Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Půvabná Ellen Berentová a úspěšný spisovatel Richard Harland se náhodou potkají při cestě vlakem, kde si Ellen právě čte jeho novou knihu. Jejich vzájemné sympatie přerostou v milostný románek, k překvapení všech se brzy také vezmou. Po svatbě se Richard snaží pečlivě rozdělovat svůj čas mezi psaní románů, manželku a postiženého bratra, ale Ellen je čím dál víc zatrpklejší. Nejspíše proto, že poprvé v životě ucítila obrovskou vnitřní potřebu vlastnit milovaného člověka. Všichni lidé kolem Richarda se tak najednou stávají jejími úhlavními nepřáteli, protože ji okrádají o manželův čas... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (74)

ORIN 

všechny recenze uživatele

Klasickému hollywoodskému období příliš neholduji, ani mu moc nerozumím, možná nedokážu ocenit všechny kvality, který tento kousek (a ostatní) přináší, raději to tedy přenechám jiným, zainteresovaným. Technicky brilantní snímek, kterému vévodí herecký výkon Gene Tierney (Ellen Berent-Harland), postava Ellen během filmu prošla obrovským psychologickým vývojem, s otevřenými ústy jsem sledoval, s jakou lehkostí a bravurou tuto roli Gene Tierney zvládla. Dle mého poněkud slabší první polovinu přesvědčivě drtí část druhá, která vrcholí soudním procesem s totálním "freakem" a bývalým snoubencem Ellen (co střet zájmů?) Russellem Quintonem (excelentní Vincent Price). Celkově za silnější 4*. ()

IQ Tiqe 

všechny recenze uživatele

Následující text obsahuje náznaky SPOILERů. Film poskytne dobrou sebereflexi o tom, jak daleko jste ochotni zajít, abyste dosáhli svého. Nějakou dobu jsem s hlavní hrdinkou sympatizoval, časem se karta obrátila. Líbilo se mi, jak byl děj vystavěn, jak se pozvolně stupňoval, a byť jsem si občas říkal "fajn, není to zlý, ale jednou to stačilo", možná si ho někdy v budoucnu ještě pustím.  A i když jde o fikci, jen mě utvrdila v názoru, že jsou právníci verbež,. # příběh **** | hudba **** | humor – | akce – | napětí * | pustil bych si znovu *** ()

Reklama

raroh 

všechny recenze uživatele

Tedy takto přepjatě romantická atmosféra (včetně úderů tympánů) by sedla spíše do zlaté éry literárního směru ve 30. letech 19. století než o sto let později, ale funguje i tak skvěle, obohocena o freudiánské a jungovské aspekty. Jen ten malý srub byl malý pro lidi z neskromného světa, ostatně jako celý snímek. ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Ja by som aj povedal, že vo svojej podstate je príbeh do jednoduchý, no keďže ide o '45 rok, tak asi nič ako tento snímok originálnejšie byť nemôže. Závisť. Smrteľný hriech, ktorému Fincher venoval jednu vraždu, Stahl celý film a ten tiež nemá ďaleko k dokonalosti. Najmä z pohľadu transformácie od nevinnej žiarlivosti až k nemilosrdným zločinom, čomu pomohli najmä herci. Jediné čo by som vytkol, by bol asi záverečný súdny proces, alebo skôr jeho právnický priebeh. Len dva, či tri dialógy dávajú najavo starší rok filmu a ostatné veci ako napríklad kamera, réžia, ... tiež vyžarujú jeho brilantnú modernú sviežosť. Farebné prerobenie bolo veľmi príjemným spestrením. 80%. ()

Le_Chuck 

všechny recenze uživatele

Trochu ma mrzí, že sa tu roztrhol pytel s "psychologickými" analýzami filmu a bez ohľadu na to ako sú niektoré mimo, tak vačšina zbytočne prezrádza veľa (nepomáha tomu ani oficiálny text distributora). Ono práve to neznámo, ktoré sa vykľuje zo spontánnej rychlolásky, a ktoré Richarda dostane na dva roky za mreže, ma držalo napatého ako spodné éčko na gitare. Úžasne gradované drama, ktoré v zmysle ospravedlniteľnosti konania Ellen vobec NIE JE tak čierenobiele ako sa zdá (viz. minimálne spúštací impulz). Nuž a keď sa na place práve nič nedeje, tak baví zmysly naozaj krásna kamera. Gene Tierney je herečka s najkrajšim predkusom na svete :) 95% ()

Galerie (32)

Zajímavosti (6)

  • Při natáčení scény v jezeře byla voda tak studená, že kvůli tomu dostal herec Darryl Hickman zápal plic. (ČSFD)
  • Roli Ellen měla původně hrát Rita Hayworth, ale odmítla. (ČSFD)

Související novinky

Noir Film Festival 2022: Filmy na černé listině

Noir Film Festival 2022: Filmy na černé listině

12.08.2022

Noir Film Festival letos slaví 10. narozeniny. Unikátní žánrová akce, která se v roce 2013 poprvé konala na hradě Kokořín a rok poté se přestěhovala na hrad Křivoklát, se již podruhé v řadě bude… (více)

Reklama

Reklama