Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Do dnešního cyklu Pohádka pro pamětníky jsme pro vás vybrali jednu z Jižních Čech. Je sice poněkud strašidelná, ale bát se nemusíte, vždyť ani Kačenka (Z. Ondrouchová) není žádný strašpytel. U smutného hospodáře (Z. Martínek) nechtěl nikdo sloužit, jen kurážná Kačenka to na doporučení kmotřenky Apolenky (L. Havelková) zkusila a hned věděla, proč tu žádný pomocník dlouho nevydržel. A protože byla odvážná a měla ještě odvážnějšího milého Vincka (P. Štěpánek), postarali se společně o to, aby na statku přestalo strašit. (Česká televize)

(více)

Recenze (18)

kingik 

všechny recenze uživatele

Tak tohle byl solidní horor kryjící se za označením pohádka. Přiznám se, že fakt jsem se u toho bál. Pustit to dětem, tak zkoprní strachy. Osobně bych nechtěl sloužit v hospodářství, kde se po večerech mydlí strašidelné stíny dvou rozhádaných čeledínů. Taková Kačenka to zkusila a fakt jí bylo ouzko. Vyhnat ze statku strašidla dá pěkně zabrat. Jeminkote, krindapáníčku, takové pěkné pohádky už se dneska netočí. 100% ()

topi 

všechny recenze uživatele

Krásná pohádka s pěknými kulisy a nádhernou jihočeštinou. Jedna z posledních rolí předčasně zemřelé krásné Zuzany Ondrouchové. Z dětství si pamatuju ty světýlka v oknech a sukovicemi si bijící černí čeledíni. Tenkrát se točily krásný pohádky a specialisté byli Věra Jordánová a také Vlasta Janečková. ()

Reklama

Jezinka.Jezinka 

všechny recenze uživatele

Kdo bude agresivní a lakomý, z toho bude strašidlo a která bude hodná, pracovitá a statečná, provdá se za Petra Štěpánka. Poselství téhle pohádky pro hodně malé děti je jasné. Hezké kostýmy, krásná kombinace kulis a opravdových reálií (živé slepice a králíci), krásný ústřední pár, sympatická pohádková kmotřička a echt pohádkový dědeček Pešek. ()

dr.fish 

všechny recenze uživatele

Osobně nemám nic proti pohádkám, ale tahle je opravdu pro ty nejmenší. Příběh velmi nekomplikovaný a pokud čeká divák zápletku, nedočká se. Ve stavení straší a protože se najde statečný chasník, který rozežene strašidla, vše dobře dopadne. žádný komplikace, žádný zádrhel, konec a zvonec. Trochu málo na ten poplach v maštali. Aspoň že na dvorečku mezi kulisami běhaly opravdové slepice!!! 60% ()

Schlierkamp 

všechny recenze uživatele

Československá krátká televizní pohádka z jihočeského prostředí o pracovité Kačence (Z. Ondrouchová, žel bohu to byla pro mladou krásnou herečku její poslední role před jejím předčasným skonem), která našla službu na statku, kde v noci straší. V maštali se tam o půlnoci bijí sukovicemi dva černí prokletí čeledínové a hádají se o ukradené peníze a smutný hospodář Z. Martínek neví, jak kletbu zrušit. Na tancovačce prozradí Kačenka tajemství svému milému Vinckovi (P. Štěpánek), který má pro strach uděláno a ihned se rozhodne hospodářství zbavit prokletí. Onen Vinckův vítězný souboj s přízraky v maštali trvá pouze několik vteřin a vypadá to, jakoby ani nemusel vyvinout nějaké úsilí a tento jeho hrdinský čin tak ani nestojí za řeč. Nesoulad mezi dlouhým úvodem a přípravou k tomuto příliš krátkému a navenek banálnímu osvobození statku vnímám jako velký nedostatek, neboť ono potřebné napětí a odvaha, kterou se prezentuje hlavní hrdina, se v tomto případě jaksi nemohla projevit. Celkově dostal P. Štěpánek málo prostoru, více než bojem o srdce své milé zaujal interpretací lidových písní na taneční zábavě. V dalších rolích se objevil L. Pešek jako bylinkář Jíra a kmotřička Apolenka v podání L. Havelkové. Režisérka V. Jordánová natočila spíše podprůměrnou pohádku, ve které se sice dali z počátku zaznamenat jisté strašidelné prvky, ale nezvládnutou hlavní dramatickou částí, vyšli vniveč. ()

Galerie (3)

Reklama

Reklama