vším stála americká vláda, tajné složky a dokonce složky záchranných sborů je zajímavá, ale na druhou stranu se mi prostě nechce věřit, že by se tak velký "podvod" podařil před veřejností a médii ututlat. ()

Reklama

Ded@M@tes 

všechny recenze uživatele

Teorie o pátrání po pravdě, jak to vlastně bylo a co se ve skutečnosti doopravdy stalo. O teroristických útocích na newyorská "dvojčata" a tajných řízených demolicích budovy č. 7. Rozebírání svědectví a událostí. Za jakým účelem nechal realitní magnát a majitel dvojčat Larry Silverstein pojistit budovy v hodnotě několika miliard, pouhými dvěma měsíci před teroristickými útoky, nad tím rozum trochu zůstává stát. ( Hodnocení: 6/10 ) ()

Davies182 

všechny recenze uživatele

Může se zdát, že tvůrci dokumentu měli zmatek v tom, co chtějí říci. Vždyť na začátku nás přesvědčují o tom, že pád WTC7 byl naplánovaný a budova byla zničena systematickou detonací, a na konci dokumentu vše převrací naruby v tvrzení, že za všechno přeci jen mohly vysoké teploty, které zapříčinil požár vzniklý z padajících trosek dvojčat. Jenže tento dokument nemá diváka zmást a donutit jej kroutit hlavou nad tím, co chtěli tvůrci jeho prostřednictvím sdělit - vše staví především na tom, že divák si sám shrne všechna fakta, a udělá si vlastní názor. Je již pak jen na něm, zda se přikloní k mírně "sci-fi" konspiračnímu podtextu, nebo k tomu přírodnímu, a to sice, že náhody se opravdu dějí (viz. Magnolia) a přírodní živly jsou nevyzpytatelné. Já osobně mám ale po shlédnutí v hlavě ještě větší bordel (doslova), a spíše se mi to celé jeví tak, že nikdo vlastně neví what the hell happened on September 11th, 2001... Toto 51minutové dílko bych pak doporučil lidem, kteří se buďto o problematiku zajímají, a nebo rádi přemýšlejí nad zdánlivými banalitami. Jinak je to myslím vcelku zbytečný dokument. ()

Mr.Hudson 

všechny recenze uživatele

Výborný dokument , čekal jsem, že se děj bude hemžit různými teoriemi a na nic jiného nepřijde skoro řada, ale opak byl pravdou. Dokument objektivně ukazuje nejdůležitější chvíle z 11. září. Jde vidět, že tvůrci se nezaměřili pouze na oficiální verzi a nebo pouze na konspirace , ale jejich cesta je někde uprostřed a tak to má být. Každý si udělá sám obrázek jak se to stalo a zamyslí se nad nejhorším okamžikem 21.století . ()

Galerie (3)

Reklama

Reklama