Reklama

Reklama

Václav Havel, věčný buřič

  • Francie Václav Havel, L'eternel insurge
všechny plakáty
Česko / Francie, 2009, 43 min

Obsahy(1)

Volná biografie českého ex-prezidenta. Francouzský dokument v českém znění. Věčný buřič je volnou biografií bývalého českého prezidenta, jehož životní příběh je spjat s půl stoletím české a evropské historie. Režisérkou je Jarmila Buzková, která už pres dvacet let žije a pracuje v Paříži jako nezávislá dokumentaristka a spolupracuje převážně s francouzsko-německým kulturním televizním kanálem ARTE. Film vznikl původně pro oblíbený cyklus biografií ARTE, ve kterém byly divákům nabídnuty portréty angažovaných intelektuálů (spisovatelé Paul Auster, Mario Vargas Llosa a Peter Härtling, nositelé Nobelovy ceny míru Dalai Lama a Wangari Maathai, filosofové Michel Onfray a André Glucksmann atd.).
Z dětství, mládí, disidentského, prezidentského a post-prezidentského období Václava Havla byly vybrány momenty, které vysvětlují jeho dnešní postoje a životni filozofii. Jde o jakýsi "Havlův testament", o dialog historie s naší současností, o výhled do budoucnosti. Osou dokumentu je rozhovor s Václavem Havlem na scéně Laterny Magiky nebo Archy. Rámec doplní i několik sekvencí z divadelní inscenace Odcházení v režii Davida Radoka. (Česká televize)

(více)

Recenze (13)

Sfinkter 

všechny recenze uživatele

Všechno nejlepší Václave. Přese všechny výtky, které můžeme proti Havlovi mít, nikdo si neprošel tím co on a tudíž by ho nikdo neměl soudit, že. Úroveň dokumentu jako takového je nižší, nicméně vedlejší. ()

Karlos80 

všechny recenze uživatele

K čemu takový to dokument? Kde je většinou jen samá chvála (od lidí kteří se s Havlem buď svezli anebo mu lezli do..), záměrné zamlčování důležitých věcí a faktů a dokonce i lži. Já říkám k ničemu. Samozřejmě že do televize z větší kritikou na osobou tohoto pána, jen tak někoho nepustí, proto je lepší si vyhledat info na netu a to v nemainstreamových zdrojů, a to se pane dovíte věci:-) Shlédnuto čistě ze zvědavosti. nejvíc mě rozesmálo info že si z těch jeho her, které tu byly zakázané, ale hrály se v zahranicí (kdo je však hrál to už se divák nedozví) si tu pan Havel dokázal vydělat na chalupu:-)) ()

igi B. 

všechny recenze uživatele

Buřič!?! Sic! . . . V lecčems zase blábolivě [sebe]mýtůtvorný medailonek, jalový a roztěkaný navíc jak formou tak i obsahem, naštěstí však aspoň nelezoucí >Velkému Hejrojovi< nějak nevkusně do buřičské díry, jak už to dokázaly jiné >osobnosti< tušašské pisskultůry... Jinak ovšem tvůrčím vzepětím (kdo je ta Buzková?) jen další účelová práce pro práci, dobrá tak pro ztrátu času a zbytků iluzí... . . . Nu a co ještě víc dodat? Tož vše nejlepší k narozeninám, starej pane. A škoda, že Vám ta "Audience" a "Vernisáž" samotnému nedaly více sebenaučení... A že Vám ten Váš pan otec nezanechal ve výchově více toho ducha a cti "kapitalistického podnikalele", že... Ale to nemá cenu pitvat, zase by to bylo nad rámec tohoto filmu a tohoto komentáře... °-/ - - - P.S. A ta Vaše pravda a láska je tam kde vždycky byla! Tak dobrou noc a hezké sny... - - - P.P.S. Přečtěte si třeba: http://www.advojka.cz/archiv/2009/23/cesky-mytus-vaclav-havel - a více si dohledej každý sám... - - - - - (Poprvé a naposled viděno 5.10.2011 na >narozeninovém prostoru< , hodnocení 13., komentář zde z úcty k šedinám nebuřičský jako druhý - 5.10.2011) ()

ghatos 

všechny recenze uživatele

"Tohle je zku.vená oslavná óda na za.rdaného Havla." Martin K. "Havel bojoval celý život proti cenzuře a dneska jsem cenzurován já při jeho komentování, p.čo." Martin K. 40%. ()

Lou_DLy 

všechny recenze uživatele

Velmi pěkný dokument. Vzhledem k délce snímku dobrá propojenost prostého vykreslení děje a akcentování hlubších myšlenek. Nenovost tématu neznamená neobjevnost, točit o Havlovi se mělo a má, je to jeden z našich nejvzácnějších materiálů. ()

MaxForValue 

všechny recenze uživatele

Václava Havla si ako jednu z vedúcich osobností Nežnej revolúcie veľmi vážim a preto som vždy za takéto dokumenty s ním rád. Pán Havel je pre mňa dôkazom toho, že i politika sa dá robiť s "ľudskou tvárou" a tento dokument mňa len utvrdil v tom, že je tomu skutočne tak. Možno že veľa z jeho politických názorov by boli dnes považované už za "staromódne", avšak nič to nemení na tom, že to bol človek na správnom mieste. ()

Reklama

Reklama