Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Píše se rok 1911. Profesor Marie Joseph Esperandieu, odborník na starý Egypt, koná experimenty na základě své knihy o posmrtném životě. Nešťastnou náhodou se mu podaří oživit pterodaktyla, který se po 135 milionech let vyklube z vejce v Přírodovědném muzeu a uletí. Pterodaktylus napadne taxi s bývalým prefektem Raymondem Poitrenaudem, který si veze tanečnici ze šantánu. Taxi skončí v Seině. Nazítří je tisk plný zpráv o prefektovi a tanečnici i o obřím ptákovi. Vyšetřováním případu je pověřen potřeštěný inspektor Léonce Caponi, velký milovník jídla. V té době se prostořeká a svérázná cestovatelka a spisovatelka Adéla Blanc-Sec vydává do Egypta k vykopávkám. Chce uzdravit svou sestru dvojče Agátu, která je už několik let v kómatu. Při tenisu jí jehlice z kloboučku probodla lebku. Adéla hledá mumii Patmosise, největšího lékaře starého Egypta a osobního ošetřovatele faraona Ramsese II. Chce ho oživit podle Esperandieuovy knihy. Je zadržena jako vykrádačka hrobů a odsouzena k smrti. Před zastřelením se jí podaří uniknout a po dobrodružných peripetiích se s mumií vrátí domů do Paříže. Profesor Esperandieu naláká ve svém bytě pravěkého ptáka na maso. Přichází k němu Caponi a k svačině si dá vajíčko. Pterodaktylus zvyklý chránit svá vejce, je napadne, zdemoluje celý byt a uletí. Caponi nechá Esperandieua zavřít do vězení. Adéla si v novinách přečte, že je Esperandieu odsouzen k trestu smrti a rozhodne se ho v přestrojení z vězení opakovaně dostat. Nepodaří se jí to. Do Paříže je povolán z Afriky slavný lovec šelem Justin de Saint-Hubert, aby pterodaktyla zneškodnil. Šílený lovec však nadělá víc problémů než užitku. Mezitím profesor Ménard a vědec z botanické zahrady Andrej Zborowski, který je do Adély zamilovaný, objeví v muzeu zbytky vejce pterodaktyla. Zborowski v botanické zahradě naláká pterodaktyla na sezení na zbytcích skořápky jeho vejce. Adéla si ptáka ochočí a osedlá ho. Odletí na něm k popravišti, kde vyrvou Esperandieua ze spárů smrti. Lovec šelem však pterodaktyla zastřelí. Umírá i profesor Esperandieu, který s ním byl spojen. Adéla dopraví profesora rychle do svého bytu. Esperandieu z posledních sil probudí mumii Patmosise a umírá... (TV Prima)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (236)

Skejpr 

všechny recenze uživatele

Je to až k nevíře, ale ten syčák Bessonovská to tam pořád ještě má!! Karikatury mu fungují, zběsilý scénář je zábavný a ačkoliv triky občas dooost pozlobí, daří se mu čas od času i poměrně solidně budovat atmosféru (příkladem za všechny je naprosto FAMÓZNÍ prolog). Film je čas od času přesně tak specificky francouzsky švihlý, jak to umí jen Besson, Herce si dokáže ohlídat, hlavní hrdinka filmu je sympatické třeštiprdlo a parádně si tu vyhráli i s maskami, postava starého vědce v podání Jackyho Nercessiana je snad vůbec nejlépe namaskovaný starý člověk, kterého jsem kdy viděl... Z popela opatrnosti povstal film, který se sice ani nepřibližuje éře největších děl Luca Bessona, nabízí ale svěží a zábavný výlet po Paříži a přilehlých kontinentech. 7/10 a čtvrtá hvězda s přihlédnutím k narážkám a fórkům na vlastní účet ( jako že egyptský průvodce se jmenuje Aziz... :) ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Až na zřejmou nevyhraněnost ve vztahu k cílové divácké skupině je to dobré. Půvab Louise Bourgoin a její lehký striptýz, k tomu hláška "ty hanebný kreténe" - vyloučeni jsou děti. Ovšem scény s mumiemi jsou zase příliš infantilní pro dospělého. Co z toho vychází - dospělák se srdcem a duší dítěte, chytá se i milovník retro filmů. ()

Reklama

FFilipCZ 

všechny recenze uživatele

To se zas páni překladači předvedli. Kdyby se to jmenovalo v češtině třeba "Mumie v Paříži" nebylo by to daleko od pravdy. Celkově je to docela nuda, Adèle ejkejej Indiana Jones s kozama se snaží oživit faraonova lékaře, aby zachránila svou sestru, která je díky jejím profi tenisovým zkušenostem tuhá. Místo "akční" bych možná dal spíš "komedie", protože pasáže s mumiemi mne opravdu ze srdce rozesmály a neměly chybu. ()

StrYke 

všechny recenze uživatele

Už mám upřímně po krk tohohle debilního subžánru, který se proplétá s komedií, fantasy a dobrodružným žánrem. Podělali díky němu Mumii - Hrob dračího císaře i Harryho Pottera - všechny díly od Ohnivého poháru. Ne, z něj nikdy móda nebude a byl bych opravdu rád, kdyby tvůrci přestali kurvit zajímavé nápady nebo nám je alespon necpali! Mimochodem, těšil jsem se na mumie a ne na nějakýho pterodaktyla! ()

predators 

všechny recenze uživatele

Tak nevím, kdo vybíral rádoby herce, ale evidentně si na tom záležet nedal! Jo, to za prvé a nebo za druhé, že chovat se jako idioti a ještě tak vypadat dostali za úkol! No, takže jak po herecké stránce, tak po každé další je to hrozná ptákovina a teď nemám na mysli ptakoještěra, o kterém je třetina filmu. Ubohý příběh statečně završuje scéna v přístavu...what the fuck?! 20% ()

Galerie (62)

Zajímavosti (4)

  • Pôvodný komiks, na základe ktorého vznikol aj film, bol v roku 1976 súčasťou obrázkovej prílohy novín SudQuest. O pár mesiacov sa z diela vykľul samostatný hodnotný komiks. (Greenpeacak)
  • Natáčení probíhalo v Egyptě ve městě Káhira a ve Francii v Paříži. (Terva)
  • V 85. minutě prochází Adéle Blanc-Sec (Louise Bourgoin) se sestrou Agáthou (Laure de Clermont) v Louvre podél slavného obrazu „Vor Medúzy“ (1818–1819) od francouzského malíře Théodora Géricaulta (1791–1824). O chvilku později kamera zabere další slavný obraz „Portrait of Madame Récamier“ (1800) autora Jacques-Louis Davida (1748–1825). (Petsuchos)

Reklama

Reklama