Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Ovdovělá Anna Mráčková (V. Galatíková) věnuje všechnu svou energii dcerám, které rozmazluje, a dívky toho dokážou plně využívat. S matkou žije starší dcera (D. Erychlebová), provdaná za studenta (J. Čenský), který ale nestuduje, a o jejich dítě se stará babička. Mladší dcera (V. Jeníková) lenoší, nechodí do školy, hrozí jí, že nebude připuštěna k maturitě. A máma dře za holky, bere si dokonce i druhou práci a málem se zhroutí. Nakonec navštíví psychiatra (F. Husák), ve kterém pozná svého někdejšího ctitele. A ten jí skvěle poradí… (Česká televize)

(více)

Recenze (38)

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Babička ne, ale ten, kdo dospěl k závěru, že to byla komedie. Galatíková se zmítala mezi neskutečně špatně hrajícími kolegy (mám pocit, že kvůli tomu i ona podala výkon, za který se musela stydět) a v samém závěru ještě musela předstírat, že je okouzlena krásou Františka Husáka. To by se snad jediné dalo vyložit jako komický moment. ()

sandinista 

všechny recenze uživatele

Maminku/babičku (V. Galatíková) vykořisťují dvě svině převlečené za dcery (V. Jeníková, D. Erychlebová) + hnida zeťák (J. Čenský) - obdarován geniálním knírkem a jeho hra opilosti mě fakt pobavila: "neuzavřel jsem ročník, neuzavřel" :-D. Gradace neůnosné atmosféry je na můj vkus příliš dlouhá v porovnání s krátkým vyvrcholením filmu. ()

Reklama

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Trochu prodloužená dosti smutná bakalářská povídka. 1)  Inscenace je plná absurdních neživotních situací. Nadsázka ji posouvá do jakési až surreálné podoby._____ 2)  Celou dobu jsem čekal, kdy se naplní, co je v názvu, kdy matka přestane tolerovat chování svých dcer, kdy se tedy zblázní. A ono furt nic. A když konečně přepne z modu "trpící obětavá babička" do modu "crazy old lady", nezbývá už čas...na nic._____ 3)  Vhled do rodiny mizerné matky je docela příznačný. Matka nezvládla výchovu svých dcer, jejichž chování dobře předvádí, kde a v čem pochybila. Matka pořád mentoruje, ale jakmile dojde na činy, všechno dělá stále špatně._____ 4)  Oblečení dcer rozhodně neodpovídá faktu, že celou rodinu i s přiženěným nemakačenkem (čtyři + dítě) živí matka ze svého platu nějaké řadové úřednice._____  5)  Postavy jsou charakterizovány na první dobrou - snem ožralého burana jsou holky, matka je bláhová, dcery rovněž, psychiatr jako deus ex machina má jediný trochu rozumu a podobně._____  6)  Ale jinak jde o pěkné připomenutí dobových reálií - oblečení, zařízení bytu, účesů i chování._____ 7)  Za zmínku stojí knírem k nepoznání zohyzděný 21letý Jan Čenský (fotograf Vašek) či roztomilý 20letý Ondřej Vetchý (Roban, nápadník mladší dcery). ()

LadyPupu 

všechny recenze uživatele

Rozlišit tenkou hranici mezi mateřskou láskou, výčitkami z rozpadu rodiny (i když nezpůsobeného vlastní vinou) až po opičí lásku je neskutečně těžké. Věře Galatíkové se to nepovedlo a sklidila co zasela. Babička se zbláznila rozhodně není komedie. Je to v podstatě dost smutný film s množstvím komických (nebo snad nechtěně trapných) prvků (intermezzo s focením v bytě, Císler jako WC hygienik, strašidelné účesy všech účinkujících...), které jakoby patřily do úplně jiného filmu. Krejčík z toho tentokrát nevyšel se ctí, herecky je to taky bída (vyjma Husáka, který ani moc nehrál, jen prostě byl a jeho civilnost mě hodně bavila). Přes veškerou moji kritiku to určité dobré momenty má. ()

Flakotaso 

všechny recenze uživatele

Docela odvázaný televizní film. Mladí zde nosí zásadně pestrobarevné oblečení a úzké knírky, blonďaté sestry Erychlebová a Jeníková se rozhodně nechovají jako stydlivé domácí puťky a zapálený fotograf Čenský si v těžké opilosti prozpěvuje "V Hodoníně za vojáčka". Nejlepší scénou je ale rozhodně domácí focení modelek a sleazy Císlera za zvuků známého songu Focus od holandské skupiny Hocus Pocus, Krejčík tedy předběhl Edgara Wrighta skoro o 40 let. Nakonec ani to závěrečné vyznění není tak špatné. Psychiatr dokonce Galatíkové správně vysvětlí, že příčinou jejích problémů je zejména komplex nepostradatelnosti a je třeba brát věci na lehčí váhu, přestože se už nedozvíme, zda má její následná změna trvalejší charakter nebo se jednalo pouze o ojedinělý "poučný" incident. ()

Galerie (5)

Zajímavosti (1)

Reklama

Reklama