Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Režisér Filip Renč vrátil ke kriminálnímu příběhu ze současnosti, když v Centru dramatické tvorby brněnského studia České televize natočil příběh, do jehož hlavních rolí obsadil Simonu Stašovou a Juraje Kukuru a který podle skutečných událostí napsal populární novinář a publicista Josef Klíma. Ten se podle vlastních slov nechal inspirovat skutečností, že "...na bohaté scéně zločinu a lidské špíny obecně přibyla další sorta lidí. Vniknou potají do cizích životů jako paraziti a postupně svého nositele zahubí, ať už existenčně, finančně či přímo fyzicky..." a dodává: "...tak je tomu i v tomto případě, protože náš příběh se skutečně odehrál - bohužel ovšem bez šťastného rozuzlení. Fabulace ho posunuje z pouhé anatomie zla (které je už dnes všude nadbytek a uvrhuje diváka do stále hlubší deprese) směrem k naději. K naději, že přestože se musí řadový občan v džungli dnešní doby spoléhat nejvíc na sebe, má šanci ? pokud nepodlehne malomyslnosti - ubránit se. A to přesto, že jeho situace vypadá často beznadějně." Takto beznadějně vyhlíží i situace zdravotní sestry Věry Podlipné, která sice nemá existenční problémy, neboť zdědila majetek po rodičích, ale které jednoho dne dorazí dopis s opravdu podivným obsahem... (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (102)

blackrain 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Kdyby tu alespoň nebylo tolik nelogičností. Proč si třeba policie nevyžádala opis z matriky? Simona Stašová se snažila, ale nedokázala celý příběh unést na vlastních bedrech. Jan Hrušínský se nám přerodil do rolí bezpáteřních a majetku chtivých zmetků. On s tou svou tváří a úsměvem ještě dokáže divy. Více mohla být ukázana byrokracie úřadů. Ovšem, tady šlo především o krimi zápletku. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

První díl z cyklu Vetřelci a lovci. Trošku nechápu zdejší rošádu, každý díl zde má svůj profil a současně zde má profil i název celého cyklu Vetřelci a lovci, ale tak to jen na okraj. Dá mě docela zabrat se oprostit od alergie na Filipa Renča a jeho reciproční obchody s ODS a nedat rovnou odpad, ale jelikož ta reciproce se týká jinýho filmu, tak to nějak dejchnu. Téma filmu bylo jistě poutavé a zajímavé, ale bylo to s ním jak na klouzačce, s přibývajícím časem, šlo napětí a drama níž a níž a samotnýmu závěru jsem se musel spíš smát. Smích byl i v případě těch snových vizí, to jako kdyby točil Ferda mravenec, práce všeho druhu a za kameoru stál brouk pytlík, opravdu úděsná amatéřina. Silný byl naopak námět, umím si představit, že takový hajzlové co manipulují s daty a může to vést až ke kriminální činnosti na uřádech skutečně sedí. ()

Reklama

PavelZava 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Strach. Simona Stašová zahrála pocity strachu, noční můry a probouzení z šílených snů úplně bravurně a smějící se Juraj Kukura k pocitům jenom přidával. Bezmocnost boje proti úřednímu šimlovi Jo, takže vona je to jenom hra čísel … a psychiatr, který byl nějakej divnej, člověka jistě nepotěší. Myslím, že se pan Renč musel vyloženě bavit při postavách Kalivody (Petr Janiš): Já já jsem jenom otevřel okno a on, podívejte se na něj. Bylo tu , no bylo tu k nedejchání. a Linharta (Vladimír Hauser) “Proč mi tvrdíte, že nesmrdím, když smrdím.“ Kalivoda: Počkejte, co to tam píšete, smažte to. (do počítače) Moje návštěvy se nikam zaznamenávat nebudou … Tak tak to tedy né, abyste na nás oba mohli rovnou před špitálem čekat. Dyť mají všechny počítače nahekovaný a mě budou ozařovat rovnou z auta. … A vy, vy buďte ráda, že po Vás taky nejdou zatim. Zatím. *** Pan Lípa, takovej boháč a má stejný hrníček s broskví jako jsem měl já. *** To, že je někdo paranoik ještě neznamená, že ho opravdu nesledujou. *** Thriller versus logika a nemožné věci je komentováno v mém deníčku (29. Poznámka), bylo to dobrý *** Hudba : Walter Kraft (Opravdu Walter Kraft né Daniel Barták) ()

kajas 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Trošku jsem si připomněla dobu, kdy nám češtinář vykládal o díle Franze Kafky (o tom, jak autor popisoval strach z byrokracie). Když se úřady postaví na hlavu, jste zkrátka bezmocní. Simona Stašová mě opět přesvědčila, že v současnosti patří mezi naše nejlepší herečky. Ten její pejsek byl moc roztomilý, ale to sem asi nepatří ;). Po výborné první polovině už jsem se ale začínala nudit. Dějová linka s doktorem Zahálkou mi přišla hodně nerealistická, uvidíme ale, co přinesou další díly. ()

Radiq 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Sice moc nevěřim tomu, že postava, kterou hraje Kukura, by měla takový detektivní prostředky a sledovací zařízení a že by byl tak moc tajemnej, ale Stašová tomu asi uvěřila. Na české poměry solidní námět, ale to zpracování, to zpracování! To se Renč asi posral a kolikrát ty prostřihy stojí za to. Jako ironicky. Jako že hrůza. Taky to vykreslení některejch postav jako čistě zlejch a zápornejch je až moc jednostranny - jak kdyby to mělo navodit atmosféru, že když se něco sere, sere se všechno a nikdo ti nepomůže... Celkově nic moc, ale jednou se to skouknout dalo. ()

Galerie (32)

Zajímavosti (4)

  • Věra Podlipná (Simona Stašová) dostane obsílku od soudu, aby ohlásila adresu pobytu svého syna. Když však zajde za soudkyní, tak ta jí adresu dá, ale přitom ji údajně nevznali, a proto si Podlipnou pozvali. (Terva)
  • Je zde menší hříčka příjmení, hlavní antagonista příběhu se jmenuje Lípa (Jan Hrušínský), jedna z jeho dalších potenciálních obětí a hlavní protagonistka příběhu se jmenuje Podlipná (Simona Stašová). (Nick321)
  • Točilo se převážně v Brně. Továrna, kde se odehrává část příběhu, se nachází u Blanska a jmenuje se Klamova Huť. Filmovalo se také v Jevíčku. (Marator)

Související novinky

Brno na týden ožije festivalem Cinema Mundi

Brno na týden ožije festivalem Cinema Mundi

16.02.2011

Přemýšlíte, co s načatým březnovým večerem? Chcete si rozšířit své obzory, potkat se se zajímavými lidmi a načerpat atmosféru různých koutů světa? Mezinárodní filmový festival Cinema Mundi představí… (více)

Reklama

Reklama