Reklama

Reklama

Duch doby - Stále kupředu

  • USA Zeitgeist: Moving Forward
všechny plakáty

Obsahy(1)

Již třetí film ze sárie Zeitgeist opět poskytuje kritický náhled na společnost dnešní doby. Tentokrát se zabývá tématy jako neudržitelnost peněžní a tržní ekonomiky, neefektivní využívání zdrojů vedoucího k poškozování lidského zdraví a planety a tím, do jaké míry jsme ovlivněni okolím oproti genetické výbavě. Řešení, které zde je nastíněno, stojí na co nejefektivnějším udržitelném využívání energetických zdrojů a zajištění co největšího blahobytu pro všechny lidi, bez propastných rozdílů a nerovností, na kterých je systém založen v dnešní době. (Narya89)

(více)

Recenze (87)

pih-poh 

všechny recenze uživatele

Prvních 40 minut o vývoji člověka a jeho mysli po porodu je výborná, ale jakmile se začne o ekonomice, střídají se téměř geniální myšlenky s naprostejma blábolama. Postupem času se autoři zamotávají do megalomanství některým "mluvících hlav", kteří se snaží poučovat celý svět jak by měl žít. Tvrzení že hned den po zrušení pěněz klesne kriminalita na celém světě o 95% je už jen úsměvná třešnička na dortu :-D ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

Oficiální pravdy za mého života spolehlivě prokázaly důkladné pohrdání objektivitou, takže vítám jakékoli zavrtávání červíků pochybností do jejich nestabilních základů. To samozřejmě neznamená slepou víru v jakoukoli konspiraci, ale pokud se mne zajímaví lidé pokoušejí obohatit o své názory na fungování světa, tak se pohodlně usadím, se zájmem si je vyslechnu, občas i hlavou souhlasně pokývu a mohu pak spokojeně usnout s vědomím, že náš nádherně prohnilý svět provede důstojnou sebedestrukci, i kdybych na protest levitoval pět metrů nad zemí. ()

Reklama

Narya89 

všechny recenze uživatele

Na Zeitgeistu se mi líbí především to, že se nebojí říct naplno, co si myslí o systému dnešní doby, bez zbytečných eufemismů a vytáček, prostě jak v hajzlu to teď je. S čímž musím souhlasit, a ačkoliv je jasné, že spousta lidí k tomu zaujme nevěřícný postoj s tím, že určitě přehánějí, jen to potvrzuje, jak hluboko zakořeněná je jejich neschopnost podívat se na realitu v její celistvosti. Dnes to nefunguje, to je fakt, a že je nutná změna ví asi každý. Jak obtížná taková změna je, dokládá tento dokument. Protože nejde o vydání nových zákonů, jde o změnu myšlení lidí, v tomhle případě o obrovskou změnu celého systému, který nemůže už být dále založen pouze na zisku jednotlivých nadnárodních organizací, které bez zisku ani nehnou prstem a nechají vymřít půlku populace. Proboha, kde to žijeme? Vždyť to je všude kolem nás, tolik jídla, tolik prostředků, kterými plýtváme a které by ti chudí tak rádi využili, ale systém jim to znemožňuje. Kam se podíváme, všude jen samé paradoxy, které možná dočasně vydělávají, ale nenávratně nás poškozují, ať už po stránce morální, zdravotní, psychické nebo i z hlediska dalšího přežití. Nemůžeme se bát změn, protože změny jsou nutné, a pokud tyto diktující mocnosti odmítají využít pokročilejší technologie v zájmu všech lidí, škodí i sami sobě a měli by si to uvědomit dřív, než bude pozdě, pokud to není už teď. Protože mi přijde, že žijeme v neuvěřitelně zaslepeném světě, kdy si lidé vážně neuvědomují, že neobnovitelné zdroje prostě hodně brzy dojdou. Ale co, zatím se nás to netýká, tak to neřešíme??Myslím, že vyhlídky na svět za 50 let by už se nás začít dotýkat mohly a my bychom měli přestat uvažovat tak egoisticky s ohledem na aktuální zisk a začít také dělat něco s možná ztrátou dnes, ale obřími výnosy v budoucnosti, protože tak jako tak bude nutné něco dělat, a přijde mi neskutečně nezodpovědné tomu bránit dnes, protože je jasné, že přechod z ropných produktů na jiné alternativy se neodehraje ze dne na den, tak bychom aspoň měli začít už dnes pomalu využívat něco jiného, ne se snažit ještě co nejvíc peněz vyždímat z jednoho odumírajícího zdroje, na němž stojí celá naše ekonomika. Skvělý dokument, vždycky mi otevře oči a zároveň rozšíří to, co jsem si myslela již delší dobu, a to bohužel lidi do moc hezkého světla nestaví. ()

conery1 

všechny recenze uživatele

" Novorodenci predčasne narodení sú často v inkubátoroch odrezaní od okolitého sveta. Dnes vieme, že ak sa ich dotýkame aspoň 10 min. denne podporí to rozvoj ich mozgu. Ľudský dotyk je pre človeka nevyhnutný. Kojenci, ktorých nikto nikdy nedvíhal nakoniec zomierajú. Byť držaný v náručí, je základná potreba ľudskej bytosti." Aj s inými názormi súhlasím ako, že žijeme vo vykorisťovateľskej spoločnosti, že najväčší gauneri požívajú najväčšiu úctu a že je všetko na ruby. Ale z tu ponúkaným riešením absolútne nesúhlasím, pretože akože riešenie je tu podávaný dnešný spôsob myslenia, len inými slovami, tak že by sme skončili tam, kde sme teraz. A že Boh nenechal žiadny návod ? Ako pre koho. ()

Schuldiner 

všechny recenze uživatele

Nejlepší a nejvyzrálejší dokument na téma ´´naše budoucnost´´!!! Tedy, podle mé maličkosti.. Nebýt toho patetického hraného konce, byla by to vážně skvělá práce! Nicméně, kašlat na konec, o ten nejde, jde tu o ty jednotlivé myšlenky, desítky poznatků, spousty informací, které si lze ověřit (což jsem v průběhu sledování i dělal), zkrátka dokonalá pobídka k zamyšlení, hned na několika úrovních, v několika životních aspektech, které spolu všechny souvisí.. Tohle se nedá ignorovat, tohle už je do očí bijící.. Každý člověk, který to shlédne a řekne, že jsou to VŠECHNO nesmysly, je...řekněme to..slušně.. malinko opožděný. Nebo ´´mírně´´ nevnímavý. Myslím tím hlavně k okolí a k tomu, co se děje všude kolem nás, potažmo ve světě.. To je fuk, každopádně pro ty, kteří vnímaví jsou, je to dokument dokumentů! Připouštím, že některé myšlenky, resp. návrhy na změnu jsou V TUTO DOBU utopie, resp. zdají se být utopií, protože...zkrátka někde se musí začít, a některé možnosti přijdou až za dlouho po změně lidského myšlení. Ta změna v myšlení lidí je ale nevyhnutelná. Jinak přijde jistý zánik našeho druhu. Pomalý, plynulý zánik. (Nebo velmi rychlý, pokud bude válka.) A pokud může tento dokument něco změnit, budu ho podporovat! Nad celou touhle politicko-ekonomicko-ekologickou záležitostí přemýšlím už řadu let. (Nehledě na Zeitgeist, o kterém jsem ani v té době nevěděl.) A každý rozhovor, který vedu s kýmkoliv na tahle témata, mě v tom jen utvrzuje. Tedy konkrétně např. v názoru, že politika nikdy nic nevyřeší a nezmění. Už se skoro musím smát lidem, kteří chodí volit a různě o tom debatují, prosazují svoje kandidáty apod. Směju se tomu lidskému nedovtípení a zapomínání. Směju se tomu, že vůbec zatím nepobrali politiku tak, jak jí brát musí, tedy jako arogantní bezohledný systém založený na touze po moci a na všem, co z toho vyplývá za výhody, což je v tomhle filmu moc hezky rozebrané a pojmenované. Ona to není žádná novinka. Vlastně nic z toho, co je zde k vidění a slyšení není bůhvíjaká novinka, ale takhle přehledně to sesumírovat a dát do souvislostí..to se prostě musí ocenit. Tohle se snad ani nedá dělat se špatným úmyslem. Ne tak, jak nám to Peter Joseph předkládá. A to je pro mě základ. Ta myšlenka oslovit lidi tímhle způsobem je unikátní!!! Nejde o to na to čumět a hltat to slepě v každém názoru, jde o to se zamyslet na tím, co je tady teď za svět, a co by tu za svět býti MOHLO, když budeme chtít... Kdo by nechtěl žít na planetě v absolutním míru a blahobytu...kdo by nechtěl radši místo řešení svých omezených financí, a pachtěním se za nimi, řešit něco přínosného, obohacujícího.. Skvělý dokument, (i přes mírné nedokonalosti, i přes to, že nemusí mít ve všem pravdu,) a budu ho doporučovat komukoliv!!! Tady je česká stránka Hnutí Zeitgeist - http://www.zeitgeistmovement.cz/ ...a tady český Zeitgeist kanál na youtube - https://www.youtube.com/user/TZMCzech/videos ()

Reklama

Reklama