Reklama

Reklama

Bezva chlap

  • Norsko En ganske snill mann (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Ulrik (Stellan Skarsgård) je sympaťák. Asi byste do něj neřekli, že se právě vrátil z basy. Moc toho nenamluví, netrápí ho žádné zvláštní touhy a nic moc od okolí nevyžaduje. Chce jen v rámci možností vést spořádaný rodinný život. Není to ale jednoduché, když jeho bývalá manželka (Kjersti Holmen) je svolná maximálně k jedné “rychlovce”, jeho už dospělý syn (Jan Gunnar Røise) ho skoro nezná a navíc čeká dítě s ženou (Julia Bache-Wiig), která si myslí, že je dávno mrtvý. Jediní, kdo Ulrika bez debat vítají, jsou jeho staří přátelé, gangsteři lokálního charakteru. Seženou mu první bydlení, práci i holku. Ulrik tak začíná nový život opravdu od nuly. Bydlí ve sklepě a kalhotky jeho první holky by nevzrušily ani chlapa, co dostal doživotí. Ulrik navíc řeší ještě jedno dilema: vyrovnání starých účtů. Měl by sprovodit ze světa člověka, který ho dostal do kriminálu. Nebude ale svět nakonec lepším bez jeho gangsterských kámošů? (Aerofilms)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (114)

jakeer 

všechny recenze uživatele

Film, ktorý ani neašpiroval na päť hviezdičiek, no ja sa nehanbím mu ich dať. Absurdný humor tu skvele fungoval, nahlas som sa smial nielen pri bizarných sexuálnych scénach. Popri tom si však film drží aj dramatickú linku a mix emócii vie umne nakombinovať. Dej je najmä o hlavnej postave, tie vedľajšie pôsobia skôr ako kulisy. A paradoxne vďaka tomu film funguje, lebo Stellan podal skvelý herecký výkon. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Pohodový, miestami mierne úsmevný film na vážnejšie spoločenské témy. Veľmi som držal palce sympatickému chlapíkovi, práve prepustenom z väzenia, aby sa úspešne zaradil do spoločnosti. Ako býva zvykom, ide o vec skoro nemožnú, pretože minulosť tá si vás skoro vždy nájde. Ulrik si však aj napriek svojej ťaživej životnej situácii dokáže zachovať svoju charakternú gráciu, je to proste sympoš a gentleman. Nečudo, že sa každá žena, ktorú stretne nad ním zľutuje, dobre mu navarí a ešte ho k tomu aj pochová na svojej kočičke :). Časté, dlhé zábery kamery mi však trochu vadili, tiež na hĺbke problému sociálnych tém sa mohlo ešte trocha popracovať. Inak spokojnosť, lepší priemer. 67/100 ()

Reklama

Caminzind 

všechny recenze uživatele

Ulrik není vyloženě sympaťák a už vůbec ne bezva chlap. Je to otrlý, emočně otupělý kriminálník a sociopat, kterému budiž k dobru pouze jeho nekonfliktní povaha a láska k rodině. Stellan Skarsgård již sympaťákem je, což vede k divákově ambivalenci ve vztahu k postavě, kterou Stellan tak skvěle zvládl. Námět je tuctový a jakoby dělaný pro podbízivé melodrama, kterým je tenhle film však jenom minimálně. To díky režii a všem hereckým výkonům. Příběh je neslaný nemastný, ostatně jako ze života, tj. prozaický. Dialogy jdou někdy do ztracena, což zas až tak nevadí. Chybí však nějaká dominantní scéna, jedna jediná akce, která by celý film ještě pošoupla o hvězdu výš. Takhle jsou to silnější tři. 69% ()

dr.fish 

všechny recenze uživatele

Stellan je prostě týpek....dobrosrdečný zabiják, který se po dvanácti letech vrací z basy. Seděl za vraždu milence své ženy. A snaží se vrátit do života. Syn s ním nemluví, nemá peníze ani moc kamarádů. A všechno probíhá úplně jinak, než jsme zvyklí z amerických filmů. Náš lidský "antihrdina" nejdřív souloží za byt a stravu s naprosto hroznou bytnou, pak ještě s několika dalšíma krasavicema nevím proč a vůbec to s ním jde to od desíti k pěti. Přesto je to humorné a vtipné pokoukání. A Stellan to zahrál dobře- ani nehnul brvou, jen se občas usmál...75% ()

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

Odlehčená báchorka s klasickým schématem o muži, který se po 12ti letech vrátil z chládku, chce začít znovu, ale zároveň se zdaleka nevyhýbá návratům k nevyřizeným účtům ze starých časů, mě asi nejvíc překvapila Stellanem Skarsgårdem v hlavní roli. Nikdy jsem nepochyboval, že jde o výborného herce, ale tady jsem si poprvé plně všiml jeho silného charismatu v pohledu, dokázal mi být jako Ulrik navzdory rozporuplnějšímu charakteru sympatický a víckrát nečekaně zaujmout i jemně humornými rysy své postavy. Dobře napsaný příběh skrývá více zajímavých, zejména vztahových odhalení, zvolené tempo mě nenudilo a temnějšího severského humoru bylo akorát v pravidelných decentních dávkách. Závěr nevnímám jako čirý happy end, aneb už jen samotné spadnutí do něčeho, čemu by se měl bývalý vězeň na svobodě zcela vyhnout, cítím spolu s posléze vykonaným činem (byť v méně očekávané variantě a navzdory jistým okolnostem) i jako částečnou prohru, visicí hrozbu k odhalení a.... a také nebezpečí, že tohle může takový člověk vykonat zas a znovu... prostě bludný kruh, do něhož se Ulrich dostal, kdežto navzdory sympatiím a smyslu pro dobrý skutek očekávat stoprocentní nápravu nelze. Přesto v tomto podání nijak depresivní záležitost, spíše film do pohody, v němž jsem nejvtipnější místa vnímal během příprav a jednání gangsterské party, už od cesty směrem k pořízení důležitého předmětu. „Hlavně se musíme tvářit drsně!“ [80%] ()

Galerie (30)

Zajímavosti (2)

  • Filmovalo sa na viacerých miestach v Nórsku, no najmä v hlavnom meste Oslo. (MikaelSVK)

Reklama

Reklama