Reklama

Reklama

Konec světa ticha

(TV film)
  • Francie Vacarme en haute mer (více)
Francie, 2012, 52 min

Obsahy(1)

Začínáme rozumět řeči mořských savců. Dovolíme, aby tito inteligentní tvorové ztratili schopnost komunikace v hlubinách moří? Biologové zase pokročili v dekódování delfíního jazyka. Kochají se nádherným podmořským zpěvem keporkaků a dalších obřích kytovců. Ale ropné plošiny, průzkumy těžařů, vojenské sonary i tisíce obřích tankerů a dalších obrovských plavidel vytvářejí ve světových mořích pro život nebezpečný permanentní zvuk. V něm ztrácejí vzácní obří mořští savci schopnost komunikace při hledání svých druhů i potravy. A často se v rozlehlých mořích už nedokáží ani orientovat. Oceány už nejsou světem ticha, jak ho znal Jacques-Ives Cousteau. (Česká televize)

(více)

Recenze (3)

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Ja mám šťastie. Za pár dní dní už druhý dokument s veľrybími zvukmi, pri ktorých si dávam do uší vatu Lidl a aj tak nepomáha. Ako dobre, inak pekný dokument pre tých, ktorí sa chcú rozprávať s vorvaňmi a delfínmi: https://dokumenty.tv/konec-sveta-ticha-dokument/ ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Překvapila mě pasáž pojednávající o tom, že vodní tvorové dnes jako by žili ve velkoměstě. Na rozdíl od minulosti je s expanzí civilizace pod vodou randál. Dříve bylo slyšet na tisíce kilometrů, nyní jen na deset. Zvuky bucharu, vrtačky, dělbuchy z podzemním průzkumů ropy zněly děsivě. ()

Reklama

Autogram 

všechny recenze uživatele

Porozprávať sa s delfínmi je stále sci-fi, ale máme aspoň istotu, že používajú bohatý jazyk, ktorého štruktúra je pre nás celkom nepochopiteľná. Ale vieme, že ich mláďatá majú mená, ktorými ich matka vie zavolať. To sú len malé detaily komunikácie, to hlavné, na čo sa dokument sústreďuje, sú problémy veľrýb s neuveriteľným hlukom v oceánoch. Spôsobujú ho samozrejme ľudia svojimi aktivitami, lodné motory, skrutky a prevodovky, hľadanie ropy vzduchovými delami a vojenské sonary. Zhora, zo vzduchu sa to zdá nepodstatné, ale stačí sa ponoriť a zvuk vyzerá ináč. Pre veľryby tento hluk zamorí oceán na vzdialenosť tisíc kilometrov a tak ich ohluší a tým aj oslepí. Potom sa netreba čudovať nad smutnými výjavmi na pobreží. Riešenie tu je, ale, ako ináč, peniaze nepustia, pretože tiché lode sú drahšie, hoci sa vyrobiť dajú. ()

Galerie (8)

Reklama

Reklama