Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V červenci 2007 se vydala tříčlenná expedice trabantem Hedvábnou stezkou do pouští střední Asie. Na tachometru malého žlutého trabanta se otáčí patnáctý tisící kilometr. Pod jeho koly zmizela polovina Evropy i většina států střední Asie. Po šesti týdnech strávených v jeho nerozměrných útrobách společně projeli Dan Přibáň, Vladislav Růžička a Jan Martin Kozel střední Evropu, Balkán, Turecko, Írán a Turkmenistán, aby se v uzbeckém Samarkandu jejich cesta opět zlomila na západ a přes Kazachstán, Rusko a Ukrajinu je dovedla domů. (Doc Alliance Films)

(více)

Recenze (116)

bearmeedek 

všechny recenze uživatele

Trabantí filmové cestování jsem začal nejprve posledním dílem a teď jsem přeskočil na první. Extrém mezi těmito dvěma díly je znatelný. Tak jako u Do posledního dechu je zaměření více na osobní příhody a strádání, Hedvábná stezka toto postrádá a věnuje se převážně ukázce cizích končin. Z tohoto cestopisu je cítit amatérské zpracování, které nic nemění na zajímavé cestě a „hrdinství“ sériového a neupraveného bakeliťáku. Punc "filmu" ovšem dodává komentář Miroslava Táborského. ()

ScarPoul 

všechny recenze uživatele

Nejedná sa o žiadneho Paľa Barabáša, a už vôbec nie o zaujímavé postrehy Karla Pilkingtona z An Idiot abroad. Aj napriek tomu, že nápad je hodný zlata, o kultúrach ktoré mali tú česť figurovať v dokumente a v konečnom dôsledku aj o hlavných aktéroch sa nič nedozvedáme. Aj Cestománia produkovaná čtv je nepoznateľne poučnejšia ako toto. Chýba tomu nejaký presah, nejaká zaujímava myšlienka a niečo čo by nás prinútilo vybrať sa na tie miesta, alebo nebodaj kráčať po rovnakých cestičkách ako tvorcovia. Pri takom nápade to rozhodne zamrzí, ale nehádžem flintu do žita. Chcem si pozrieť všetky Přibáňové dokumenty, pretože kauzálne je to čo príde vždy lepšie ako to čo prišlo. Beriem to teda ako test určitých schopností, kde si tvorcovia bezpochyby uvedomujú všetky klady a zápory čo im tvorba tohto filmu priniesla a verím že ďalšie ich počiny budú uspokojivé aj pre mňa. Z toho dôvodu dávam tri - aj keď je to hodnotovo na dve. ()

Reklama

char_t 

všechny recenze uživatele

Akce to musela být parádní, ale je hodně vidět, že natáčení bylo pro účastníky vedlejší... Během 57 minut pak nedokázali pořádně zachytit ani krásy projetého území, ani strasti cestování trabantem, a celé to vyznělo tak trochu naprázdno... Spíš takové lepší domácí video z dovolené, než profi cestopisný dokument :-) ()

mcleod 

všechny recenze uživatele

Expedice byl dobrý počin... ale ten dokument už ne. Z něj bylo jasně zřetelné, že hlavního šéfa expedice zajímá víc jeho trabant, než země, kterými projíždí. Památek bylo ukázáno poskrovnu, život lidí snad vůbec ne, ale o trabantu jsem se toho dozvěděl víc než za celý můj dosavadní život. Na DVD oceňuji vcelku vyčerpávající informace o expedici, včetně poněkud směšného shrnutí nákladů. Kamera za 130 000 na amatérské video, notebook za 30 000 na ukládání fotek :-) No nebyla to příliš nezávislá expedice. ()

rekkky 

všechny recenze uživatele

Výborně zfilmovaná expedice po stále existující obchodní Hedvábné stezce, jejímž úkolem a náplní není žádná směna zboží či služeb, ale čistá touha po zdolání nepřejícné trasy. Hlavní roli hraje v dnešní době netypický dopravní prostředek, což je záruka netypických zážitků a dokument funguje jako reklama na cestování, dobrodružství, radosti a nadšení do života ať už v cestě stojí cokoliv. ()

Galerie (25)

Zajímavosti (4)

  • Tato tříčlenná expedice započala v červenci 2007. (ČSFD)
  • Cestovatelský vůz nese typové označení Trabant 601 Universal Combi. Přezdívka vozu byla Egu, což bylo první slovo dcery hlavní postavy snímku Dana Pribáně. (DruidKarel)
  • Expedice urazila více než 15 000 kilometrů. (ČSFD)

Reklama

Reklama