Reklama

Reklama

Dou Niu

Čína, 2009, 93 min (Special Edition: 105 min)

Obsahy(1)

Snímek odehrávající se za druhé světové války vypráví o prosťáčkovi, který zjišťuje, že celá jeho vesnice byla vyvražděna japonskými vojáky. Mimo hrdiny je jediným přeživším tvorem v troskách vesnice výstavní kráva, kterou čínské armádě věnovali holandští spojenci. Hrdina je odhodlán se tohoto dědictví mrtvých vesničanů nevzdat. Film přináší variaci na motiv války a prosťáčka, jež se vyhýbá jak tragickému patosu, tak zlehčujícímu humoru. Ukazuje válku jako zkušenost tak absurdní, že může být předána jen pohledem blázna. Nízkorozpočtový snímek se stal domácím komerčním hitem i festivalovou senzací. Diváky dokáže strhnout nejen napínavými situacemi, ale také hyperrealistickým stylem převzatým od výpravných asijských spektáklů. (Febiofest)

(více)

Recenze (4)

kikuka 

všechny recenze uživatele

Absurdné, cynické so šibnutými situáciami (aké sa vo vojne asi aj môžu diať) a s poučením, že ľudová armáda neoberá ľudí. Film v zásade stojí na krave a momentálne veľkom konkurentovi Jakcieho Chana, čo do diváckej obľuby (aj keď, v tomto smere je Jackie dosť za vodou), Huang Boovi. A chlapík je vskutku dobrý. ()

Adrian 

všechny recenze uživatele

Absurdný a zároveň aj mrazivý pohľad na dopad sino-japonskej vojny na obyvateľov jednej malej dedinky očami kravy a jej pána. Hoc na konci už tradične nesmie chýbať morálne poučenie o "dobrote" čínskej armády, film je hlavne výpoveďou o ľudskej povahe. Kamera kombinujúca malebné zábery na krajinu z drsnými vojenskými výjavmi v utlmených farbách je pre činské filmy posledného obdobia typicky "živá" (napr. užitie známeho snímania SnorriCam). V hlavnej úlohe nová hviezda čínskeho filmu a miláčik publika - Huang Bo s tvárou, ktorú spoľahlivo v mase Číňanov rozozná aj divák ázijskému filmu neholdujúci. ()

PetrC. 

všechny recenze uživatele

Bůh chrání děti, blázny a opilce. Zajímavý pohled na protijaponskou válku z pohledu osudu horské vísky, která byla zcela vyvražděna Japonci, a především z pohledu neuvěřitelných příhod negramotného a slabomyslného Niou Era a jemu svěřené holandské krávy. Film symbolizuje především houževnatost, štěstí a vlastnost takových lidí upnout se k jediném cíli v takovýchto apokalyptických situacích. Z filmu je dobře cítit i klasická "čínská duše," povaha Číňanů jako takových. 63 % ()

Reklama

Reklama