Reklama

Reklama

Pětidílné drama z blízké budoucnosti od oceňovaného scénáristy Petera Berryho sleduje skupinu postav, mezi kterými nechybí matematik, humanitární pracovník nebo zoufalý otec a kteří se všichni snaží řešit krize svých osobních životů, než se nevědomky zapletou do jedné velké světové záhady.
Stephen Ezard se vrací do Anglie zúčastnit se pohřbu svého bratra Michaela - a nachází svět, který kdysi znával, poměrně nenápadně, ale přesto v určitých zásadních momentech jiný. Bezpečnostní nařízení jsou mnohem přísnější a biometrické průkazy se staly povinností. Prohlídky cestujících na všech hlavních nádražích a letištích jsou běžnou praxí, veškeré veřejné prostory jsou neustále monitorovány kamerami a ozbrojené policejní patroly hlídají ulice.
Stephen se ocitá chycen v sevření mezi rostoucími silami vládních výzvědných služeb a politikou globální bezpečnosti a polosvětem ilegálních uprchlíků a nové třídy „podlidí" bez biometrického průkazu - a je brzy nucen konfrontovat své prvotní zalíbení v této nové společnosti. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (25)

Pajky3 

všechny recenze uživatele

K této minisérii mě přivedla samozřejmě přítomnost Benedicta Cumberbatche, ale byl jsem překvapen, že není jedinou tváří kterou zde poznávám. Důležitou roli zde sehrál i Robert Carlyle (OUAT). Takže obsazení bylo velmi zajímavé a i méně známé herecké tváře se předvedly v dobrém světle. Problém začíná u příběhu. Ten mě jako takový zajímal a docela jsem se na něj těšil, ale dočkal jsem se tady hlavně zběsilého kombinování, neustálého měnění stran (dobrý vs. špatný) a zbytečného uspěchání některých věcí. Celou dobu mi například vadilo to, že se na to hlavní dvojice vrhla hned večer po pohřbu. Čekal jsem od toho však o něco víc, nebo možná o něco míň, když pomyslím na to překombinování. Celkově to však rozhodně bylo zajímavé a předneslo to několik myšlenek, které rozhodně nejsou sci-fi či ze vzdálené budoucnosti. Právě aktuálnost získává nejvíce plusových bodů. Navíc přišel v závěru ten pocit bezmoci, ze kterého nelze uniknout, což také beru jako pozitivum. Za podívání to stojí a fanoušky Cumberbatche to určitě nezklame... ()

pakobylka 

všechny recenze uživatele

VELICE sugestivní zážitek ... s nepopsatelnou atmosférou ... která s povýšeným sarkastickým úsměvem stírá rozdíl mezi fikcí a realitou. Zbydou vám jen dotěrné, nesouvislé myšlenky, na které nejspíš nikdy nenajdete odpověď. Tak se dívejte - máte to zadarmo ... s osobním rizikem - a s nulovou zárukou. Co když víra v člověka, ve svobodu a v lepší budoucnost už dávno zemřela ? Co když spolu s technickým pokrokem, s vyprovokovanou a aktivně přiživovanou hrozbou terorismu a s neustálým zdokonalováním nejrůznějších sledovacích zařízení nastává soumrak hrdinů ? Co když tam máme nakročeno ? Co když správná otázka nezní JESLI, ale KDY ? P.S.: Co by asi dělal Sherlock, kdyby nebyl Sherlockem ? Měl by na to ? A pokud ne, kdo by ho zastoupil ? Co by nastalo ... co NASTANE ... POTOM ??? ()

Reklama

JohnCZ 

všechny recenze uživatele

Skvěle obsazené a zahrané, ale ten toporně napsaný scénář nechutně roztažený na 5 dlouhých epizod to táhne neskutečně dolů. The Last Enemy oplývá naprosto nezvládnutým uvržením do děje. Po několik epizod divák pořádně neví kdo je kdo a až se závěrem začnou věci dávat jakž takž nějaký smysl. A rozhodnutí obsadit ošklivku s lesbickým účesem do role ženské, která svádí dva chlapy současně, nerozumím. ()

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Paranoia se šíří jako smrtelná infekce, stačí jediný dotek a člověk je odsouzený k doživotí pod drobnohledem vlády či jiných organizací, jejichž pohnutky můžou být zpočátku počestné, ale zákonitě se zvrhnou v prosazování osobních cílů. Vlastní tělo zrazuje: otisky prstů, krevní skupina, tvar zornice, DNA jsou nezaměnitelné a když jsi v systému, tak tě mají. Už nikdy nikam neutečeš. ____ Síla lehce antiutopistické série spočívá v tom, že vypráví o pouhém začátku diktatury nepřetržitého sledování. Domýšlet se, kam by takový svět vedl, je děsivé a mnohé otřesné možnosti jsou jasně naznačené. ____ Velkým kladem série jsou herecké výkony, hudba a kamera, jak už bývá u britských počinů zvykem. Scénář nasadí hodně vysokou laťku prvními díly, ke konci už příliš sází na náhlá geniální vnuknutí, která posunou děj dál. Přesto ale nenudí a dokáže udržet napětí. Kupodivu obsahuje i nenápadně poťouchlý humor (např. ve scéně, kdy si čistotou obsedantně posedlý muž nemůže umýt ruce v umyvadle, nad kterým se sklání, mnohé dialogy jsou vtipné a dvojznačné). Scénárista i režisér nezvolili snadnou cestu klišé, ale používali vlastní nápady a způsob vyprávění, a tak například nejvíc křehce erotická byla scéna učení se, jak odebírat krev. _____ Člověk s paranoidními sklony by se na tenhle seriál raději dívat neměl, pokud nechce strávit zbytek života v kanálech oblečený v jednorázovém plášti a s rouškou přes pusu! ()

loki5 

všechny recenze uživatele

Musím přiznat, že jsem zkoukl celý seriál v jednom dni. Prostě jsem nemohl čekat na další díly. A rozhodně to v člověku nenechá příjemné pocity. To co začalo jako drama postupně přešlo na špionážní thriller a konec (na to si odpověď najděte samy). A když se nad tím zamyslíte, tak to není až tak nereálné. Dnes člověk o sobě prozradí na internetu vše a i samotné reklamy, kterými vás bombardují jsou cílené dle historie vašeho surfování. Rozhodně bych to nedoporučoval nikomu kdo má sklony k paranoie jelikož tohle je ještě zhorší. Nejděsivější na tom je, že některé věci ze kterých zde mrazí jsou možné už dnes a za nějakých 10 let se klidně mohou stát realitou. Brrrr. Ostatně hrozná je i volba mezi tím být nikdo nebo být jen sledovaná loutka. Navrch je vše podtrženo skvělou atmosférou a úžasnými hereckými výkony Cumberbatche a Marincy (opravdu skvělý casting když člověk vezme, že by v hollywoodu její roli hrála nějaká modelka typu Angeliny Jolie) 90 % bez váhání 5* ()

Galerie (5)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno