Reklama

Reklama

Tucker & Dale vs. Zlo

  • Česko Tucker a Dale vs. Zlo (více)
Trailer

Parta mladistvých intelektuálů podniká cestu z města. Příslib bezelstné zábavy v lůně neposkvrněné horské přírody ale nebude mít dlouhého trvání. Na samotě u lesa studentská kvítka narazí na individua podezřelého vzezření, kterým sláma čouhá nejen z bot. Žoviální burani Tucker a Dale si přitom též chtějí pouze užít volný čas: dát do kupy starou chatu, postavit kadibudku, ulovit pár ryb, a naopak vypít větší než menší množství piv. Bude však stačit jediné nedorozumění a požár bude na střeše, nejedna končetina se uřeže, drtička na dřevo vytryskne v krvavé sprše a konec bude jedné mládeže… Přímočará, ale zábavná parodie, získala mezinárodní renomé na řadě festivalů (SXSW, Fantasia, Sundance), českému publiku byla představena při příležitosti 45. ročníku MFF Karlovy Vary (2010). Kanadsko-americký snímek udělá radost především znalcům žánrové kinematografie. Tucker & Dale vs. Zlo se nápaditě strefuje do spousty hororových klišé z oblasti slasheru („vyvražďovaček“) a hixploitation (či hick flicks – filmy o křupanech). Na jednu stranu film přehnaně zvýrazňuje ustálené motivy (mj. hrozivé „Jiné“ v podobě zanedbaných vidláků), na stranu druhou komediální horor výsměšně napodobuje scény z ikonických děl (namátkou: Sežráni zaživa, Texaský masakr motorovou pilou, Predátor, Smrtelné zlo, Pátek třináctého, Fargo či Záhada Blair Witch), aby posléze vše obrátil na ruby a nastavil zrcadlo nám samým, když vyprávění šibalsky podřízne větev pod stereotypním rozdělením: kultivované město versus nebezpečný venkov. (Česká televize)

(více)

Videa (3)

Trailer

Recenze (812)

Shadwell 

všechny recenze uživatele

Filmy vyvolávají v divácích tři druhy emocí: smích, pláč a strach. Smích a pláč patří k sobě, protože smích je opakem pláče a pláč je opakem smíchu, jenže co je opakem strachu? Jak naznačuje série Scary Movie, je to podle všeho výsměch, jinak řečeno parodie. Parodie ovšem žádné emoce nevyvolává, je to spíš intelektuální kategorie, která staví na znalostech parodovaných děl. Parodie vlastně parazituje na parodovaném, ale ne ani tak na obsahu, jako spíše na emocích, který tento obsah vyvolává, protože parodie coby intelektuální kategorie žádné vlastní emoce nevytváří a musí brát jinde. Toto pozření cizích emocí má často velice vtipné důsledky, neboť vede k tomu, že se parodie překlopí v to, co paroduje, třeba Tucker & Dale vs. Zlo na konci nabírá obrátky klasického hixploitationu, kdy Chad, (-spoiler-) který se ukáže být polovičním vidlákem, útočí na plavovlasou květinku Allison z města. Jinak řečeno dělat parodii znamená zapálit si doutník na sudu prachu, protože parodie nevyhnutelně končí v týchž emocích, které paroduje, jelikož je sama o sobě prázdným žánrem bez vlastních emocí. ____ Ještě k té matici o čtyřech prvcích „strach, parodie, smích, pláč“. Tam je hrozně zajímavé, že každý z prvků má svého párového dvojníka (strach/parodie, smích/pláč), ale také jednoho nepřítele (strach/smích, parodie/pláč). Tucker & Dale vs. Zlo to na mnoha místech tematizuje: když se Dale snaží na úplném začátku rozesmát Allison, vyvolá v ní strach, a proto to nefunguje. Tucker zase v jednom momentu přikazuje Daleovi, aby nebrečel, jinými slovy, aby plnil svoji žánrovou roli a byl zlý, popřípadě veselý, protože pláč do žánru parodie nepatří. Mimochodem, (-spoilery-) jak vlastně porazí Chada? Jednoduše tím, že si sestaví správnou matici o čtyřech prvcích, přestanou ho brát na lehkou váhu (smích) a vysmějí se jeho vidláckému původu (parodie). ____ Tucker & Dale vs. Zlo představuje hlavně ale výtečnou esej na téma, že historii píší vítězové, respektive ti, jejichž perspektivou na události nahlížíme. Takže to, co v jiných filmech vypadá jako banda nezvedených vidláků, může být ve skutečnosti bromancí dvou neškodných individuí. Neodehrává se nám tady ale přece jenom něco více? Co když bude zemědělství skutečně v příštích několika deseti letech jedno z nejziskovějších a nejlukrativnějších odvětví v ekonomice, jak tvrdí někteří investoři a obchodníci s komoditami, a zemědělci/vidláci se tak stanou nejbohatšími lidmi planety? Podle světoznámého investora Jima Rogerse budou zemědělci v následujících deseti letech jezdit v autech Lamborghini a finančníci v City of London se budou živit jako taxíkáři. Za posledních třicet let se měli zemědělci špatně, teď prý ale budou vydělávat obrovské peníze. Pak by Tucker & Dale vs. Zlo nahlížející na tyto jedince v pozitivním světle nebyl jen nějakou parodií, nýbrž krajně vizionářským filmem pro novou dobu. ()

Zeck 

všechny recenze uživatele

Zbytečně moc přitažené za koule. Příběh se rozehrává velmi slibně, spousta nadržených teenagerů, dva burani a vzájemné nepochopení ve vzduchu. Tvůrci z toho mohli vytřískat naprosto dokonalou komedio-parodii, která bude pochcávat klišé scény a hlody z teen-vyvražďovaček. Nic podobného bohužel nikdo neudělal, celý "vtip" tohoto filmu stojí na směšných umrtích, které dokážou diváka rozesmát, ale po skoku do drtičky se divák smát přestane a začíná očekávat jakým směrem se děj posune dál. Ten se bohužel nikam nepohne, místo toho se začne honit za vlastním ocasem, scény představuje až natolik přehnaně, až to přestane být vtipné a druhý zbytek filmu už je jen nastavovaná vata před závěrečným vykousnutím největší kočky ve filmu s největším buranem. Rozepisovat se o tom, že příběh je odhadnutelný pět minut po úvodní scéně je zbytečné, protože tento film chtěl prvoplánově pobavit, ale to se bohužel tak dobře nepovedlo. Scénář je pro mě zklamání, ne ani tak po příběhové stránce, ale spíše po té zábavné. Film sice přišel s tím, že chce nacpat hovna do huby všem impotentním hororům, které se trapně snaží postrašit diváka, ale sám se nakonec stal skvělým námětem pro zparodování. Špatná vizitka. 55% ()

Reklama

Flipnic 

všechny recenze uživatele

Nemůžu jinak než plný hodnocení! Proč pořád koukat na parodie na slashery a ne jednou taky na parodii na exploitery s vesnickýma buranama (hixploitaitions) ? Jako milovníkovi těchto často hodně násilných a extrémních kousků mne tahle sranda fakt dostala. Hlavně první polovina, to jsem se fakt smál každou chvíli, perfektní nápady! Druhá půlka už trochu slábla, ale i tak v pohodě. Všechno je jinak, tenhle film ukazuje, že vesničani nemusí být vůbec zlí a úchylní! Akorát se jim prostě někdy práce zcela nedaří ... :-)) Parádní kousek, svěží a zábavné!! ()

playboxguest 

všechny recenze uživatele

Že to někoho nenapadlo dřív. Černá komedie s několika povedenými nápady a hlavně s luxusním námětem o tom, jak dvojka buranů (neškodný Alan "většinou jen přihrávám" Tudyk a my pleasure Tyler "Sock z Reapera" Labine) koupí chatu a rozhodne se dát jí do kupy zrovna v době, kdy si vyrazí na výlet parta puberťáků, která zjevně nakoukala moc buranských hororů, tudíž se v jejich logice buran automatický rovná vrah. Parodická pocta žánru (ačkoli podle mě pořád ještě zbytečně krotká). ()

ricci.s 

všechny recenze uživatele

Prvá polovica sa mi páčila, v druhej to už začalo trocha kolísať. Ale ako paródia to rozhodne nebolo zlé. Párkrát som sa zasmial, ale žeby som dostával záchvaty smiechu, to sa taktiež povedať nedá. Keď pozerám na tie hodnotenia, tak som asi predsa čakal o niečo viac. Na jedno pozretie fajn, druhýkrát by sa mi to už pozerať nechcelo a do pamäti sa mi to asi tiež výrazne nevryje. Silnejších 60%. ()

Galerie (112)

Zajímavosti (11)

  • Nominace na cenu Leo, v kategorii Nejlepší zvukový střih. (Čiban)
  • Hoci sa dej odohráva v Apalačskom pohorí v Západnej Virgínii, natáčanie prebiehalo v kanadskej provincii Alberta. (džanik)
  • Vo filme môžeme nájsť niekoľko odkazov na známe horory či iné filmy. Tak napríklad potom, ako Tucker (Alan Tudyk) prereže peň stromu, v ktorom sídlia včely, uteká s motorovou pílou nad hlavou, a prenasleduje jedného z teenagerov, ako tomu bolo vo filme The Texas Chain Saw Massacre (1974). V scéne, kde po záchrane psa uteká Tucker (Alan Tudyk) pred teenagermi, sa zamaskuje pri spadnutom strome blatom a lístím, ako Arnold Schwarzenegger vo filme Predátor (1987). Teenageri ho však následne chytia a zavesia dolu hlavou tak, ako to robil skutočný predátor v uvedenom filme. (Lukoh)

Reklama

Reklama