Reklama

Reklama

Hercule Poirot - Season 12 (2010) (série)


Viděla jsem vraždu (S12E02)

(epizoda)
  • Velká Británie Hallowe'en Party (více)

Ariadne Oliverová se vypravila navštívit svou známou, aby jí pomohla s organizací dětského večírku. Během příprav je zasypána dotazy dětí ohledně svých knih. Dívka jménem Joyce začne tvrdit, že ona sama nedávno viděla vraždu, ale nikomu o tom neřekla, protože si až později uvědomila, že šlo o vraždu. Nikdo nebere Joyce vážně, ale zanedlouho je děvče nalezeno utopené v nádobě s vodou. Ariadne Oliverová se neztotožňuje se všeobecným názorem, že šlo o čin neznámého šílence, a žádá o pomoc Hercula Poirota. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (88)

necisty 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Na momentálně posledních dílech jde opravdu vidět jak jejich kvalita neustále stoupá, staří herci se občas vrací, ale berou svou úlohu nanejvýš vážně. Režii přebírají ostřílení mistři a celkově audiovizuální pohled je dokonalý. Tajemnost tohoto dílu by se dala krájet. Nechápu, kde na to berou dostatek financí, když se jedná pouze o TV film. Je škoda, že Hercule nesleduje mnohem víc lidí, než kolik by si zasloužil. Sucheta opravdu obdivuji, bez něj by to nebylo ono a díky jeho výkonům patří k hereckým špičkám, ne každý herec by zvládl utáhnout tolik dílů a přitom vypadat pořád jako dokonalý belgický detektiv. Pevně věřím, že s ním zvládnou natočit vše. Na tomto díle se mi ještě líbil hodně rozuzlený závěr, před kterým už to vypadalo, že vše skončí, ale bystrému pozorovateli docházelo, že je toho ještě spoustu nevysvětleného a neříkám, že mi pár věcí nedošlo, ale rozhodně se mi líbilo to emoční vypětí mezi všemi postavami. ... Přinesu portské, nevím které přesně zvolit, teď když už nemáme muže v domě. ... Hodně z vás se popálí, oheň to je jazyk zlý, per se s drakem. ... Halloween, zahrada, 3 vraždy. ()

Gemini 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Jedna z nejpůsobivěji vizuálně pojatých epizod "seriálu", ale zároveň jedna z dějově respektive detektivně nejvíc haluzových. A samozřejmě unikátní i tím, že zde poprvé je přímou obětí (čímž říkám, že nepočítám Orient Express, kde šlo o retrospektivu) vrahovy zvrácené mysli dítě. Jinak samozřejmě vysoký řemeslný a výpravný standard je zachován, takže těžko jde toto Vidění Vraždy nějak strhat. 70% ()

Reklama

Šandík 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Tvůrci opět nezklamali a nabídli hodinku a půl poctivé filmařiny, plné výborného herectví, v čele se stále skvělým Davidem Suchetem. Tradiční je ovšem i moje brblání na adresu předlohy. Ta sice rozhodně nepostrádá některé velmi originální nápady, ale v celku opět působí dosti násilně. To je ostatně dobře vidět právě v "naší" filmové adaptaci (to, že papír snese víc než filmový pás, ostatně není nikterak originální postřeh). Ač se herci snažili sebevíc, scéna "oběti" v závěru je pravděpodobná asi tolik, jako universitní skripta uložená v knihovničce mé babičky... celkový dojem: 70% Zajímavé komentáře: Klariska (já to říkám pořád, že dabovaný Suchet je bezmála poloviční ;o) ()

chlievik 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Skutočne vynikajúca atmoška, krásny a temný anglický vidiek, hudba v pozadí, doslova "cintorínová" scenéria, šialené prostredie, smutná, osamelá a uzavretá záhrada, strašidelný Halloweensky večierok nič netušiacich detí, jesenné lístie, súmrak dňa, a hororové prestrihy do noci, búrky a blesky, a medzi tým všetkým bylinkový čaj, uzdravujúca sa Ariadne, a ladne vraždené deti. Vymyslel som niekoľko možností, ale presnú verziu rozuzlenia som neuhádol. Detaily som si pozrel niektoré až na druhýkrát cez archív, niektoré mi ušli, a to je vždy ten pravý Poirot, keď ma "dostane" a neprídem im na uzol, v tom je to čaro, to krásno, tie kombinácie uhádnem len čiastočne a potom ma vždy niečim prekvapia, v tom je epizóda Poirota kvalitná, keď to ostáva zatemnené až do posledného momentu. Vizuálne je to tiež veľmi dobrá epizóda, najma žltá, zelená, hnedá, béžová, oranžové tekvice a mŕtve vrany zavesené na stromoch, plus akoby tu a tam sa prenesie kamera do ríše snov, do akejsi psychedélie, ako v obrazoch od Van Gogha, ktoré padajú do jednej strany, tu a tam obrazy snímané nakrivo.... Moja mama akurát hraje na PC nejakú hru, vo vedľajšej izbe, a cinká to vždy keď trafí trojkombináciu, nejaké guličky, Poirot už skončil, ale ja stále počujem v tých cinknutiach akoby spev detí: 'Chnip chňap dráčik, chnip chňap dráčik, neber veľa už máš dosť, veď chamtivosť nie je cnosť, chnip chňap dráčik...' :)) Jedna z najlepších epizód. A pozeral som ju akurát dnes na Halloween. ()

FireTight 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Poirot jako kriminální příběh s prvky (klasického, ne toho dnešního) hororu? No tak to si dám líbit a zcela po právu patří tento Poirot mezi ty nejlepší, jaké byly v letech 2009/2010 natočeny. Přispívá k tomu nejen opět vynikající Suchet a výkony ostatních herců, ale také docela dobrý a hlavně zamotaný příběh s až nezvykle vysokým počtem vražd (šest mrtvol jsem ještě v žádné detektivce od Agáty neviděl, teda co si vybavuju) a taky ta atmosféra, která mi svojí mysteriózností chvílemi připomínala až Vraždy v Midsomeru. Jen ta zmínka o Československu se autorům (autorce) fakt nepovedla, dívka s takovým jménem pasuje spíš do Ruska než k nám! :) ()

Galerie (10)

Zajímavosti (5)

  • Mladá opatrovateľka Olga, jedna z postáv a zároveň podozrivých, prišla v rámci charity z Československa. (Autogram)
  • Literární předloha umisťuje děj do 60. let 20. století. Seriálová adaptace je však z období 30. let. (alanwilder)
  • Děj, včetně závěrečného rozuzlení, prošel mnoha úpravami, které bychom v knize hledali marně. Jedno z nejdiskutovanějších témat pod tímto dílem je jméno Olgy Seminoffové, která v knize nepochází z Československa, ale z Hercegoviny. (alanwilder)

Reklama

Reklama