Reklama

Reklama

Keď ich krajinu napadne nepriateľ a ich rodiny zajmú, rozhodne sa skupina ôsmich tínedžerov vytvoriť bojovú jednotku...
Skupina austrálskych stredoškolských kamarátov z malého mestečka sa vyberie na výlet do prírody. Cestou zazrú nad svojimi hlavami prelietavať vojenské lietadlá. Mladíci netušia, že ich vlasť napadol nepriateľ. Po návrate domov zistia, že sa Austrália ocitla vo vojne s Japonskom a ich sú v zajatí. Hoci nemajú za sebou žiadny vojenský výcvik, iba svoje odhodlanie a statočnosť, rozhodne sa skupina charakterovo rozdielnych 16-ročných chlapcov vytvoriť partizánsku jednotku a spoločne bojovať proti nepriateľovi... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (90)

JFL 

všechny recenze uživatele

Film, stejně jako knižní předloha, je australskou variací na osmdesátkový americký flák "Rudý úsvit", a stejně jako on spojuje prvky filmů pro mládež s válečným dramatem. Zatímco "Rudý úsvit" kladl důraz na válečné motivy, australský příběh upřednostňuje teenagerská témata, a především "Rudý úsvit" je machistický, kdežto "Tomorrow, When the War Began“ je vyprávěné dívkou. Kniha, přesněji řečeno série sedmi knih, platí za jeden z předních australských bestsellerů pro teenagery. Výtečná (z hlediska aktualizace pro dnešní dobu) filmová adaptace první knihy je v souladu s tím bravýčkovským fotorománem přesazeným ze školy či klubů do války. Vyprávění klade důraz na psychologii a vztahy, byť v rovině pro mládežnická vyprávění typické povrchnosti, afektovanosti a doslovnosti. Na jednu stranu lze litovat, že tvůrci k předloze nepřistoupili konstruktivněji a nezaměřili se více na motivy, které mohly být dramaticky nosné (výraznější emancipace, opravdová psychologie i zdůraznění střetu teenagerské naivity s fyzičností války). Na druhou stranu je třeba uznat, že jako film pro mládež je "Tomorrow" vítanou "alternativou" oproti středoškolským muzikálům či emo upírům a pokud doje i k realizaci dalších dílů, rýsuje se zde dobrá generační série. Jednoznačné pozitivum série spočívá v tom, že v rámci žánru děl pro mladé eliminuje idealizovaný obraz středoškolského prostředí a podstatné motivy (přátelství, láska, dospívání) zdůrazňuje právě tím, že je zasazuje do válečné situace. Samozřejmě, že z cynického dospěláckého pohledu jsou film i série knih naivní hloupost (především z hlediska vojenské či guerillové taktiky), ale pro své cílové publikum představují ideální dílo, neboť motivy spojené s dospíváním převádějí do neotřepaného rámce. Výmluvně to stvrzuje přehled hodnocení na IMDB, kde film nejvíce bodů získává od žen, především pak dívek mladších osmnácti let. 7/10 ()

maddy 

všechny recenze uživatele

Nič svetoborné, ale ani žiaden veľký prúser. Zameranie pre násťročné publiku mi nevadilo, najväčší problém filmu je jeho pokus o humor ako z treťotriednej teen komédie v scénach, do ktorých sa naozaj nehodí. V jednej chvíli sa film tvári ako smrteľne vážna dráma, a v zápätí nasleduje humorná scénka, resp. dementné správanie postáv, pri ktorom ostáva rozum stáť. Keď dôjde na akciu je to celkom napínavé ... bohužiaľ, keď akcia ustane a nastupuje na rad scénar, ktorý vkladá hercom do úst vety ako z mexickej telenovely, tak to ide dole vodou. Celkovo 2,5* ()

Reklama

AppleCore odpad!

všechny recenze uživatele

Já mam tyhle Vánoce fakt strašnou smůlu. PPL mi nedodali dárek, druhej dárek nefungoval, došlo k brutálnímu přepadení a dneska jsem dokoukal už druhej film, kterej zasluhuje odpad. Pokud tohle všechno neznamená, že rok 2011 pro mě bude perfektní, tak už nevim. Teď k filmu samotnýmu: Ono by to nemuselo bejt vůbec špatný, kdyby se ovšem napsal nějakej solidní scénář, vyloudil slušnej rozpočet a našel režisér, kterej by byl trochu schopnej. Problém spočívá v tom, že to všechno působí jako pilot k nějakýmu hroznýmu seriálu, kterej je financovanej kapesnym desetiletýho dítěte, který se zároveň ujalo režie a obsadilo o pár let starší kamarády. Snaží se to bejt cool a to předevšim explozemi, kdy vždycky kousek čehosi ne/efektně prolítne před kamerou. Když se střílí, tak se to pokouší působit strašně dynamicky, zatim co se divák směje. A když se mluví tak už jde veškerá vážnost stranou. Prostě stupidní debilita plná klišé se špatnym scénářem a špatnym režisérem (neříkám však, že bych byl lepší ;). Uznávám ale, že jsem se bavil víc, než u posledního dílu Saw, kterej mě mučil před pár hodinama. I tak odpad. ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Bylo jich sedm. Byli to mladí a odvážní australané, kteří neváhali bránit svoji domovinu, která byla napadena zákeřným japonským nepřítelem zrovna, když vesele a bezstarostně kempovali na místě zvaném Peklo. A to pravé peklo jim po návratu z divočiny teprve začne. Film působí jako seriálový pilot. Je lepší u něho nedrtit moc mozkové závity, protože v okamžiku, kdy se začnete moc shánět po detailních info, je scénář děravý jako australské řešeto. O válečném konfliktu se nedozvíme prakticky nic. Film často vypadává z tempa a ožívá v několika slušně odvedených akčních scénách, které sahají svým výbušným zpracováním nad možnosti filmu. Levný vizuál ale na atraktivitě snímku příliš nepřidá. O nepříliš známých hercích se dá prohlásit, že jim role seděly a nikdo nebyl vyloženě otravný. Výpadky v tempu, které absolvovaly metodu dialogy/akce, nemusely být tak časté. Závěr jednoznačně signalizuje pokračování příště a nebráním se mu, pokud bude řada věcí ve filmu objasněna a akce bude mít navrch nad notoricky obehranými dialogy. Tvůrci nedali vyniknout dostatečně australským exteriérům, a tak je do příště čeká řada napravování toho, co ve filmu nebylo vybroušené, anebo dokonce rušivě překáželo. Nechám si tedy rezervu v hodnocení, protože spřízněný snímek Red Dawn mě teprve čeká a snad nebude působit tak "televizně". Mé hodnocení: 60% ()

noriaki 

všechny recenze uživatele

Naivní australská variace na Rudý úsvit. Parta osmi puberťáků zapomenutých za nepřátelskou linií se snaží porazit invazní armádu pochodující do jejich země. A kupodivu ne v soutěži krásy, ale pomocí propracované guerilly. Scénarista si s bojovými vlastnostmi obou stran nepěkně pohrál. Kdyby byli okupanti tak neschopní, tak nezvládnou ani vojenskou přehlídku. Na druhou stranu, kdybych měl takových osmnáctiletých krasavic celou divizi, tak projdu světem skrz naskrz jako Alexandr Veliký. Film se snaží i o určitý emocionální přesah a poselství o nesmyslnosti války, ale zoufale v tom selhává. Přesto se nedá říct že je špatný či zbytečný. Jak snímek, tak série knih podle kterých byl natočen míří na mladé publikum a z jejich pohledu by měl být posuzován. Nakonec dobrá zpráva, většina čerstvě zletilých vojáků přežije i do avizovaného druhého dílu. ()

Galerie (35)

Zajímavosti (7)

  • Natáčanie prebiehalo v Austrálii, konkrétne v štáte Nový Južný Wales, primárne v regiónoch Blue Mountains, Port Stephens, Raymond Terrace. (Real Tom Hardy)
  • Producenti mali v pláne natočiť ešte ďalšie dve filmové pokračovania. Nakoniec vznikla televízna adaptácia v podobe seriálu. (Real Tom Hardy)
  • S výdělkem 13 000 000 amerických dolarů se v Austrálii jednalo o nejvýdělečnějším film roku 2010. (sir-dave)

Související novinky

Aaron Eckhart je moderní Frankenstein

Aaron Eckhart je moderní Frankenstein

09.10.2011

Jednou si už komiksového ošklivce zahrál (snad není potřeba připomínat, kterého). Zkušenost si zopakuje díky adaptaci grafického románu I, Frankenstein od Kevina Greviouxe, jednoho z tvůrců série… (více)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno