Reklama

Reklama

Bobby Fischer versus Boris Spasskij. Šachová bitva, která psala historii studené války... Životopisný snímek zachycuje příběh amerického šachového velmistra Roberta Jamese Fischera, světu známého jako Bobby Fischer (Tobey Maguire). Ze zázračného dítěte vyrostl v geniálního šachistu, který se neváhal postavit sovětským šampionům v čele se svým nesmiřitelným protivníkem Borisem Spasským (Liev Schreiber). Děj snímku vrcholí v roce 1972, kdy se utkali o titul mistra světa v „zápase století“ v Reykjavíku na Islandu. Jejich šachová partie vstoupila nejen do dějin šachu, ale i studené války, protože byla vnímána jako prestižní společenský souboj mezi Spojenými státy americkými a Sovětským svazem. Na cestě k vítězství ovšem nebyli Bobbymu nepřítelem pouze šachoví soupeři, ale i jeho psychotické stavy způsobené prohlubující se paranoiou. (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (201)

misterz 

všechny recenze uživatele

Šach mám rád a tak Pawn Sacrifice bola jasná voľba, na ktorú som sa celkom tešil. Ide tu o veľmi zaujímavo a verne spracované životné cestičky snáď najnadanejšieho šachového mága všetkých čias, od detstva až po zisk titulu svetového veľmajstra a prekvapivého odchodu do dôchodku. Ono niekedy to ten šach dokáže v tej hlavičke pomotať, aj keď na druhú stranu niečo z tých vecí, ktorých sa Fisher bál vôbec nemuselo byť nereálnych, hlavne v tých časoch. Čo je dôležité, autori si dali záležať na veľmi pútavom a divácky prístupnom spracovaní, takže si film v kľude môžu vychutnať aj ľudia, ktorí šach nevedie hrať, proste film pre každého. 80/100 ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Aj šach môže byť niekedy napínavý, hoci som pôvodne myslel, že ma bude len napínať z hereckého výkonu Maguirea, čo sa mi aj potvrdilo, ale to on za to tentoraz asi nemohol, tá postava bola tak napísaná. Takže sympatie k Bobbymu minimálne, avšak záverečné snímky z reality boli pre mňa asi najzaujímavejšie a chuť mi trochu z danej osobnosti napravili, pričom je smutné, že inteligentným tento svet nepraje a môžeš byť múdry ako len chceš, kľudne skončíš ako tulák, bezdomovec, vlastnou krajinou, ktorú si reprezentoval opľutý. Zároveň platí to večné: génius je vždy tak trocha aj blázon. A nielen trocha. ()

Reklama

Fr 

všechny recenze uživatele

,,KDO HO TOHLE NAUČIL?“ … „VŠECHNO SE NAUČIL SÁM“...“ /// O géniovi, kterej výrazně přispěl k rozvoji teorie šachovýho zahájení, šachy zpopularizoval a zařídil, že se v nich začaly „točit“ větší prachy. Film není o šachách jako takovejch. Je to životopisnej snímek, zaměřenej na časy „studený války“, kdy titul mistra světa v šachu znamenal inteligentní nadřazenost. A v týhle válce schopností se proti sovětskýmu impériu postavil obyčejnej kluk z Brooklynu… (Úkol hodnej Spidermana – Tobymu role šachovýho génia a podivína sekne parádně!) Život Bobbyho Fischera poznamenala komplikovanost duše (dala se vysvětlovat jako paranoidní schizofrenie). Je jí plnej film, kterej se soustředí (– a daří se mu to!) právě na nejdůležitější Bobbyho šachový období a souboj o titul mistra světa v roce 1972. Bavila mě ta psychologie. Nejsem žádnej velmistr, ale politika mě zajímá, takže – já se bavil! /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Jedu jen kusy podle skutečnejch událostí. 2.) V rádiu poslouchám jedině The World Tomorrow. 3.) Thx za titule „espectro“. /// PŘÍBĚH ***** HUMOR ne AKCE ne NAPĚTÍ * ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Jako film o Bobby Fischerovi to funguje o poznání lépe než jako šachový film, ale problém je, že ty dvě věci neoddělíte čili aby to mohl být vynikající film o Bobby Fischerovi v dobách jeho největší šachové slávy, tak by musel do jisté míry fungovat i jako šachový film. A to se na rozdíl od Lužinovy obrany nestalo. Jakkoli zamrzí, že z neuvěřitelných osudů Bobbyho Fischera se to omezí jen na období před a během slovutné série se Spaskkým do šesté hry, tak v tom problém není. Problém je v nepřítomnosti tenze a Zwickově selhání ve zprostředkování samotných šachů. Od počátku kašle na samotnou hru a nabízí pouze (polo)detaily figurek čili pokud nevíte, v čem je ona přelomovost a geniálnost Ficherových strategií z Reykjavíku 1972, tak z tohoto se to ani náznakem nedozvíte a budete si muset vystačit s prostým "prostě to bylo nevídané". Dokonce, když už to přímo neukáže, tak to ani nenechá obezličkově vysvětlit některou z postav. Maguire nezklamal, ale na to jak herecky neskonale vděčnou postavu má k dispozici, tak ani nijak nezaujme; zvlášť když ho Schreiber o hlavu přehrává (nemyšleno na šachovnici; i když to také...). A to nemá takřka žádný prostor nad rámec nehybného sezení nad stolkem. ()

Rakosnicek77 

všechny recenze uživatele

Šachy jsou králičí nora, do které Fischer zapadnul až po krk. Každý běžný člověk, vnímá ty dva protihráče, trochu jako blázny a on vlastně nikdo není ani tak daleko od pravdy. Většinou jsou to figury ponořené do svého šachového světa, každý se svou vlastní se rozvíjející psychózou. Bobby byl na vrcholu v období, kdy studená válka nabírala na síle a proto byli jeho démoni věrni své době. Všudypřítomné odposlechy, agenti a sledování, to byla pavučina, ve které uvíznul on sám. A zájem lidu, je nadřazen zájmu jednotlivce. Nakonec si obě dvě ty supervelmoci, mohli tak akorát podat ruce. Film o geniálním člověku, ambiciózním hráči a neobyčejném životě. Životě Bobbyho Fischera. ()

Galerie (36)

Zajímavosti (18)

  • V roku 1975 mal Fischer (Tobey Maguire) titul obhajovať proti Anatoliju Karpovovi. Bobby si stanovil 64 podmienok .Niektoré boli vskutku bizarné (každý kto vstúpi do hernej miestnosti, si musí sňať pokrývku hlavy, v prvých siedmich radoch nemal nik sedieť, deťom bol prístup na turnaj zakázaný úplne...) 63 podmienok komisia akceptovala iba jednu nie, a tak sa Fischer na zápas neprišiel a Karpov vyhral kontumačne. Bobby Fischer je jediný majster sveta, ktorý o titul prišiel kontumačne, ale zároveň jediný neporazený majster sveta. (Raccoon.city)
  • Spasskij a Fischer se podle neuskutečněných plánů měli setkat za šachovnicí v roce 1978 tentokrát jako herci, kdy měl o jejich zápase v Reykjavíku točit film Miloš Forman. (Mytologie)
  • Odvetný zápas zo Spasským (Liev Schreiber) v roku 1992, na ktorý bol cenový fond stanovený na 5 miliónov dolárov, z ktorých dve tretiny mal dostať víťaz. Americké oficiálne miesta Fischera vopred varovali, že jeho účasť je protizákonná kvôli embargu na krajinu, kde sa zápas hral. Pred zrakmi medzinárodnej tlače bol Fischer nafilmovaný, ako pľuje na písomný zákaz hrať. Po zápase naňho bol v USA vydaný zatykač, ktorý platil po celý zvyšok Fischerovho (Tobey Maguire) života a Fischer sa už nikdy nevrátil do svojej rodnej krajiny. Niekoľko rokov žil v Budapešti, a od roku 2000 do roku 2002 sa Fischer zdržiaval na Filipínach, kde obýval rovnakú štvrť ako filipínsky veľmajster Eugene Torre, jeho blízky priateľ, ktorý bol jeho sekundantom počas odvetného zápasu so Spasským. Torre tu Fischera zoznámil s 22 ročnou Justine Ong, s ktorou potom Fischer splodil dcéru Jinky Ong, narodenú v roku 2002, svoje jediné dieťa. Po nejakú dobu Fischer žil aj v Japonsku s Mijoko Watai, predsedníčkou šachovej federácie Japonska, ktorá s ním zostala až do konca jeho života. V roku 2003 zbavili Fischera amerického občianstva. Za nelegálny vstup do krajiny bol v Japonsku v roku 2004 zatknutý. V japonskom väzení strávil osem mesiacov. Prepustili ho v roku 2005 a dovolili mu krajinu opustiť napriek žiadosti USA o jeho vydanie. Snažil sa neúspešne získať nemecké občianstvo po svojom otcovi. (Raccoon.city)

Reklama

Reklama