Reklama

Reklama

Pan Wonka a jeho čokoládovna

  • USA Willy Wonka & the Chocolate Factory (více)
Trailer

Obsahy(1)

Americký pohádkový muzikál z roku 1971 nás zavede do městečka, kde stojí tajemná továrna vyrábějící tu nejlepší čokoládu na světě. Jednoho dne její majitel Willy Wonka (Gene Wilder) ukryje v čokoládách zlaté kupony. Děti, které je najdou, pozve na návštěvu své továrny a slíbí jim do konce života posílat cukroví zdarma. Nikdo však netuší, jaké překvapení děti v továrně čeká! (Warner Home Video CZ)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (116)

vydumnica 

všechny recenze uživatele

Willy Wonka & the Chocolate Factory by si po príbehovej stránke zaslúžil vyššie hodnotenie, predsa len je to poučný film s peknou myšlienkou a vhodný pre divákov každého veku. Muzikály hodnotím trošku prísnejšie, pretože ich mám veľmi rada a v tomto prípade sa mi tie muzikálové čísla nepáčili, boli veľmi slabé. Čo sa týka výpravy, beriem do úvahy rok vzniku a malý rozpočet, ale je to žiaľ veľmi poznať. Veľmi skromná výprava mohla byť teda zabalená ako obyčajný cukrík do krásneho obalu, aby pôsobil menej obyčajne a tým luxusným obalom mohli byť práve lepšie pesničky a choreografia. Továreň na čokoládu v tejto pôvodnej verzii o Wonkovi a Charliem už v dnešnej dobe pôsobí zastaralo a nemyslím si, že svet sladkostí má teraz rovnaký efekt na deti ako mal predtým. Každopádne je to pekné, miestami aj vtipné a zábavné, ale nemôžem povedať, že som sa ani chvíľu nenudila. Gene Wilder myslím si je ako Willy Wonka dobre obsadený a takisto aj malý Peter Ostrum ako Charlie, ktorý dovtedy ani potom už nikde nehral. Ako bonus som získala tip na výlet, mestečko Nördlingen v Bavorsku vyzerá naozaj zaujímavo a lákavo, len škoda, že tá čokoláda tu nevyzerá chutnejšie. V porovnaní s novou verziou (2023), ktorá príde do kín čo nevidieť a súdiac podľa traileru bude podľa predpisov obsadená všelijako farebne, táto verzia iste ste si všimli je biela ako biela čokoláda. 65%. ()

ClintEastwood 

všechny recenze uživatele

Přesto, že má film na krku skoro pět křížků, je dodnes skvělou podívanou pro malé i velké diváky, plnou barev, zábavy a chytlavých písniček. Gene Wilder jako pan Wonka - je neuvěřitelně charismatický podivín, se kterým bych se klidně také vydal na neočekávanou exkursi mezi Umpa-Lumpy, do továrny na čokoládu. Tento snímek v dětství hodně ovlivnil Tima Burtona a v dospělosti ho pak inspiroval k natočení remakeu s Johnnym Deppem. Ten si také dopřeji, jen co svoje filmové menu proložím něčím méně sladkým... ()

Reklama

Laxik 

všechny recenze uživatele

Odškrtávám si ze seznamu další zámořskou pohádkovou klasiku. A zase jsem měl problémy to všechno strávit. Tentokrát ale chápu, že se jedná o film, který musel dětem učarovat a dospělí ho milují protože nostalgie je silnější než rozum, ale pro dospělého neamíka je tahle cukrkandlová exhibice mimo jeho chápání světa. Aspoň že to není tak hrozné jako Burtonův remake. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Detský film, ktorý si užijú možno viac dospelí. Niekoľko vydarených vizuálnych fórikov, absolútna dada atmosféra a nedopovedanosť osudov zvyšných decák (tu bol Burton doslovnejší). Stuart si dáva načas, do továrne sa dostaneme pomaly až v polovici, ale to šialenstvo okolo zháňania lístkov nie je o nič horšie, ako následný okázalý vedomý gýč. Pôsobí to podobne ako Marry Poppins viac britsky, ako americky, čím si ma tvorcovia taktiež získali. Pesničiek nie je nijako prehnane veľa a neotravujú. ()

joker.george 

všechny recenze uživatele

Až skon Genea Wildera mě donutil se na film podívat a musím říct, že mě tato verze oslovila více než pozdější adaptace. Chvíli ale trvá, než se do továrny dostaneme, před tím se akorát stihnout utvořit charaktery, ale písničky v této části patří k těm slabším a příběh se pochopitelně ubírá pouze k jednomu bodu. Ale už i tady není nouze o jemný humor, kterého ještě přibude s nástupem Willyho Wonky, celkově ale s ním chytne film druhou mízu a je rázem živější, zábavnější a na konci nasadí i menšího brouka do hlavy. (Netflix) ()

Galerie (128)

Zajímavosti (45)

  • Kvôli nízkemu rozpočtu (tri milióny dolárov) bol film natočený v Bavaria Film Studios v Mníchove. Okrem štúdiových scén sa v Nemecku točili aj exteriéry. V záberoch, kde Charlie (Gene Wilder) pobehuje mestom, možno zazrieť v stánku nemecké magazíny, billboard s reklamou na cigarety Ernte 32 alebo logo siete nemeckých lekární Aphoteke. Pri výbere miesta pomohla aj mestská plynáreň v Mníchove, ktorá slúžila ako kulisa pre čokoládovú továreň. (macadle)
  • Pre Charlieho mesto, ktoré je možné vidieť vo Wonkavatore počas letu v záverečnej snímke, boli použité letecké snímky mesta Nördlingen v Nemecku. Zaujímavosťou tohto mesta je, že sa nachádza v kráteri, ktorý vytvoril náraz meteoritu. (macadle)

Související novinky

Willy Wonka shání obsazení

Willy Wonka shání obsazení

06.06.2018

Studio Warner Bros. by rádo další miliardový úspěch a jedním z projektů, který by této mety mohl potenciálně dosáhnout, je remake oblíbené muzikálové klasiky Pan Wonka a jeho čokoládovna. Ten se… (více)

Reklama

Reklama